Celebru om de știință, în centrul unor polemici după ce a lansat ideea întâlnirilor amoroase pe bază de compatibilitate genetică
Un celebru cercetător american propune să fie verificată compatibilitatea genetică a persoanelor care folosesc aplicațiile pentru întâlniri online. Obiectivul, spune el, este să evite transmiterea unor boli genetice la copii. Numai că proiectul său este intens criticat.
George Church, genetician la vestita universitate americană Harvard, spune că vrea să ajute oamenii să facă față mai bine îmbătrânirii, să lupte conta unor virusuri și a unor boli genetice. Este același cercetător care în urmă cu câteva săptămâni era intens mediatizat pentru declarația sa că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani.
George Church a avut o idee inedită pentru aplicațiile de întâlniri online, care face însă acum obiectul unor polemici. Astfel, profilul persoanelor n-ar mai fi selecționat în funcție de hobby-uri comune, criterii de vârstă sau particularități fizice, ci în funcție de compatibilitatea moștenirii lor genetice.
Utilizatorii ar trebui în prealabil să furnizeze un eșantion de salivă pe baza căruia să fie determinat genomul lor. Obiectivul: să evite să intre în relație cu persoane care ar fi purtătoare ale unor gene legate de maladii grave, pe care ar risca să le transmită descendenților lor.
Punerea în practică a acestei idei ar putea interveni rapid: într-o emisiune la canalul american CBS, cercetătorul a anunțat că a înființat start-up-ul digiD8 pentru a-și comercializa inovația. Anunțul a provocat vii reacții, pentru că procedeul ridică, în opinia unora, grave probleme etice.
Acuzații de eugenism
Profesoară de etică și jurnalist spercializat în științe, americanca Elizabeth Yuko consideră că o asemenea practică ar semăna cu eugenismul, ideologia care propunea folosirea geneticii pentru ameliorarea speciei umane, ideologie preluată de regimul nazist.
Pe rețelele sociale, la fel, anunțul geneticianului a provocat o adevărată dezbatere. Unii au considerat demersul revoltător și l-au asemănat cu un complot demn de Black Mirror, serialul SF al Netflix.
„Totul depinde de folosința care i se dă”, a nuanțat biotehniciana canadiană Vardit Ravitsky în cotidianul La Presse. „Dacă, așa cum zice George Church, e vorba numai de a depista patologii grave, pentru a evita ca două persoane să aibă un copil foarte bolnav, ăsta, din punctul meu de vedere, nu este eugenism. Este un obiectiv pe care îl împărtășim în societatea noastră de zeci de ani”, a explicat ea. Iar ca dovadă, a dat exemplul testelor prenatale, deja folosite atunci când se pune problema unei sarcini.
Răspunsul lui George Church
Aceste numeroase reacții l-au determinat pe geneticianul de la Harvard să vină cu explicații. El a răspuns criticilor care îi reproșau că ar pleda pentru practici discriminatorii față de persoanele purtătoare de genele unei anumite maladii. Aproape toată lumea este compatibilă cu 95 la sută dintre semeni și incompatibilă cu numai 5 la sută, a menționat el.
Într-o notă publicată pe site-ul Universității Harvard, George Church a dat asigurări că ține seama de problemele de etică. „Trebuie să echilibrăm balanța, răspunzând nevoilor persoanelor care suferă de boli devastatoare și garantând totodată că aceste tehnologii genetice nu sunt folosite în scopuri malefice”, a declarat el.
Omul de știință respinge orice acuzații de eugenism. „Noi preconizăm ca oamenii să facă niște alegeri personale. Ne propunem doar să furnizăm niște informații persoanelor care doresc să meargă pe această opțiune pentru a-și fonda o familie”, a spus el, dând asigurări că dragostea are întâietate: „Cred că nu putem să dictăm sau să anulăm dragostea, care este poate cea mai personală alegere și cea mai prețioasă”, a spus profesorul.
Geniul cu narcolepsie
Pe cât de apreciat pentru geniul său, pe atât de controversat, George Church nu este la primul său scandal. S-a mai vorbit despre el și în anii din urmă, când a menționat posibilitatea de a reînvia mamuții sau chiar de a-l readuce la viață pe omul de Neanderthal și când a spus că a lucrat la crearea unor utere artificiale.
Însă omul de știință are și o viață la fel de spectaculoasă. S-a născut în Florida și s-a confruntat de mic cu o serie de dizabilități: dislexic, cu deficit de atenție și lovit adesea de episoade de narcolepsie. Nimeni n-ar fi crezut că va deveni un om de știință strălucit. Dar cu multă muncă și repetiție, și-a învins dizabilitățile și a dezvoltat o atracție particulară pentru cristalografie și matematică. La 20 de ani, era atât de obsedat de aceste structuri ale cristalografiei, că nu mai avea timp de structurile de bază ale vieții și timp de șase luni a devenit persoană fără adăpost. Nu prea i-a păsat pe unde dormea, pentru că, fiind narcoleptic, putea dormi în orice poziție, a povestit el cu umor.
Era atât de absorbit de proiectul său, căruia îi dedica și peste 100 de ore de studiu pe săptămână, că nu a mai dat pe la cursuri și în cele din urmă a fost dat afară de la Duke University. Dar s-a dovedit că Harvard avea nevoie de un specialist în cristalografie. Iar George Church a rămas aici de aproape 40 de ani, iar acum în subordinea lui lucrează aproape 100 de oameni de știință. Este coautor la peste 500 de lucrări științifice și deține 50 de patente de invenții. A fondat 35 de start-up-uri.
Redactor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News