Consiliul Concurenţei a amendat șase edituri și librării. Reacția Nemira: „Ne adresăm instanțelor de judecată”
Consiliul Concurenţei a sancționat miercuri șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială. Printre acestea se află și Nemira Publishing House, care consideră sancțiunea netemeinică și anunță că o va contesta în instanță.
Potrivit unui comunicat al autorității de concurență emis miercuri, cele șase companii și asociația și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.
Editurile și librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor.
Companiile sancționate sunt: Curtea Veche Publishing (422.220,85 lei), Nemira Publishing House (324.636,37 lei), Humanitas (365.718,84 lei), Publica Com (174.677,34 lei), Direct Client Services / Librăriile Cărturești (3.982.290,66 lei), Librăriile Humanitas (582.362,94 lei). Asociația Editorilor Din România a fost amendată cu 115.696,04 lei.
Reacția Nemira Publishing House
La solicitarea DigiEconomic, compania a transmis că "respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenței și va apela la toate căile legale pentru a-și dovedi nevinovăția".
Potrivit Nemira, având în vedere argumentele și probele pe care le-a pus la dispoziția autorității de concurență pe parcursul investigației, decizia a venit ca o surpriză.
„Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenței pe parcursul întregii investigații, pe deplin și fără a avea nimic de ascuns. Considerăm că Nemira este nevinovată în raport de acuzațiile aduse de Consiliul Concurenței și suntem dezamăgiți că, în ciuda dovezilor și explicațiilor pe care le-am prezentat, concluzia Consiliului este de a aplica o astfel de amendă, prima de acest fel de când Nemira își desfășoară activitatea. Mai mult, această decizie vine într-o perioadă extrem de dificilă pentru întreaga industrie datorită inflației și falimentului unor distribuitori importanți de pe piață, și ne va îngreuna misiunea asumată de promovare a lecturii pe una dintre cele mai mici piețe de carte din Europa. În această situație, vom fi nevoiți să ne adresăm instanțelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăția", a declarat Ana Lotts-Nicolau, acționar al Nemira Publishing House, într-un punct de vedere trimis DigiEconomic.
Compania mai afirmă că până la momentul transmiterii punctului de vedere, Nemira nu a primit decizia de sancționare din partea Consiliului Concurenței, deci motivele care sancțiunii nu sunt încă „integral cunoscute”.
„Decizia Consiliului Concurenței nu este definitivă, iar Nemira intenționează să o conteste în instanță, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea și temeinicia acestei decizii în privința Nemira, care își exprimă convingerea că instanțele competente vor constata nevinovăția acesteia”, mai arată compania.