Curtea Veche Publishing, reacţie la amenda dată de Consiliul Concurenţei: „Suntem pedepsiți pentru o faptă care nu a existat”

G.C. Data publicării:
carte
sursa: shutterstock.com/

Consiliul Concurenţei a sancționat miercuri șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială. Curtea Veche Publishing, care a primit o amendă în valoare de peste 420.000 lei, a transmis că sancțiunea este „nemeritată și abuzivă și trădează o profundă neînțelegere a industriei de carte”. 

Potrivit unui comunicat al autorității de concurență emis miercuri, cele șase companii și asociația și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.  

Editurile și librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor. 

Companiile sancționate sunt: Curtea Veche Publishing (422.220,85 lei), Nemira Publishing House (324.636,37 lei), Humanitas (365.718,84 lei), Publica Com (174.677,34 lei), Direct Client Services / Librăriile Cărturești (3.982.290,66 lei), Librăriile Humanitas (582.362,94 lei). Asociația Editorilor Din România a fost amendată cu 115.696,04 lei. 

Reacția Curtea Veche Publishing

Curtea Veche Publishing consideră amenda „nemeritată și abuzivă și trădează o profundă neînțelegere a industriei de carte de către Consiliului Concurenței”. Compania respinge decizia autorității de concurență și transmite că își rezervă dreptul de a contesta amenda în instanță. „Editura noastră nu a folosit niciodată practici concurențiale neloiale. Suntem pedepsiți pentru o faptă care nu a existat”, au transmis reprezentanții joi printr-un comunicat de presă. 

„Nu am acționat spre distrugerea vreunui partener, ci am respectat dialogul transparent, onest și bazat pe bune practici cu toate zonele care țin de editarea și difuzarea de carte. Precizăm clar că ne arătăm surprinși că s-a luat în considerare o reclamație Bookster, ridicată la rang de adevăr absolut, punctul nostru de vedere nefiind luat în seamă”, mai arată Curtea Veche Publishing.