Ce lideri Hezbollah au fost uciși până acum și cine îi va succeda lui Hassan Nasrallah

Data actualizării: Data publicării:
Hassan Nasrallah
Femei musulmane din Kashmir țin portretele răposatului șef al Hezbollah Hassan Nasrallah în timpul unui protest. Foto: Profimedia

Chiar înainte de noile atacuri de duminică, armata israeliană se lăudase că a ucis majoritatea liderilor de rang înalt ai Hezbollah. The Guardian încearcă să facă un bilanț, într-o situație în evidentă mișcare și se întreabă ce lideri Hezbollah au fost uciși și cine va fi succesorul lui Hassan Nasrallah

Odată cu vestea că Nabil Qaouk, o altă figură importantă din cadrul organizației militante islamiste șiite, a murit într-un atac aerian la Beirut, sarcina de a elimina eșaloanele superioare ale structurii de comandă militară a Hezbollah pare aproape finalizată. Asasinarea lui Hassan Nasrallah, veteranul secretar general al Hezbollah de vineri, a fost doar cea mai spectaculoasă și mai mediatizată acțiune dintr-un efort fără precedent, desfășurat pe parcursul mai multor luni.

Qaouk, la fel ca mulți dintre cei 19 oficiali de rang înalt ai Hezbollah care au fost uciși, s-a alăturat organizației încă din adolescență, în primii ani din istoria de 41 de ani a acesteia, și a ocupat o serie de funcții de comandă militară. Recent, Qaouk a început să activeze în roluri mai mult politice și călătorea frecvent în Iran, unde avea o relație bună cu unii dintre oficialii de vârf ai regimului.

Printre alți veterani Hezbollah uciși în ultimele zile se numără Ibrahim Aqil, al doilea membru fondator al aripii militare a organizației. Se crede că Aqil, în vârstă de 60 de ani, a fost comandantul interimar al brigăzilor Radwan [forțe speciale].

Fuad Shukr, care a murit în iulie, a fost implicat în atentatele sinucigașe masive lansate împotriva obiectivelor americane, franceze și israeliene în 1983 de către o coaliție de grupuri islamiste șiite care a fost un precursor al Hezbollah. El a continuat să joace un rol-cheie în dezvoltarea capacităților militare ale Hezbollah, a preluat funcția de șef de stat major în cadrul Hezbollah și a fost consilier militar superior al lui Nasrallah.

O altă victimă a campaniei israeliene a fost Ali Karaki, care avea responsabilitatea operațiunilor militare de-a lungul frontierei disputate cu Israelul. Analiștii spun că Karaki, care a îndeplinit o serie de roluri internaționale clandestine în lunga sa carieră militantă, era pregătit pentru un rol de conducere în cadrul Hezbollah. El a murit alături de Nasrallah în atacul masiv al Forțelor de apărare israeliene asupra Beirutului, vineri.

La fel a făcut și Ibrahim Jazini, care era responsabil cu securitatea internă în cadrul Hezbollah. Deși nu avea niciun urmaș personal și era un fel de singuratic în cadrul organizației, Jazini avea încrederea și era apreciat de Nasrallah.

Dezordine totală. Cine îi urmează lui Nasrallah

Pierderea unor astfel de oameni lasă Hezbollah într-o dezordine totală, lipsit de operatori capabili care aveau o experiență militară și internațională profundă.

„Hezbollah se confruntă cu o realitate mult mai rea decât oricare dintre cele mai rele scenarii de război pe care le-ar fi putut imagina. Lanțul de comandă este distrus”, a declarat Naveed Ahmed, un analist independent în domeniul securității din Golf și expert în Hezbollah.

Cel mai evident candidat la succesiunea lui Nasrallah este Hashem Safieddine, care prezidează consiliul executiv al Hezbollah. Verișor al lui Nasrallah, Safieddine s-a născut în 1964 în sudul Libanului și este un alt membru fondator. Se crede că a petrecut mulți ani în Qom, orașul religios iranian, și a fost însărcinat de Hezbollah cu o serie de sarcini de-a lungul deceniilor, inclusiv gestionarea portofoliului extins de afaceri legale și ilegale al organizației.

Un orator puternic, Safieddine este popular în cadrul organizației și printre sponsorii acesteia din Teheran. Anul trecut, el a declarat: „Poate fi nevoie de un război, două războaie, trei războaie, confruntări multiple, confruntări militare, sacrificiul martirilor, suportarea poverii, gestionarea consecințelor, dar, în cele din urmă, [Israelul] trebuie să înceteze”.

Campania de asasinate a Israelului a vizat până acum comandanții militari ai Hezbollah, lăsând eșaloanele politice superioare în mare parte neatinse. Cu toate acestea, Safieddine face parte din Consiliul Jihadului al organizației, astfel că în curând ar putea fi și el vizat.

„Este imposibil să prezicem cine ar putea fi succesorul în acest moment, deoarece loviturile israeliene țintite continuă să elimine comandanți. Este în interesul Hezbollah să nu declare public un succesor. Funeraliile lui Nasrallah, dacă ar avea loc, ar fi o sursă bogată de informații și ținte”, a declarat Ahmed.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Cum a murit Jimi Hendrix la numai 27 de ani. Povestea unuia din cei mai mari chitariști ai lumii
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Ce impozit plătești dacă ai pensie între 1.281 lei și 6.000 lei, din 1 octombrie? Legea se modifică!
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Strălucește de mândrie. Cate Blanchett, într-o apariție rară, la brațul fiului de 22 de ani. Actrița cu 4...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...