Analiză: În pofida inundațiilor, numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie nu a crescut
Numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie a crescut nesemnificativ după inundaţiile produse în judeţele Galaţi şi Vaslui în urmă cu câteva săptămâni.
La nivel naţional, gradul de cuprindere în asigurări a urcat de la 23,20% la final de august până la un grad de 23,69% la final de septembrie, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), potrivit Agerpres.
Numărul de locuinţe asigurate a crescut de la 2.255.237 la 2.303.082. Nivelul de asigurare în mediul urban a crescut de la 30,19% la 30,73%, iar la nivel rural de la 14,48% la 14,91%.
În ceea ce priveşte daunele legate de inundaţiile din 14 septembrie în judeţele Galaţi şi Vaslui, până miercuri erau anunţate un număr de 358 de daune, din care 142 sunt locuinţe din materiale rezistente (tip A), iar restul de 216 sunt locuinţe din chirpici sau paiantă (tip B).
Din acestea au fost deja achitate 10 dosare, iar valoarea totală a acestor plăţi depăşeşte puţin suma de 280.000 de lei.
De ce sunt românii reticenți în a încheia asigurări pentru locuințe
Unul dintre principalele motive pentru care românii sunt reticenți în a încheia asigurări pentru locuințe este lipsa de informare, declara Andrei Mehedințu-Caracudovici, Manager Marketing & Comunicare la PAID România, pentru DigiEconomic la finele lunii septembrie.
„Mulți cetățeni nu cunosc beneficiile unei polițe de asigurare și nu înțeleg riscurile la care se expun în cazul unui dezastru natural, precum un cutremur, o inundație sau o alunecare de teren.”
Cu toate acestea, deși piața de asigurări, în special a celor pentru locuințe, a cunoscut o creștere semnificativă în 2024, iar de la începutul anului și până în prezent, PAID a înregistrat peste 200.000 de polițe de asigurare noi, gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor în România rămâne sub așteptări.
„Este imperios necesar ca autoritățile să se implice activ în educarea și informarea cetățenilor cu privire la importanța asigurărilor obligatorii pentru locuințe. Mai mult, conform legii 260/2008, autoritățile sunt obligate să informeze cetățenii de două ori pe an despre asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale. De asemenea, campaniile de conștientizare publică, colaborările cu administrațiile locale și o comunicare mai eficientă ar putea contribui la o creștere semnificativă a gradului de acoperire”, adaugă Andrei Mehedințu-Caracudovici.
Cristian Dorel Lăcătuș, specialist în asigurări și pensii, a identificat trei motive pentru care oamenii nu se îngrămădesc pentru a încheia o asigurare pentru locuință obligatorie și, automat, nici facultativă. Primul motiv ține de venituri: deși sunt proprietari, multe persoane încă lucrează pe salarii minime, iar încheierea unei asigurări pentru locuință nu reprezintă o prioritate. Al doilea motiv este reprezentat de lipsa educației financiare.
„Este vorba de legătura dintre cultura financiară și gradul de penetare. Sunt studii care arată că țara noastră este destul de în urmă în zona de educație financiară, însă s-au făcut progrese, mai ales în includerea materii de educație socială, antreprenorială, în școli”, a declarat Lăcătuș, pentru DigiEconomic.
Al treilea element este încrederea oamenilor, afectată în ultimii ani de falimentele unor giganți din sectorul asigurărilor. „Încrederea se construiește în timp, chiar dacă percepția față de asigurări este că nu reprezintă o necesitate. Oamenii nu își asumă această cheltuială ca fiind foarte importantă pentru ei. Dar eu sunt optimist.”