Principalele cabinete de avocatură din Marea Britanie au crescut tarifele pe oră cu 40% în ultimii 5 ani

Redacția Digi Economic Data publicării:
avocat pret
sursa: shutterstock.com/

Cele mai mari 10 firme de avocatură din Marea Britanie percep clienților tarife cu aproape 40% mai mari pe oră decât acum cinci ani, potrivit unui sondaj. Inflația și creșterea numărului cabinetelor americane prezente în Londra au dus la majorarea onorariilor.

Cele mai mari cabinete din Marea Britanie, după venituri, au perceput în medie 449 de lire pe oră în 2024, comparativ cu 321 de lire în 2019, conform sondajului anual al PwC publicat luni, care a constatat și o creștere cu două cifre a tarifelor medii în toate cele 100 de firme de avocatură din țară.

Creșterea onorariilor a venit în contextul în care cele mai mari 10 cabinete au înregistrat mai multe ore facturabile la toate nivelurile, de la stagiari la parteneri, deoarece avocații au beneficiat de mai multe tranzacții și litigii anul trecut, scrie Financial Times.

Grupul de firme internaționale cu sediul în Marea Britanie, chestionat de PwC, s-a confruntat în ultimii ani cu inflație ridicată și o nouă concurență pentru talente, determinată de extinderea business-urilor americane în Londra. Această presiune a declanșat o creștere accentuată a salariilor, deoarece firmele internaționale din Londra încearcă să rămână competitive.

Cu toate acestea, o parte pozitivă a investițiilor masive ale firmelor americane în capitala Marii Britanii a fost creșterea tarifelor. Firmele americane tind să perceapă mai mult pe oră decât cele britanice, ceea ce a permis firmelor din Marea Britanie să își majoreze prețurile. Potrivit recrutorilor, firmele americane percep acum mai mult de 2.000 de dolari pe oră, în timp ce partenerii de top ai rivalilor lor britanici percep peste 1.000 de lire pe oră.

„Primele 10 firme de avocatură din Marea Britanie au reușit să crească tarifele... printr-o combinație de servicii specializate, inflație și impulsul post-pandemic în piața corporativă și de tranzacții”, a spus Mark Anderson, liderul global al sectorului juridic și al serviciilor profesionale la PwC. „Influența firmelor americane care își construiesc echipe în Londra a fost, de asemenea, un factor-cheie”, a adăugat Anderson.

Cu toate acestea, Anderson a avertizat că, deși tarifele rămân sub cele ale firmelor americane de top, ritmul de creștere va fi greu de menținut pentru firmele din Marea Britanie. 

Între timp, costurile salariale ale firmelor sunt în creștere — cabinetele de avocatură din „magic circle” din Marea Britanie, precum Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters, Clifford Chance, A&O Shearman și Slaughter and May, au crescut toate salariile pentru avocații nou-calificați cu 20% în acest an, ajungând la 150.000 de lire.

Firmele investesc, de asemenea, masiv în inteligența artificială, aproape 90% dintre cele 100 de firme de top afirmând că au testat sau implementat instrumente de inteligență artificială generativă, comparativ cu 55% în 2023, conform raportului.