Cele mai mari companii din Africa de Sud încearcă să rezolve criza de apă din regiune

G.C. Data publicării:
criza de apa
sursa: shutterstock.com/

Cele mai mari companii din Africa de Sud explorează extinderea unui parteneriat cu Guvernul pentru a ajuta la rezolvarea unei crize de apă. Business for South Africa (B4SA) — care deja colaborează cu autoritățile pentru a crește producția de energie, a repara un sistem logistic defectuos și a combate una dintre cele mai ridicate rate ale criminalității din lume — a purtat discuții cu președintele Cyril Ramaphosa privind implicarea în soluționarea crizei.

Oferta de asistență vine în contextul în care cea mai industrializată economie a Africii se confruntă cu o criză de apă, cauzată în principal de decenii de subinvestiții și întreținere deficitară. La începutul acestei luni, Rand Water, cel mai mare furnizor de apă din Africa, a declarat că provincia Gauteng, centrul comercial al națiunii în care locuiesc aproape 16 milioane de oameni, ar putea rămâne fără apă dacă consumul nu este redus imediat.

„Există o provocare specială în Gauteng”, a declarat Martin Kingston, președintele comitetului de conducere al grupului de afaceri cunoscut sub numele de B4SA, într-un interviu de vineri, potrivit Bloomberg. „Există un spațiu semnificativ pentru sectorul privat să ofere asistență în operare și întreținere și să mobilizeze capital pentru investiții suplimentare în infrastructură.”

B4SA, la care s-au alăturat directorii executivi ai peste 140 de mari companii, intenționează să adune inițial informații despre ceea ce face sectorul privat în industria apei, apoi să caute modalități de a ajuta guvernul. O decizie privind modul în care parteneriatul va avansa va fi luată în lunile următoare, a spus Kingston.

„Cu reforme structurale corecte și un mediu de reglementare adecvat ca fundal,” companiile private vor investi în sector, a adăugat el.

Provincia Gauteng — unde se află cel mai mare oraș al Africii de Sud, Johannesburg, și capitala Pretoria — este afectată de o infrastructură de apă învechită și slab întreținută.

Doar Johannesburg pierde 44% din apa sa din cauza scurgerilor și furturilor și are un deficit de 26,9 miliarde de rand (1,5 miliarde de dolari) pentru întreținerea și infrastructura de apă.