SUA au susținut discret decizia Israelului de a ataca Hezbollah: discuțiile private dintre cele două tabere

Data publicării:
fum după un atac israelian in liban
Oficiali de top din securitatea națională a SUA descriu operațiunile Israelului în Liban ca fiind un moment care definește istoria. Foto: Profimedia Images

Oficiali de rang înalt de la Casa Albă au declarat în privat Israelului că SUA sprijină decizia de a crește presiunea militară asupra Hezbollah, chiar dacă în ultimele săptămâni administrația Biden a cerut public guvernului israelian să-și reducă atacurile, potrivit oficialilor americani și israelieni, informează Politico

Consilierul prezidențial Amos Hochstein și coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, le-au declarat oficialilor israelieni de vârf în ultimele săptămâni că SUA au fost de acord cu strategia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a muta concentrarea militară a Israelului spre nord împotriva Hezbollah, pentru a convinge grupul să se angajeze în discuții diplomatice pentru a pune capăt conflictului, au declarat oficialii pentru Politico. 

Nu toată lumea care face parte din administrație a fost de acord cu strageria Israelului, în ciuda sprijinului venit din interiorul Casei Albe, au spus oficialii. Decizia de a se concentra asupra Hezbollah a stârnit o separare în cadrul guvernului SUA, atrăgând opoziția oamenilor din Pentagon, Departamentul de Stat și comunitatea de informații, care au spus că mișcarea Israelului împotriva miliției susținute de Iran ar putea trage forțele americane într-un nou conflict din Orientul Mijlociu.

Doi oficiali israelieni și patru oficiali americani au vorbit sub anonimat pentru Politico despre discuțiile diplomatice delicate. Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze.

Danny Danon, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, a refuzat luni să comenteze asupra discuțiilor private dintre liderii israelieni și oficialii americani atunci când a fost întrebat despre schimburile de replici pe care consilierul prezidențial Amos Hochstein le-a avut cu alți oameni implicați. 

„Nu cerem permisiunea”

„Nu cerem întotdeauna permisiunea pentru tot ceea ce facem”, a spus el, adăugând: „Cred că ceea ce spun ei reflectă public obiectivul cum că ei ar dori să vadă o soluție diplomatică, împotriva căruia nu suntem”.

În cadrul apelurilor și întâlnirilor de la mijlocul lunii septembrie, oficialii israelieni au subliniat, în linii mari, că armata lor se pregătește să facă schimbarea strategiei. Nu au oferit detalii. Hochstein și coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, le-au transmis omologilor lor israelieni că, deși îndeamnă la o abordare prudentă, momentul a fost probabil oportun pentru o astfel de mișcare, mai ales după ce Hezbollah a fost semnificativ degradat în lunile precedente.

Deși Hezbollah a spus că se va implica cu Israelul doar dacă va ajunge la o încetare a focului cu militanții Hamas cu care se luptă în Gaza, estimările americane au indicat la acel moment că Hamas nu ar vrea probabil un acord de încetare a focului prea curând, iar asta ar fi însemnat că ar fi putut fi un moment pentru a se concentra mai mult doar asupra Hezbollah, și pentru a decupla cele două conflicte.

Oficialii americani știau puține detalii despre ce exact plănuia Israelul, dar chiar dacă au sprijinit Israelul să facă presiuni pe Hezbollah, au cerut prudență. Ei au avertizat că, dacă Israelul merge prea departe, ar putea risca să escaladeze situația într-un război regional total, ceva ce administrația încearcă să evite de aproape un an. Ei au subliniat, de asemenea, că singura modalitate de a pune capăt conflictului este printr-un acord diplomatic negociat.

Oficialii din comunitatea de informații, în cadrul unor briefing-uri și discuții cu membrii Congresului de săptămâna trecută, au declarat că sunt din ce în ce mai îngrijorați de potențialul unei confruntări directe la sol între Israel și Hezbollah. Conversații similare au avut loc și în Departamentul de Stat, unde oficialii erau îngrijorați de numărul tot mai mare de morți civile în Liban.

Un moment care va remodela Orientul Mijlociu

„Ambele lucruri pot fi adevărate – SUA pot să dorească diplomație și să susțină obiectivele mai mari ale Israelului împotriva Hezbollah”, a spus un înalt oficial american. „Există în mod clar o linie pe care administrația o urmărește, pur și simplu nu este clar care este acea linie.”

În culise, Hochstein, McGurk și alți oficiali de top din securitatea națională a SUA descriu operațiunile Israelului în Liban ca fiind un moment care definește istoria, unul care va remodela Orientul Mijlociu în bine în anii următori.

Gândirea din spate este: Israelul a distrus structura de comandă superioară a Hezbollah-ului în Liban, afectând grav capacitățile grupării, și a slăbit Iranul.

Divizia de administrație internă pare să se fi risipit în ultimele zile, oficialii americani de vârf reunindu-se luni la Casa Albă cu președintele Joe Biden pentru a discuta situația de pe teren. Cei mai mulți au fost de acord că conflictul, deși fragil, ar putea oferi o oportunitate de a reduce influența Iranului în Liban și regiune.

Totuși, Casa Albă se află pe o linie fină, au spus oficialii americani și israelieni. Administrația Biden vrea să sprijine acțiunile Israelului împotriva unui grup terorist care a ucis americani și amenință regiunea, însă nu este confortabil să susțină campania Israelului în totalitate, sau în mod public, pentru că este îngrijorat că va instiga la un război total, a spus unul dintre oficialii americani.

„Ar trebui să avem o încetare a focului acum”

Mesajul public al administrației către Israel continuă să fie: Evitați escaladarea și continuați să urmăriți diplomația cu Hezbollah, în special, o încetare a focului de 21 de zile propusă de SUA și Franța săptămâna trecută.

Secretarul de stat Antony Blinken a îndemnat Israelul și Hezbollah să accepte o încetare a focului, chiar dacă el, la fel ca Biden și alții, este bucuros să vadă că liderul Nasrallah nu mai este.

„În ceea ce privește Libanul, care este cea mai bună modalitate de a atinge obiectivul declarat de a crea un mediu în nordul Israelului care să ofere oamenilor încredere să se întoarcă la casele lor? După cum am spus, credem că cursul diplomatic este cel mai bun”, a spus el vineri, pe fondul unor rapoarte conform cărora Nasrallah a fost ucis.

Când Biden a fost întrebat, într-o conferință de presă de luni, dacă se simte confortabil cu raidurile la sol țintite ale Israelului în Liban, președintele a spus: „Sunt confortabil să se oprească. Ar trebui să avem o încetare a focului acum.”

Dar negocierile privind propunerea de încetare a focului de 21 de zile pe care SUA a anunțat-o săptămâna trecută sunt în esență întrerupte, a spus unul dintre oficialii americani, în timp ce Israelul continuă să urmărească pozițiile Hezbollah peste granița Libanului.

Situația a escaladat și mai mult luni, când forțele speciale israeliene s-au mutat peste graniță, vizând rețeaua de tuneluri a Hezbollah și alte centre de comandă, a declarat un alt oficial american.

Israelienii plănuiseră să lanseze o incursiune terestră semnificativ mai mare în Liban în această săptămână, dar oficialii lui Biden au îndemnat împotriva acesteia, cerând Israelului să fie mai atent la modul în care își desfășoară operațiunile.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri