Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett depășește valoarea de piață de 1.000 de miliarde de dolari

G.C. Data publicării:
Warren Buffett
sursa: shutterstock.com/

Valoarea de piață a Berkshire Hathaway, conglomeratul construit de Warren Buffett în ultimii 60 ani și considerat un simbol al economiei americane, a atins o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari. Este prima companie americană din afara sectorului tehnologic care marchează această performanță.

Berkshire se alătură astfel altor șase companii care au atins acest prag: Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon.com și Meta Platforms (Facebook), potrivit Reuters.

Acțiunile au crescut miercuri cu peste 1%, pentru a atinge un maxim de 699.699 de dolari pe unitate, permițându-i să depășească pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pe FactSet.

Grupul condus de Buffet a generat un profit de 22,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, o creștere cu 26% față de anul trecut, din deținerile pe care le are la zeci de companii de asigurări, energie, producție, retail și servicii, explică Reuters. Printre aceste afaceri se numără compania de asigurări auto Geico, compania feroviară BNSF, Berkshire Hathaway Energy, Brooks, Dairy Queen, Ginsu și World Book.

Buffett, care împlinește 94 de ani pe 30 august, conduce Berkshire din 1965. El deține, în prezent, mai mult de 14% din Berkshire Hathaway, deși, din 2006, a donat peste jumătate din acțiunile pe care le deținea. Conform datelor actualizate ale revistei Forbes, el are o avere de 144,9 miliarde de dolari și este a șasea cea mai bogată persoană din lume.