Un combinat-fanion al industriei comuniste e vândut de stat pe piața imobiliară, după o privatizare eșuată urmată de faliment

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
harta fortus
Sursa: google maps

Un combinat-fanion al industriei comuniste s-a reîntors în posesia statului. Situat într-un mare oraș al României, este nefuncțional de mulți ani dar dispune de o platformă industrială de 1,4 milioane de metri pătrați.

Combinatul Fortus Iași, fostul CUG din perioada comunistă, a intrat în posesia statului român, prin intermediul AAAS, în urma unei dări în plată în contul unor datorii de 230 de milioane lei către bugetul de stat, potrivit unei Hotărâri de Guvern apărută pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, care prevede înscrierea unor bunuri în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, (AAAS), aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Combinatul era în faliment de peste un deceniu și în reorganizare din 2016. Întrucât nu mai este funcțional, miza statului este acum valorificarea fondului imobiliar aferent. Situat în Iași, în zona platformei industriale, Fortus are un activ funcțional format din terenuri cu o suprafață de 680.000 de metri pătrați. Toate terenurile aferente combinatului sunt însă în suprafață dublă, întrucât nu toate sunt parte a activului functional, ci sunt disparat amplasate, întretăindu-se cu alte terenuri ale Municipiului Iași și/sau private. În total, ar fi vorba de 1,4 milioane de metri pătrați adică o adevărată avere imobiliară cu potențial de sute de milioane de euro, dacă nu chiar peste un milliard de euro.

“Contractul de dare în plată are ca obiect bunurile mobile și imobile ce compun Activul functional al FORTUS S.A., situat în Mun. Iași, Bulevardul Poitiers nr. 10, jud. Iași, constituit din teren intravilan în suprafață de 456.098 mp, teren extravilan în suprafață de 157.311 mp și construcțiile și mijloacele fixe încorporate, amplasate pe aceste terenuri, identificate în anexa prezentului act normativ și a fost încheiat în vederea stingerii obligației de plată a sumei de 234.755.968,16 lei, inclusă în Programul de plată a creanțelor – Anexa 3 a Planului de reorganizare al FORTUS S.A. modificat, astfel cum acesta a fost confirmat prin Hotărârea intermediară nr. 123/23.02.2016 pronunțată de Tribunalul Specializat Mureș”, se arată în Hotărârea citată.

În expunerea de motive a actului normative citat află mai multe detalii despre zestrea imobiliară a FORTUS. Astfel, activul funcțional al FORTUS SA este compus dintrun număr de peste 130 imobile-construcții în suprafață de 289.614 mp, amplasate pe un teren de 613.409 mp și un număr de peste 650 obiecte de inventar.

Activul funcțional nu este concentrat într-o anumită zonă, bunurile fiind amplasate aleatoriu pe o suprafață totală de aproximativ 1.400.000 mp (140 Ha - suprafața vechiului combinat), cu distanţe şi de aproximativ 1,5 - 3 km între ele, iar căile de acces sunt comune cu terenurile şi clădirile administrate de Primăria Municipiului Iaşi şi fostul combinat. Aici se poate găsi lista cu toate terenurile și construcțiile.

Potrivit actului de dare în plată, paza combinatului va fi făcută în continuare, ca și până acum, de Consiliul Local Iași. Costă între 3 și 4 milioane de lei pe an, bani ce vor fi plătiți de AAAS.

După o privatizare eșuată( făcută în 2003) cu Metalexportimport Bucureşti, Fortus Iași a intrat în faliment în 2016. De atunci, a trecut printr-o mulțime de procese între entități de stat, locale și private pentru paternitatea activului industrial. Acum, într-un final, acesta a ajuns înapoi la stat.

Fortus Iaşi, fostul Combinat de Utilaj Greu din localitate, a fost producător de maşini şi utilaje de mari dimensiuni. În fabrică se făceau inclusive turele de tancuri. În perioada comunistă, aici lucrau 11.000 de salariaţi.