Companiile pot fi amendate în Australia dacă iau legătura cu angajații după terminarea programului. O nouă lege intră în vigoare

G.C. Data publicării: Data actualizării:
echilibru muncă viață
sursa: shutterstock.com/

Legea care prevede „dreptul la deconectare” a intrat în vigoare în Australia, oferind relaxare persoanelor care se simt obligate să primească apeluri sau să citească mesaje de la angajatori după ce îşi termină programul de muncă.

Noua lege permite angajaților să ignore comunicările după orele de program dacă aleg să facă acest lucru, fără teama de a fi pedepsiți de șefii lor, scrie BBC

Un sondaj publicat anul trecut a estimat că australienii lucrează în medie 281 de ore suplimentare neplătite pe an. Mai mult de 20 de țări, în principal din Europa și America Latină, au reguli similare.

Legea nu interzice angajatorilor să contacteze angajaţii în afara orelor de program, dar oferă personalului dreptul de a nu răspunde. Conform noii legi, angajatorii și angajații ar trebui să încerce să rezolve disputele între ei. Dacă acest lucru nu este posibil, Comisia Australiană pentru Muncă Echitabilă (FWC) poate interveni.

FWC poate ordona angajatorului să nu mai contacteze angajatul după orele de program. Dacă se constată că refuzul angajatului de a răspunde este nerezonabil, FWC poate ordona acestuia să răspundă. Nerespectarea deciziilor FWC poate duce la amenzi de până la 12.800 de dolari americani pentru angajați și 63.700 de dolari pentru companii.

Un expert în domeniul muncii a declarat pentru BBC News că noile reguli vor ajuta și angajatorii. „Angajații care se odihnesc mai bine și care au un echilibru mai bun între muncă și viață personală sunt mai puțin probabil să își ia zile de concediu medical sau să părăsească organizația”, a spus John Hopkins de la Universitatea Tehnologică Swinburne. „Orice lucru de care beneficiază angajatul are beneficii și pentru angajator.”