Boeing evită greva angajaților prin creșteri salariale. Problemele tehnice au marcat evoluția financiară a producătorului aeronautic

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
boeing 737 max
sursa: shutterstock.com/

Compania Boeing a ajuns la un acord, primul de acest fel din ultimii 16 ani, cu un sindicat american în privința majorării salariilor angajaților.

Aproximativ 32.000 de angajați ai Boeing din Statele Unite vor beneficia de o creștere a salariului cu 25%, relatează Deutsche Welle. Măsura a fost luată după negocieri dure cu liderii sindicali.

„Acordul promite siguranța locului de muncă pentru generațiile viitoare. Deși sindicaliștii doreau o majorare salarială cu 40%, am reușit să găsim o cale de mijloc în care toată lumea să fie mulțumită”, a declarat Stephanie Pope, director Boeing și membru participant în cadrul discuțiilor de negociere.

Inițial, muncitorii amenințau cu greva totală pe 13 septembrie dacă cererile nu le vor fi soluționate până atunci.

Pe lângă salariu, angajații au mai obținut dreptul de a construi următorul avion comercial al companiei la uzina din Seattle.

Problemele aeronavei 737 MAX costă Boeing miliarde de dolari

În șapte ani de la lansare, aeronavele 737 MAX au contabilizat 2 accidente mortale și numeroase incidente legate de siguranță. La toate acestea se adaugă încercările producătorului de a mușamaliza defecțiunile.

Scandalurile au pătat reputația companiei și au demarat startul problemelor financiare pentru Boeing. Până în prezent, comenzile anulate pentru 737 MAX au însumat aproximativ 60 de miliarde de dolari.

La aceste pierderi se adaugă amenzile în valoare de 20 de miliarde de dolari aplicate de autoritățile americane de siguranța traficului aerian. Totodată, alte trei miliarde au fost pierdute în procese legate de despăgubirea pasagerilor.