Antibioticele statului au câștiguri record. Medicamentele se alătură profiturilor uriașe din energia de stat

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Antibiotice
Profit record pentru Antibiotice in 2023. Foto: Profimedia

Singura fabrică de medicamente controlată de stat, Antibiotice Iași (în portofoliul Ministerului Sănătății), a realizat un profit de 80 de milioane lei, în 2023, mai mult decât dublul celui din anul precedent (38,5 milioane lei) și cel mai mare din istoria sa. Producția de medicamente în subordinea statului se alătură așadar companiilor de energie, din care cele mai multe sunt tot de stat, într-un peisaj al celor mai profitabile entități juridice din țară.

Compania își propusese, prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli, un profit de 42 de milioane lei. Cifra de afaceri a fost de 600 de milioane lei, cu 24% mai mare ca cea din 2022, iar 218 milioane lei au reprezentat venituri din exporturi, cu 18% mai mult ca în anul precedent.

Cele mai mari piețe externe al companiei ieșene sunt SUA, apoi Vietnam. În total, fabrica exportă în 70 de țări. Plățile din cadrul taxei claw back s-au ridicat la 37 milioane lei.

Pentru 2023, medicamentele generice, care reprezintă cea mai mare parte a vânzărilor Antibiotice, au avut inclus în prețul lor o taxă de 15%. În România, Antibiotice este lider cantitativ pe forma farmaceutică unguente (20,9%), supozitoare şi ovule (36,1%) şi pulberi injectabile (56,3%) şi lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescripţie şi non-RX comercializate în spitale, cu o cotă de piaţă de 13,9% (potrivit datelor Cegedim din octombrie 2023).

Producția de medicamente în subordinea statului se alătură așadar companiilor de energie, din care cele mai multe sunt tot de stat, într-un peisaj al celor mai profitabile entități juridice din țară.

În ultimele zile, companiile au început să-și anunțe rezultatele. În energie, profiturile au fost uriașe, remarcându-se Hidroelectrica, care a marcat 6,3 miliarde lei profit, al doilea cel mai mare din istoria României și cel mai mare realizat vreodată la stat. Romgaz a făcut și ea, în 2023, 2,8 miliarde lei profit net, Transelectrica – 257 milioane lei, Nuclearelectrica – 2,5 miliarde lei.

Rezultatele au fost bune și în privat, dar mai modeste. Din sectorul privat al producției de medicamente, Biofarm a încheiat anul 2023 cu un profit net de aproximativ 77 milioane lei, în creștere cu 9% față de anul anterior și cu o cifră de afaceri de 280 milioane lei, potrivit unui raport remis bursei.

Dintre companiile private din energie, se remarcă Petrom, care a realizat în 2023 un profit de 4 miliarde lei, care poate părea uriaș, însă este mai mic cu 60% decât cel din 2022, care a depășit 10,5 miliarde lei, cel mai mare din istoria României.