Italia caută noi strategii de reducere a deficitului bugetar: vrea să taxeze mai mult cele mai profitabile companii din țară

G.C. Data publicării:
italia taxe
sursa: shutterstock.com/

Italia intenționează să crească impozitarea pentru companiile care operează în sectoare care beneficiază de condiții favorabile de afaceri și care profită de pe urma turbulenţelor economice din ultimii ani, a declarat joi ministrul economiei, Giancarlo Giorgetti. 

Prin această măsură, țara vizează reducerea deficitului bugetar, scrie Reuters.

Giorgetti nu a oferit detalii, dar a dat exemplu producătorii de arme ca industrie care trece printr-o perioadă favorabilă de afaceri.

„Va exista un apel general pentru ca toată lumea să contribuie, nu doar băncile”, a spus Giorgetti într-un interviu înregistrat pentru un eveniment organizat de Bloomberg.

După acest anunţ, indicele principal al Bursei de la Milano a scăzut cu 1,5%, acțiunile din sectorul energetic și financiar fiind printre cele mai afectate.

Italia lucrează la bugetul pentru 2025, cu măsuri în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro destinate în principal reducerii impozitelor pe venit și a contribuțiilor sociale.

Țara are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB în 2026, de la un nivel estimat la 3,8% din PIB anul acesta. 

Ministrul a subliniat, de asemenea, angajamentul Italiei de a menține finanțele publice stabile și a confirmat că Guvernul estimează o creștere economică de 1% în acest an.

„Credibilitatea este fundamentală, iar acest guvern trebuie să transmită un mesaj de credibilitate”, a declarat Giorgetti, potrivit Bloomberg. „Facem ceea ce promitem și cred că faptele sunt cele care demonstrează acest lucru.” 

Totuși, Giorgetti se confruntă cu dificultăți în a găsi veniturile necesare pentru a atinge obiectivele bugetare pentru anul viitor. 

Italia, Franţa, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat în iunie Comisia Europeană. De asemenea, Comisia a demarat proceduri disciplinare contra Italiei, Franţei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.