Investitorii de pe Wall Street, îngrijorați de cheltuielile marilor companii de tehnologie în inteligență artificială. Care e motivul

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
inteligenta artificiala sistem ai
sursa: shutterstock.com/

Cheltuielile de capital ale companiilor Big Tech sunt pe cale să depășească 200 miliarde de dolari anul acesta și să crească și mai mult în 2025, pe măsură ce Wall Street devine tot mai neliniștit cu privire la rentabilitatea investițiilor în inteligență artificială (IA).

Cele patru mari grupuri de tehnologie din SUA — Microsoft, Meta, Amazon și Alphabet (compania-mamă a Google) — au oferit investitorilor imagini asupra beneficiilor pe care le obțin din investițiile masive în inteligență artificială generativă, argumentând că acestea îmbunătățesc performanța serviciilor de bază și ajută la menținerea costurilor operaționale.

Însă bursa a fost zguduită joi, deoarece investitorii s-au concentrat mai mult pe creșterea cheltuielilor pentru cipuri și infrastructura centrelor de date, pe măsură ce competiția în domeniul inteligenței artificiale se intensifică, scrie Financial Times.

Cheltuielile de capital ale celor mai mari patru companii în cloud au crescut cu peste 62% față de anul precedent, la aproximativ 60 miliarde de dolari în acest trimestru, conform rapoartelor financiare de săptămâna aceasta. Meta și Amazon au anunțat, de asemenea, că intenționează să crească cheltuielile anul viitor.

Analiștii de la Citi prognozează că totalul cheltuielilor de capital ale celor patru companii se va ridica la 209 miliarde de dolari anul acesta, în creștere cu 42% față de 2023. Citi estimează că aproximativ 80% din această sumă este destinată centrelor de date.

„Care este beneficiul real?”, se întreabă Jim Tierney, investitor la AllianceBernstein, exprimând o îngrijorare comună. „Toate aceste companii cheltuiesc o sumă uriașă de bani”, a adăugat el, cu un impact asupra marjelor de profit care va deveni „mai vizibil în 2025”.

Un semn că cererea pentru inteligență artificială generativă începe să susțină ratele de creștere ale Big Tech a venit din creșterea accelerată în diviziile de cloud ale Microsoft și Google.

Însă optimismul s-a diminuat rapid atunci când Microsoft a avertizat în privința creșterii cloud și că va scădea în acest trimestru, în mare parte din cauza constrângerilor de aprovizionare. Între timp, liderul de piață Amazon Web Services nu a atins cele mai optimiste așteptări de creștere, deși a ridicat moralul investitorilor prin marje de profit neașteptat de solide.

Companii precum Alphabet au declarat că noile funcții de inteligență artificială generativă din motorul său de căutare cresc angajamentul și utilizarea serviciilor și au spus că un sfert din software-ul produs este acum scris de inteligență artificială. Cu toate acestea, volumul de căutări pe Google a înregistrat o scădere față de trimestrul precedent, spune Tierney, ridicând întrebări despre cât de puternic a fost, de fapt, efectul inteligenței artificiale.

Totuși, Microsoft a declarat că veniturile sale din inteligență artificială sunt pe cale să atingă 10 miliarde de dolari anual și a menționat că Copilot — o funcție IA pentru care percepe o taxă lunară de 30 de dolari per utilizator — a avut „cea mai rapidă creștere a unei noi suite” observată până acum în software-ul său de productivitate M365. Cifra de 10 miliarde de dolari reprezintă o rară dezvăluire a unui venit concret și servește drept o primă dovadă a beneficiilor reale care ar putea începe să apară din inteligență artificială generativă, a spus Brent Thill, analist la Jefferies.

Cu toate acestea, puține alte companii de software au dezvăluit date despre efectele inteligenței artificiale asupra veniturilor, a adăugat el, lăsând bursa neliniștită. „Este neclar. Și investitorii sunt îngrijorați de costuri”, a spus Thill.