UPDATE Azi încep lucrările la podul Giurgiu-Ruse. Traficul devine dificil. Există rute ocolitoare. Prețul cu bacul e de 65 de lei
Traficul se va desfăşura cu dificultate de miercuri pe Podul Giurgiu - Ruse, unde încep lucrările de reparaţii pe tronsonul bulgar. Sunt rute ocolitoare calculate de autorități, dar și alți pași recomandați.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând de miercuri, 10 iulie, timp de 730 de zile, încep lucrări de reparaţie a Podului Giurgiu - Ruse, pe tronsonul bulgar, care se vor desfăşura zilnic, timp de 10 - 12 ore, pe durata zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri.
Din acest motiv, traficul rutier nu va fi oprit total, ci se va desfăşura alternativ, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.
În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria. Șoferii trebuie să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.
Ministerul de Externe a făcut o serie de recomandări. MAE subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vinietelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.
MAE le recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.
MAE recomandă firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.
Turiștii români care merg în vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia au o serie de rute alternative la dispoziție.
Astfel, având punct de plecare Gara de Nord din Bucureşti, punctele vamale de trecere România-Bulgaria şi distanţele de parcurs sunt:
- Vama Giurgiu - Ruse = 70 km - Varna = 285 km (total),
- Vama Negru Vodă = 257 km - Varna = 363 km (total),
- Vama Vama Veche = 270 km - Varna = 391 km (total),
- Vama Ostrov - Silistra (cu bacul) = 129 sau 145 km - Varna = 288 km (total).
De asemenea, de la Vama Turnu Măgurele (cu plecare din Bucureşti) sunt 454 km până la Varna, iar de Vama Zimnicea (cu plecare din Bucureşti) 404 km până la Varna.
Alte rute, cu plecare din Craiova, sunt:
- Vama Calafat - Vidin = 300 km până la Varna, Vama Kulata = 783 km;
- Vama Bechet = 306 km până la Varna - Vama Kulata = 601 km total;
- Vama Turnu Măgurele (cu bacul cu plecare din Craiova) 135 km = Vama Kulata 541 km (total).
Preţurile de trecere a Dunării cu bacul de la Zimnicea, valabile din mai 2024 sunt:
- autoturism - 65 lei,
- pasager - 5 lei,
- motocicletă - 15 lei,
- auto 6 - 9 locuri - 100 lei,
- utilitară 2 - 3,5 t - 100 lei,
- platformă - 150 lei,
- camion - 250 lei
- autocar - 250 lei.
Potrivit CNAIR, partea bulgară a decis închiderea circulaţiei pe o bandă, cu o temporizare la trei minute, semaforizată, pentru prima fază a decopertărilor, urmând ca ulterior să vadă dacă este nevoie ca podul să fie închis total circulaţiei rutiere. În prima fază se va închide câte o bandă de circulaţie, urmând ca circulaţia să se desfăşoare alternativ, la cadenţe de trei minute.