Cafeaua se scumpește. Prețul soiului Arabica atinge cea mai mare valoare din 2011, pe fondul problemelor de aprovizionare

Redacția Digi Economic Data publicării:
cafea
sursa: shutterstock.com/

O ceașcă de cafea va deveni și mai scumpă, deoarece întreruperile persistente în lanțurile de aprovizionare împing costurile pentru boabele premium arabica la cele mai ridicate niveluri din ultimii 13 ani.

Contractele futures au crescut cu până la 2%, ajungând la 2,6475 dolari în New York, cel mai mare preț din 2011. Prețurile au crescut cu aproximativ 40% în acest an, scrie Bloomberg.

O analiză recentă a publicației Financial Times dezvăluie că, în cafeaua ambalată, din ce în ce mai mult soiul Arabica, mai scump, este amestecat cu cafea obținută din boabe Robusta, care ar trebui folosită doar pentru cafeaua instant.

În prezent Brazilia, care este responsabilă de aproximativ o treime din producția mondială de cafea, dintre care 70% Arabica, își finalizează recolta, iar perspectivele de producție s-au slăbit după ce căldura și seceta au afectat câmpurile. Vietnam, cel mai mare producător de boabe de cafea Robusta, se confruntă cu al patrulea an consecutiv cu producție slabă, din cauza secetei.

Costurile privind transportul pun presiune pe piață. Producătorii sunt nevoiți să aleagă rute mai lungi, respectiv cu costuri mai mari, din cauza atacurilor houthi din Marea Roșie.

Efectele sunt vizibile în buzunarele consumatorilor. În Italia, de exemplu, prețul mediu al cafelei a crescut cu 15% din 2021 și până anul acesta. În aceeași perioadă, în România, prețul cafelei a crescut cu peste 30%, din care un plus de 5% doar în ultimul an.