Firmele mici de armament din Europa se confruntă cu dificultăți financiare, în ciuda creșterii cheltuielilor militare. Care e motivul
Firmele mici și mijlocii din industria de apărare din Europa întâmpină dificultăți în accesarea finanțării necesare pentru a inova și a-și extinde liniile de producție, chiar și în contextul creșterii cererii cauzate de războiul din Ucraina și alte conflicte, afirmă oficialii guvernamentali, companiile și experții.
Accesul limitat la fondurile publice, birocrația și reticența băncilor de a acorda credite din cauza temerilor legate de reglementările de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) împiedică dezvoltarea jucătorilor mai mici din sectorul apărării din Europa, susțin aceștia, potrivit Reuters.
Situația întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din apărare vine într-un context în care cheltuielile militare globale au atins un record istoric de 2,44 trilioane de dolari în 2023, o creștere de 6,8% față de anul anterior și cel mai ridicat nivel din 2009, conform Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
„Majoritatea problemelor existente în industria de apărare și securitate s-au menținut sau s-au agravat”, a declarat pentru Reuters Jiri Hynek, director general al Asociației Industriei de Apărare și Securitate din Republica Cehă.
Un mic producător de arme de foc a declarat pentru Reuters că lipsa de lichiditate face dificilă vânzarea produselor în Europa sau participarea la licitațiile guvernamentale. Acest lucru complică extinderea și generează probleme de flux de numerar, a afirmat fondatorul și directorul executiv al companiei, care a preferat să rămână anonim. „Este foarte greu să vând produse guvernelor din Europa pentru că nu pot obține un avans. Dacă vreau să aprovizionez guvernul ceh, mă vor plăti la 30 de zile după livrare, iar lucrurile sunt foarte costisitoare”, a spus el.
Reuters a discutat cu aproximativ 10 companii, oficiali guvernamentali și experți din sectorul apărării, care au afirmat că guvernele europene trebuie să găsească soluții pentru a îmbunătăți accesul la finanțare pentru firmele mici.
Un raport al Comisiei Europene din 2024 estimează că IMM-urile din sectorul apărării din UE se confruntă cu un deficit de finanțare prin împrumuturi între 1 și 2 miliarde de euro, forțându-le să-și reducă activitatea și să caute finanțare în afara Uniunii Europene.
Interpretările prea stricte ale criteriilor ESG duc adesea la politici de excludere din partea băncilor și fondurilor de investiții din UE, se arată în raport, adăugând că o claritate din partea sectorului financiar asupra gestionării riscurilor de sustenabilitate ar putea îmbunătăți accesul la finanțare.
„Într-un sector caracterizat de cicluri lungi de dezvoltare și cerințe mari de capital, lipsa finanțării poate împiedica capacitatea unei companii de a inova, extinde sau chiar de a-și menține operațiunile curente”, arată raportul.
UE și NATO vor să crească producția
Cehii au lansat un program de cofinanțare a întreprinderilor mici din sectorul apărării, dar deficitul masiv de capital de risc în Europa, comparativ cu Statele Unite, constituie o problemă majoră, a declarat pentru Reuters Radka Konderlova, un oficial al Ministerului Apărării ceh responsabil de cooperarea cu industria.
Potrivit Dealroom.co, Statele Unite au obținut majoritatea fondurilor de capital de risc în startup-urile de apărare și aplicații de apărare dintre aliații NATO, cu o cotă de 83% din 2018. Piața de capital de risc din SUA este mai mare și mai matură decât cea din Europa, având investitori specializați care cunosc modul de navigare a contractelor complexe de apărare și a reglementărilor stricte de securitate din sector, potrivit raportului UE.
Konderlova și alții au spus că cheltuielile masive de apărare ale guvernului SUA transmit piețelor un semnal că vor susține proiectele, ceea ce oferă încredere firmelor de capital de risc să investească.
„Când aflăm despre o problemă, ajutăm companiile individual, de la caz la caz”, a spus Konderlova. „Dar nu putem lucra așa în fiecare caz. Este nevoie de o schimbare în abordarea sistemică a băncilor”.
Problemele de finanțare apar în timp ce Ucraina întâmpină dificultăți în a obține armamentul necesar pentru a respinge avansul Rusiei din estul țării.
Un sondaj realizat de asociația industriei cehe, care reprezintă aproape 200 de companii de apărare din țară, a constatat că întreprinderile mici și mijlocii au raportat dificultăți de creștere în ultimul an, de la obținerea de credite bancare până la incapacitatea de a primi plăți de la clienți străini.
Acces dificil la fonduri publice
Fenella McGerty, expert în cheltuieli de apărare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, a spus că, în timp ce marii jucători au beneficiat de creșterea cererii, companiile mai mici din lanțul de aprovizionare au întâmpinat dificultăți mai mari. Spre deosebire de marile întreprinderi, care tind să fie listate la burse și beneficiază de expunere pe piețe globale dincolo de Europa, companiile mai mici și mai specializate prezintă un risc mai mare, deoarece tind să fie orientate spre anumite componente sau sisteme, a explicat ea pentru Reuters.
Astfel, este dificil pentru creditori să stabilească nu doar conformitatea ESG, ci și potențialul pieței pe termen lung. De asemenea, poate prezenta un risc de reputație pentru bănci, deoarece componentele sunt mai greu de urmărit pentru a determina dacă ajung „în mâini greșite”, a adăugat ea.
Accesul la finanțare publică este, de asemenea, o provocare. Raportul UE recomandă furnizarea de finanțare la nivelul UE pentru a dezvolta capacitățile industriale de apărare ale blocului, precum și eliminarea restricțiilor privind accesul la instrumentele financiare finanțate de UE.
Un alt director executiv al unei mici companii, care a vândut un număr limitat de arme ucrainenilor cu aprobarea guvernului, a declarat că banca i-a închis conturile private lui, soției și copiilor săi. „Am avut întotdeauna probleme, dar când am schimbat numele companiei pentru a include cuvântul ‘arme’, problemele noastre au devenit mult mai mari”, a spus el.