Curtea de Arbitraj București acordă reduceri de tarife și amânări la plată pentru firme. Cum pot apela la procedura de arbitraj

G.C. Data publicării:
arbitraj
sursa: shutterstock.com/

Plenul Arbitrilor Curții de Arbitraj București de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a confirmat, luni, acordarea de reduceri de tarife, eșalonări și amânări la plată pentru membrii CCIB și pentru firmele aflate în dificultate financiară.

Acordarea de reduceri de tarife, eșalonări și amânări la plată pentru membrii Camerei București vine ca un sprijin financiar pentru operatorii economici, dar și ca o măsură de creștere a încrederii mediului de afaceri în instituția arbitrajului.

Cum pot apela firmele la procedura de arbitraj?

În general, la momentul încheierii contractelor comerciale, este importantă inserarea unei clauze de rezolvare a conflictelor dintre părți, prevăzând ca metodă preferată de soluționare procedura arbitrajului, precum și Curtea de Arbitraj aleasă. În vederea rezolvării unei dispute, partea interesată va depune o cerere de arbitrare prin care este sesizată Curtea de Arbitraj. 

„Având în vedere decizia adoptată de Curtea de Arbitraj, din ce în ce mai multe firme vor opta pentru instituția arbitrajului ca procedură alternativă de soluționare a conflictelor. Aceste măsuri adoptate de Curtea de Arbitraj vor avea efecte pozitive considerabile pe termen lung, atât în ceea ce privește eficientizarea sistemului de justiție, sprijinul acordat firmelor ce dispun de resurse financiare reduse, cât și finalizarea cu celeritate a disputelor privind achizițiile publice”, a declarat Dr. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, pentru DigiEconomic.

Efectele adoptării măsurilor

Potrivit lui Radu Pavel, măsurile de reducere a tarifelor, eșalonările și amânările la plată pentru firmele aflate în dificultate financiară contribuie la accesibilitatea arbitrajului pentru firmele afectate de impedimente economice, fiind un instrument de rezolvare a conflictelor mai rapid și mai eficient.

Referitor la efectele pe termen mediu și lung, mai spune avocatul, prin adoptarea acestor măsuri, este încurajată alegerea instituției arbitrajului ca alternativă de soluționare a disputelor, contribuind în timp la creșterea nivelului de încredere în acest sistem alternativ de justiție.

„Astfel, s-ar reduce semnificativ activitatea aglomerată a instanțelor de ordin comun, în prezent acestea fiind tot mai mult încărcate cu o multitudine de cauze pe rol. Astfel, aceste măsuri reprezintă un beneficiu și pentru instanțele de ordin comun, întrucât s-ar eficientiza întregul proces de soluționare a cauzelor”, explică Pavel.

Totodată, accelerarea soluționării disputelor din cadrul contractelor de achiziție publică poate conduce la o deblocare a lucrărilor de construcții de infrastructură sau alte tipuri de lucrări publice, contribuind la finalizarea cu celeritate a proiectelor publice.