Live

News Alert Soldații IDF au intrat în sudul Libanului. Israelul i-a anunțat pe americani că lansează operațiuni „limitate” împotriva Hezbollah

Data actualizării: Data publicării:
Bombardamente ale armatei israeliene în localitatea Hiyam, Liban. Foto: Profimedia Images

Israelul a informat Washingtonul că lansează o operaţiune terestră limitată în Liban. Soldații IDF au intrat în sudul țării. Oficialii israelieni au anunțat „operațiuni terestre limitate” împotriva Hezbollah.

ACTUALIZARE 22:16: Soldații armatei israeliene (IDF) au intrat luni seară în sudul Libanului în cadrul unui asalt terestru, în contextul în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, informează AFP, citată de Jerusalem Post.

Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban din 2006.

Postul saudit Al-Arabiya relatează că tancurile israeliene s-au infiltrat în Rmaich, în sudul Libanului.

Acest lucru urmează relatărilor anterioare conform cărora Israelul a notificat SUA că intenționează să lanseze o operațiune terestră limitată în Liban, care ar putea începe în câteva ore, a confirmat luni un oficial american pentru CBS. Alte surse de știri au relatat că o incursiune israeliană ar putea avea loc în următoarele zile.

„Operațiuni terestre limitate” vizând Hezbollahul în Libanul de Sud 

Israelul a lansat în aceste momente „operațiuni terestre limitate” vizând Hezbollahul în Libanul de Sud, în apropierea frontierei, a anunțat luni Departamentul de Stat, citat de lorientlejour.com.

„Ne-au informat că recurg la operațiuni limitate vizând infrastructuri ale Hezbollah în apropierea frontierei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la conversații între Israel și Statele Unite pe această temă.

ACTUALIZARE: 22:05: Mass-media libaneze relatează despre bombardamente intense de artilerie israeliană în direcția satului de frontieră Wazzani, în apropiere de Ghajar.
Relatările vin în contextul în care există tot mai multe indicii privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului, scrie Times of Israel.

Barajul de artilerie al IDF se extinde la mai multe zone de la frontiera libaneză. În plus, tancurile trag asupra țintelor de pe partea libaneză a frontierei.

ACTUALIZARE: 22:00: Trupele libaneze s-au retras de pe pozițiile de la granița de sud a Libanului cu Israelul până la cel puțin cinci kilometri la nord de frontieră, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză, scrie Times of Israel.

Retragerea are loc în contextul în care există tot mai multe indicii privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului.

De asemenea, un oficial militar libanez a declarat pentru AFP că armata libaneză își repoziționează trupele staționate la granița sa de sud.

Armata libaneză „repoziționează și regrupează forțele” la frontiera de sud, ca urmare a amenințărilor cu o incursiune israeliană împotriva țintelor Hezbollah, a declarat oficialul, care a solicitat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.

Potrivit lorientlejour.com, trupele libaneze s-au poziționat ulterior pe colina al-Mari, în regiunea Hasbaya.

CITIȚI ȘI: Premierul israelian prevestește: „Schimbarea regimului iranian va avea loc mult mai repede decât se crede”

ACTUALIZARE 21: 15: Angajați ai Ambasadei Germaniei din Beirut, evaluați cu avion militar

Angajații Ambasadei Germaniei din Liban au fost evacuați cu un avion militar trimis luni la Beirut. 110 persoane au ajuns la bordul avionului, diplomați, personal auxiliar și familiile acestora. Anunțul a fost făcut de Ministerele Afacerilor Externe şi Apărării germane, informează lorientlejour.com.

Circa 110 de pasageri se aflau la bordul avionului A321 al forţelor aeriene germane (Luftwaffe), printre care diplomaţi, alţi membri ai personalului şi unii cetăţeni consideraţi vulnerabili, a detaliat o sursă apropiată de guvernul german pentru France Presse. Ministerele citate au precizat într-un comunicat că evacuarea a vizat personalul "neesenţial" al ambasadei, care rămâne "operaţională". Trebuie de asemenea repatriaţi angajaţi ai altor organizaţii germane, precum şi familiile lor, şi "cetăţeni germani în mod particular ameninţaţi din cauza unor circumstanţe medicale".

Ambasada Germaniei la Beirut "continuă să îi ajute pe germanii rămaşi în Liban să părăsească ţara cu zboruri comerciale sau cu alte mijloace", potrivit comunicatului. Numeroase companii aeriene şi-au suspendat zborurile cu destinaţia Beirut, iar posibilităţile de plecare cu zboruri comerciale din Liban s-au redus.

Potrivit guvernului german, circa 1.800 de cetăţeni germani sunt înregistraţi la celula de criză a reprezentanţei diplomatice din Liban.

