Premierul israelian prevestește: „Schimbarea regimului iranian va avea loc mult mai repede decât se crede”

Data actualizării: Data publicării:
benjamin netanyahu
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Foto: Shutterstock

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus luni iranienilor că schimbarea regimului este iminentă. „Când Iranul va fi în sfârșit liber, și acel moment va veni mult mai repede decât cred oamenii - totul va fi diferit”, a spus Netanyahu într-o declarație video adresată iranienilor, în care i-a atacat pe „teocrații fanatici” care conduc țara, relatează POLITICO.

„Cele două popoare străvechi ale noastre, poporul evreu și poporul persan, vor fi în sfârșit în pace. Cele două țări ale noastre, Israelul și Iranul, vor fi în pace”, a adăugat el.

Mesajul video al lui Netanyahu vine pe fondul creșterii tensiunilor și al temerilor legate de un război regional total în Orientul Mijlociu, după ce o lovitură aeriană israeliană asupra Beirutului l-a ucis vineri  seara pe liderul Hezbollah și aliat de top al Iranului, Hassan Nasrallah.

Această lovitură a urmat unui atac anterior controlat de la distanță, care a detonat pagere purtate de membrii Hezbollah, ucigând zeci de persoane și perturbând comunicațiile grupului. Israelul a efectuat, de asemenea, atacuri aeriene în Liban.

”Liderii iranieni îi susțin pe violatorii și criminalii din Hamas și Hezbollah”

Netanyahu a declarat că liderii iranieni îi susțin pe „violatorii și criminalii din Hamas și Hezbollah”, dar „tiranilor iranieni nu le pasă de viitorul poporului iranian” și țara „merită o conducere mai bună”.

„Există zeci de milioane de oameni decenți și buni, cu mii de ani de istorie în spate și un viitor strălucit în fața lor. Nu lăsați un mic grup de teocrați fanatici să vă strivească speranțele și visele. Meritați mai mult. Copiii voștri merită mai mult. Întreaga lume merită mai mult”, a spus Netanyahu.

„Poporul iranian trebuie să știe că Israelul este alături de voi. Fie ca împreună să cunoaștem un viitor de prosperitate și pace”, a spus el.

Netanyahu a pornit un război împotriva militanților Hamas din Gaza, ca represalii pentru atacul violent al grupului asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut. De asemenea, el a supervizat extinderea operațiunilor militare israeliene în Cisiordania și, în ultimele săptămâni, în Liban, vizând Hezbollah, o mișcare politică șiită libaneză și un grup militant susținut de Iran, cu sediul în Liban, amintește POLITICO.

Iranul spune că nu va trimite luptători în Liban și Gaza pentru a înfrunta Israelul

Iranul nu va desfăşura luptători în Liban şi în Fâşia Gaza pentru a-şi înfrunta inamicul, Israelul, a declarat luni diplomaţia iraniană, în condiţiile în care Israelul lansează lovituri aeriene împotriva grupărilor pe care Teheranul le sprijină în regiune, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Guvernele Libanului şi Palestinei au capacitatea şi puterea necesare pentru a face faţă agresiunii regimului sionist şi nu este nevoie să fie desfăşurate forţe auxiliare sau voluntare iraniene”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, în cadrul unei conferinţe de presă.

Israelul a lansat mai multe lovituri aeriene în ultimele zile împotriva grupărilor aliate şi susţinute de Iran - mişcarea şiită Hezbollah din Liban şi rebelii houthi din Yemen.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis vineri într-o lovitură israeliană la periferia de sud a Beirutului, un bastion al mişcării şiite înarmate şi finanţate de Iran.

În lovitura aeriană de vineri împotriva liderului Hezbollah a fost ucis şi generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, comandant adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

„Regimul sionist uzurpator nu va rămâne fără răspuns pentru crimele pe care le-a comis împotriva poporului iranian, a forţelor de rezistenţă (grupuri pro-iraniene din regiune), a cetăţenilor şi a militarilor iranieni”, a promis Kanani.

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a vizitat luni biroul Hezbollah din Teheran „pentru a-i aduce un omagiu" lui Hassan Nasrallah, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că uciderea lui Nasrallah „nu va fi în zadar”, iar prim-vicepreşedintele Mohammad Reza Aref a avertizat că moartea acestuia va duce la „distrugerea” Israelului.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Trucul viral prin care poți reduce factura la gaz: „Îți poate salva câteva sute de lei pe an”
Newsweek
Anunț surprinzător de la guvern despre pensia pe octombrie. „S-au virat banii!” Când se fac plățile?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...