Gigantul Exxon Mobil a fost dat în judecată. Este acuzat de înșelăciune privind reciclarea plasticului

Redacția Digi Economic Data publicării:
Exxon Mobil
sursa: shutterstock.com/

Procurorul general din California, Rob Bonta, a acuzat Exxon Mobil, într-un proces intentat luni, că a indus în eroare publicul, timp de decenii întregi, cu privire la consecințele producției de plastic asupra mediului.

Procesul, primul de acest fel, vizează cel mai mare producător de compuși chimici din lume folosiți în fabricarea plasticului. Bonta, un democrat, solicită despăgubiri pentru daunele pe care Exxon le-ar fi cauzat prin promovarea plasticului de unică folosință.

„Procesul de astăzi oferă cea mai completă imagine de până acum a înșelăciunii de zeci de ani a companiei Exxon Mobil, iar noi cerem instanței să o tragă pe deplin la răspundere”, a declarat Bonta într-un comunicat, potrivit Politico.

Procesul din cadrul Curții Supreme din California, din San Francisco, care vine la un an după ce Bonta a dat în judecată Exxon și alte patru companii petroliere pentru despăgubiri legate de schimbările climatice, reflectă eforturile tot mai agresive ale statului de a trage industria la răspundere pentru daunele climatice. California încearcă să implementeze tranziția verde, de la combustibili fosili la energie regenerabilă.

Exxon Mobil este acuzat de încălcarea legilor statului privind tulburarea publică, resursele naturale, poluarea apei, publicitatea falsă și concurența neloială, conform comunicatului. Se urmărește obținerea unei ordonanțe pentru a opri „poluarea, deteriorarea și distrugerea ulterioară, precum și pentru a preveni ca Exxon Mobil să facă alte declarații false sau înșelătoare despre reciclarea plasticului și operațiunile sale legate de plastic”.

Bonta, care ia în considerare o candidatură la funcția de guvernator al Californiei în 2026, a anunțat că investighează afirmațiile companiilor petroliere și petrochimice cu privire la reciclare în aprilie 2022, subliniind în mod special Exxon Mobil la acea vreme.

Biroul său a prezentat o istorie în care acuză industria că a promovat reciclarea pentru a evita restricțiile de producție, încă din anii 1970, când companiile au circulat avertismente interne privind fezabilitatea reciclării plasticului, dar l-au promovat publicului.

Producția de plastic a crescut, în schimb, la 300 de milioane de tone pe an, în timp ce mai puțin de 9% din aceasta este reciclată, potrivit unei analize din 2022 realizate de Asociația Reciclatorilor de Plastic.

Afirmațiile înșelătoare ar continua și astăzi, prin promovarea de către Exxon Mobil a tehnicilor de „reciclare avansată” care folosesc căldura pentru a descompune deșeurile. Însă foarte puține din deșeurile utilizate în acest proces devin plastic reciclat, conform comunicatului, care îl numește „o cascadorie de relații publice menită să încurajeze publicul să continue să cumpere plastic de unică folosință.”