ACTUALIZARE: 21:00: Zonă militară închisă, în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul

Armata israeliană a impus o zonă militară închisă în zona comunităților de la frontiera de nord Metula, Misgav Am și Kfar Giladi. Armata spune că mișcarea urmează unei noi evaluări a situației din teren. Ordinul a fost semnat de șeful Comandamentului de Nord, general-maior Ori Gordin.
„IDF clarifică faptul că intrarea în această zonă este strict interzisă”, se adaugă.

Această evoluție survine pe fondul unor rapoarte și indicii privind o operațiune terestră israeliană iminentă împotriva Hezbollah în Liban, scrie Times of Israel.

Știrea inițială

Campania planificată de Israel ar fi de mai mică amploare decât ultimul său război împotriva Hezbollah, din 2006, şi s-ar concentra asupra eliminării infrastructurii militante de-a lungul frontierei, pentru a reduce ameninţarea la adresa comunităţilor israeliene de la frontieră, a declarat oficialul american, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului

Luni, forţele israeliene au efectuat raiduri limitate în Liban, potrivit sursei israeliene familiarizate cu operaţiunea, care de asemenea a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialul american, citând discuţiile din cadrul administraţiei Biden din cursul weekendului, a declarat că se pare că Israelul plănuieşte o invazie terestră majoră, dar planul pare să fi fost redus semnificativ, fiind axat pe distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri, urmând apoi retragerea forţelor.

„Israelul are planuri pentru o operaţiune limitată, care va fi iminentă. Ele sunt în concordanţă cu cele ale americanilor. Înţelegerea este că nu vor face o altă Gaza”, a confirmat israelianul familiarizat cu operaţiunea.

Oficialul american a spus că israelienii au informat că vor efectua raiduri limitate într-o serie de sate de-a lungul frontierei, aşa cum a anunţat armata israeliană luni dimineaţă. Scopul strategic, a spus oficialul, este de a se asigura că Hezbollah nu îşi poate menţine capacitatea de a ataca comunităţile israeliene de cealaltă parte a frontierei.

Administraţia Biden este totuşi încă preocupată de posibilitatea ca ceea ce ar începe ca o operaţiune limitată în timp şi geografic să se transforme în ceva mai amplu şi pe termen mai lung, a declarat oficialul. Această preocupare este discutată cu israelienii, a mai spus sursa The Washington Post.

Operaţiunea ar avea loc la câteva zile după ce Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, într-un raid aerian la Beirut. Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, cel puţin şase dintre comandanţii şi oficialii de top ai lui Nasrallah în ultimele 10 zile, dând o lovitură uriaşă unei miliţii care se mândrea cu unul dintre cele mai formidabile arsenale din Orientul Mijlociu şi cu cea mai largă acoperire strategică.

Franța îndeamnă Israelul „să se abțină” de la orice fel de incursiune terestră în Liban

Concomitent, șeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, a îndemnat Israelul, în timpul unei conferinţe de presă la Beirut, "să se abţină de la orice incursiune terestră" în Liban şi „să înceteze focul”, cerând totodată organizaţiei şiite libaneze Hezbollah să facă la fel, informează AFP, preluată de Agerpres.

Barrot le-a cerut de asemenea celor două părţi „să accepte de acum” propunerea de armistiţiu internaţională lansată la ONU.

„Ea este încă pe masă. Există o speranţă, însă rămâne puţin timp”, a spus Barrot.

Parisul şi Washingtonul, alături de ţări arabe, occidentale şi europene, au pledat săptămâna trecută pentru un „armistiţiu imediat de 21 de zile” între Israel şi Hezbollah, pentru „a da o şansă diplomaţiei”. O iniţiativă ignorată de Israel, care dimpotrivă şi-a înteţit loviturile şi l-a ucis vineri pe şeful Hezbollahului, Hassan Nasrallah.

„Îndemn Israelul să se abţină de la orice incursiune terestră şi să înceteze focul. Îndemn Hezbollah să facă la fel şi să se abţină de la orice acţiune susceptibilă să destabilizeze regiunea”, a insistat noul ministru francez al afacerilor externe.

Peste o mie de persoane au fost ucise în Liban, potrivit autorităţilor libaneze, de la începutul escaladării militare între Israel şi Hezbollah la mijlocul lui septembrie.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fost președinte al Iranului: Mossadul s-a infiltrat chiar în unitatea creată de Teheran pentru a combate spionajul israelian

Erdogan face apel la lumea musulmană „să se unească împotriva barbariei moderne”, după bombardamentele israeliene din Liban

Premierul israelian prevestește: „Schimbarea regimului iranian va avea loc mult mai repede decât se crede”

SUA alocă 168 de milioane de dolari pentru operațiuni antijihadiste în Irak și Siria

Partenerii noștri