Genomul uman a fost stocat pe un „cristal de memorie 5D” care ar putea restaura umanitatea după Apocalipsă

Data publicării:
cristal de memorie
În 2014, cristalul a primit recordul mondial Guinness pentru „cel mai durabil material de stocare digitală”. Sursa foto: X

Oamenii de știință din Regatul Unit au stocat întregul genom uman pe un „cristal de memorie 5D”, care poate rezista la condiții extreme, inclusiv îngheț, incendii, radiații cosmice și temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius. Cercetătorii speră ca cine îl va găsi, într-un viitor îndepărtat, să poată restaura umanitatea în cazul în care va avea loc o extincție a omului.

Cristalul, care a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la Centrul de Cercetare în Optoelectronică al Universității din Southampton, ar putea fi folosit și pentru a crea o înregistrare a speciilor de plante și animale care se confruntă cu dispariția, scrie CNN.

Poate deține până la 360 de terabiți de informații timp de miliarde de ani și poate rezista la condiții extreme, inclusiv îngheț, incendii, forță de impact direct, radiații cosmice și temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius, a transmis universitatea într-un comunicat de presă publicat joi.

În 2014, cristalul a primit recordul mondial Guinness pentru „cel mai durabil material de stocare digitală”.

Echipa lui Kazansky a folosit lasere ultra-rapide pentru a înscrie datele genomului uman și descrie stocarea datelor de pe cristal ca fiind 5D, deoarece informațiile sunt traduse în cinci dimensiuni diferite ale nanostructurilor sale - înălțimea, lungimea, lățimea, orientarea și poziția lor.

Cristalul de memorie 5D deschide posibilități pentru alți cercetători de a construi un depozit veșnic de informații genomice din care organisme complexe precum plantele și animalele ar putea fi restaurate dacă știința va permite în viitor”, a spus Peter Kazansky, profesor de optoelectronică, care a condus studiul și echipa de la Southampton.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Echipa a trebuit să ia în considerare cine – sau ce – va prelua informațiile, atât de departe în viitor.

Ar putea fi o formă de inteligență (specie sau mașină) sau cristalul ar putea fi găsit într-un viitor atât de îndepărtat încât nu există acum niciun cadru de referință. Pentru a ajuta pe oricine îl găsește, cercetătorii au inclus o cheie vizuală.

Cheia vizuală înscrisă pe cristal îi oferă celui care îl găsește ce date sunt stocate în interior și cum ar putea fi folosite”, a spus Kazansky.

Munca lor este impresionantă”, a spus Thomas Heinis, care conduce cercetările privind stocarea ADN-ului la Imperial College din Londra și care nu a fost implicat în studiu. Cu toate acestea, el spune că rămân întrebări despre cum ar putea fi citite astfel de date în viitor.

Deocamdată, cristalul este păstrat în arhiva „Memory of Mankind”, o capsulă a timpului aflată într-o peșteră de sare din Austria.

În 2018, Kazansky și echipa sa au folosit tehnologia cristalelor de memorie pentru a stoca trilogia de cărți științifico-fantastice a lui Isaac Asimov, care au fost apoi lansate în spațiu la bordul unui Tesla Roadster. Tehnologia a fost folosită și pentru a stoca documente majore din istoria umanității, inclusiv Declarația Universală a Drepturilor Omului și Magna Carta.

La începutul acestui an, oamenii de știință au dezvăluit un plan de salvgardare a speciilor Pământului într-un biodepozit criogenic de pe Lună, menit să salveze specii în cazul unui dezastru pe planeta noastră.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat care a cumpărat cu doar 1 euro o casă de vis în Italia a descoperit de ce italienii își vând...
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
10 cauze surprinzătoare ale durerilor de spate. Cum să scăpăm de ele
Newsweek
Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Joaquin Phoenix, apariție rară alături de logodnică, în Veneția. Actrița din „Social Network” a născut cel...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...