Vești bune din Suedia: Numărul falimentelor a scăzut pentru prima dată în doi ani

G.C. Data publicării:
suedia bani
sursa: shutterstock.com/

Numărul falimentelor în rândul mediului de afaceri din Suedia a scăzut în luna august, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pentru prima dată din iulie 2022. Ultimii doi ani au fost dificili pentru companiile suedeze, mai ales din HoReCa și imobiliare, care s-au prăbușit pe bandă rulantă.

Scăderea cu 3% a numărului falimentelor în august vine în contextul în care costurile mai mici ale împrumuturilor au contribuit la atitudinea optimistă privind o redresare economică în cea mai mare țară din regiunea nordică.

Perspectivele s-au îmbunătățit după ce Banca Centrală a indicat că va continua să reducă ratele dobânzilor, iar guvernul suedez pregătește un buget pentru 2025 care are ca scop stimularea creșterii economice și oferirea de sprijin gospodăriilor afectate de prețurile și ratele ipotecare ridicate, potrivit Bloomberg.

„După doi ani de creștere a numărului falimentelor, acum vedem o lună cu o încetinire, ceea ce este foarte plăcut”, a declarat Henrik Jacobsson, director executiv al Creditsafe în Suedia, într-un comunicat. 

Compania a notat 500 de falimente în august, inclusiv Mackmyra Svensk Whisky AB, un producător de whisky cu o vechime de 25 de ani, listat la bursă din 2011.

Numărul falimentelor a continuat să crească în rândul companiilor din sectorul imobiliar, care au fost puternic afectate de costurile împrumuturilor, situate recent la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Deși companii importante, precum Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB și Oscar Properties AB, au reușit să supraviețuiască, numărul total al falimentelor în sector a crescut cu 77% în acest an, comparativ cu primele 8 luni ale anului trecut.