Reacția Cărturești după ce a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 3,9 mil. lei: Respinge fără rezerve concluziile

G.C. Data publicării:
Cărturești
Bogdan Danescu / Inquam Photos

Consiliul Concurenţei a sancționat miercuri șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială. Oficialii lanţului Cărtureşti, care au primit cea mai mare amendă din partea Consiliului Concurenţei, de 3,9 milioane de lei, au transmis că sunt profund revoltaţi şi indignaţi de decizie.

Potrivit unui comunicat al autorității de concurență emis miercuri, cele șase companii și asociația și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.  

Editurile și librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor. 

Companiile sancționate sunt: Curtea Veche Publishing (422.220,85 lei), Nemira Publishing House (324.636,37 lei), Humanitas (365.718,84 lei), Publica Com (174.677,34 lei), Direct Client Services / Librăriile Cărturești (3.982.290,66 lei), Librăriile Humanitas (582.362,94 lei). Asociația Editorilor Din România a fost amendată cu 115.696,04 lei. 

Reacția Cărturești

Într-un comunicat de presă, Lanțul Cărturești a transmis că „este profund revoltat și indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenței”.

„Cărturești respinge fără rezerve concluziile și declarațiile publice fără substanță, temei legal și competență prin care Consiliului Concurenței susține pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiția ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenției Consiliului Concurenței în spațiul cultural și educațional vor fi distructive.

Cărturești nu a inițiat nicio acțiune alături de Asociația Editorilor din România (AER), nu a avut cunoștință de natura lor și, în consecință, nici nu le-a susținut și nici nu a participat la nicio întâlnire legată de acțiunile privind un „model de business”.

Rolul de membru afiliat în organizația mai sus menționată era fără drept de vot și pur formal. În toate deciziile luate de Cărturești de-a lungul timpului, acesta a acționat autonom și independent, fără vreo aliniere cu o terță parte, respectând în permanență legea aplicabilă”, a transmis compania.