Conflictul dintre muncitorii germani și Volkswagen se acutizează. Producătorul auto nu este dispus să renunțe la disponibilizări

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
proteste vw germania
sursa: profimediaimages.ro/

Întâlnirea dintre liderii sindicali, care reprezintă interesele muncitorilor germani și conducerea Volkswagen pe tema reducerilor planificate de compania auto nu a stabilit niciun consens legat de viitorul personalului angajat în fabricile din Germania.

Conducerea Volkswagen a informat liderii sindicali în legătură cu situația companiei și au motivat de ce este necesar să facă schimbări radicale pentru a supraviețui ca marcă.

„Avem unul sau doi ani la dispoziție pentru a redresa marca Volkswagen. Toate aceste schimbări, care implică reduceri de personal și închideri de fabrici sunt necesare pentru viitorul companiei. Tranziția către autovehicule electrice ne-au scăzut puternic vânzările. Ne pare rău, dar nu avem de ales”, au transmis oficialii Volkswagen la întâlnirea cu reprezentanții muncitorilor.

Restructurările sunt masive, având în vedere că producătorul auto vrea să salveze 10 miliarde de euro. Anunțul nu este nou, însă abia acum va fi pus în aplicare.

Problema principală pe care o reclamă muncitorii este că liderii Volkswagen prioritizează un acord cu Rivian, pentru dezvoltarea de mașini electrice, în detrimentul menținerii locurilor de muncă din Germania.

Inclusiv guvernul german sprijină salvarea companiei prin acordarea unor reduceri de taxe, cu scopul de a impulsiona vânzările, notează Deutsche Welle.

Compania este hotărâtă să anuleze un acord vechi de 30 de ani, prin care garanta securitatea locului de muncă. Astfel, nu vor exista repercursiuni juridice în cazul concedierii angajaților. În total, șase fabrici emblematice sunt în pericol de închidere.