Bombardamente masive și asasinate. Cum a reușit Netanyahu să-și salveze poziția amenințată de invazia Hamas din 7 octombrie

Data publicării:
netanyahu face declaratii
Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia

La 7 octombrie, imaginea premierului israelian Benjamin Netanyahu, autointitulat „Mister Securitate”, părea irevocabil distrusă de cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace. Statul evreu și liderul său nu reușiseră să își protejeze poporul. Cum ar fi putut supraviețui? - se întreabă jurnalistul CNN Mick Krever într-o analiză privind viitorul politic la liderului israelian.

Sondajele arătau acest lucru. El a format un guvern de coaliție extremist în noiembrie 2022 pe baza celor 32 de locuri pe care partidul său Likud le-a obținut în Knesset, parlamentul israelian cu 120 de locuri. După atacul Hamas, o serie de sondaje de opinie au sugerat că, dacă ar fi organizate alegeri, Likud ar obține doar 17 locuri, punând în pericol supraviețuirea pe termen lung a guvernului.

Confruntările sunt bune pentru Netanyahu

Aproape un an mai târziu, Netanyahu a reușit o răsturnare de situație remarcabilă. Deși Likud s-ar lupta în continuare să formeze un guvern dacă alegerile ar avea loc astăzi, o campanie brutală de lovituri aeriene în Liban și asasinate în Orientul Mijlociu din ultimele săptămâni l-au ridicat pe prim-ministru la cote inimaginabile imediat după atacurile Hamas de acum aproape un an.

Un sondaj publicat duminică de canalul 12 din Israel a arătat că Likud ar obține 25 de locuri dacă alegerile ar avea loc astăzi, devenind astfel cel mai mare partid. Netanyahu se bucură de un sprijin de 38%, potrivit sondajului.

„Confruntările regionale sunt bune pentru Netanyahu”, a declarat pentru CNN Dahlia Scheindlin, veteran în sondaje și analist. „Ele par în mod destul de clar să fie factorul care contribuie la redresarea sa”.

Manevrele militare agresive ale Israelului împotriva dușmanilor săi, a spus ea, au ajutat la restabilirea unui sentiment de control și putere distrus de atacul Hamas din 7 octombrie. Războiul din Gaza este popular în Israel, dar aduce cu sine probleme complexe legate de ocupația pe termen lung, relațiile cu palestinienii și, cel mai important pentru israelieni, faptul că 101 ostatici sunt încă ținuți acolo.

Atacurile militare ale Israelului în alte părți sunt văzute acasă ca fiind mai albe și mai negre. „Sunt clar dușmani ai Israelului”, a spus ea, referindu-se la cei pe care Israelul spune că îi vizează. „Nu există nicio ambiguitate în legătură cu această chestiune a ocupației.”

Campania militară agresivă a început în aprilie, când o lovitură aeriană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria a ucis un comandant de top al Gărzilor Revoluționare de elită ale Iranului. Israelul nu a comentat, dar a fost considerat responsabil. Aceasta a fost urmată de o lovitură aeriană din iulie asupra Beirutului, care l-a ucis pe cel mai înalt oficial militar al Hezbollah, Fu'ad Shukr. A doua zi, o explozie într-o casă de oaspeți a guvernului de la Teheran l-a ucis pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Campanie implacabilă de bombardamente

La începutul acestei luni, pagere și stații radio utilizate de Hezbollah în Liban au explodat în întreaga țară, ucigând zeci de persoane și mutilând mii - marcând o nouă etapă în acest conflict, care a început când Hezbollah a atacat Israelul la 8 octombrie, în semn de solidaritate cu Hamas și palestinienii din Gaza. De atunci, aproximativ 60.000 de civili au fost forțați să își părăsească locuințele din nordul Israelului din cauza atacurilor cu rachete ale Hezbollah.

De câteva săptămâni, Israelul desfășoară o campanie neîncetată de bombardamente în Liban împotriva infrastructurii și conducerii Hezbollah. Raidurile aeriene masive din sudul Beirutului au ucis o serie de lideri ai Hezbollah, inclusiv pe puternicul și evazivul secretar general Hassan Nasrallah, precum și peste 1.000 de persoane în Liban. De asemenea, aproximativ 20% din populație - aproximativ 1 milion de persoane - a fost forțată să își părăsească locuințele, potrivit agențiilor umanitare și guvernului libanez.

Netanyahu acordă în continuare atenție mașinațiunilor politice interne

Între timp, familiile ostaticilor din Gaza au preluat conducerea acuzându-l pe Netanyahu că acordă prioritate supraviețuirii sale politice în fața interesului național - o acuzație pe care acesta o neagă cu tărie.

Cu toate acestea, este de netăgăduit că, într-un moment în care Israelul poartă un război în Gaza, Liban și Yemen, prim-ministrul continuă să acorde o atenție semnificativă mașinațiunilor politice interne.

Duminică, el a adus în guvernul său un fost rival, Gideon Sa'ar, în calitate de ministru fără portofoliu. Faptul că Sa'ar nu are responsabilități ministeriale subliniază faptul că numirea sa a fost în mare parte politică.

„Când am ordonat asasinarea lui Hassan Nasrallah, am știut cu toții că o întreagă națiune a fost în spatele acestei decizii”, a declarat Netanyahu duminică seara alături de Sa'ar. „Strângerea rândurilor este o condiție necesară pentru a ne menține fermi în aceste zile de încercare și pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit”.

Netanyahu intenționa de câteva săptămâni să își concedieze ministrul apărării, Yoav Gallant, în favoarea lui Sa'ar. Dar acest plan a atras critici dure din partea veteranilor securității naționale și a fost în cele din urmă anulat atunci când Israelul a escaladat războiul din Liban.

Sprijin politic mai larg

Nadav Shtrauchler, un strateg politic care a lucrat îndeaproape cu Netanyahu, a declarat pentru CNN că aducerea lui Sa'ar în guvern a fost menită să aibă trei efecte.

În primul rând, a spus el, aducerea lui Sa'ar - un politician veteran de dreapta - i-ar oferi lui Netanyahu o influență asupra ministrului Securității Naționale de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, care a fost condamnat anterior pentru incitare la terorism. Ben-Gvir nu este „preferatul lui Netanyahu și nu este de încredere”, a declarat Shtrauchler.

În al doilea rând, Sa'ar ar putea contribui la protejarea lui Netanyahu de partidele ultraortodoxe care au puterea de a doborî guvernul. Aceste partide - cu care Sa'ar ar fi apropiat - doresc să adopte o lege care să scutească evreii ultraortodocși de serviciul militar obligatoriu, o schimbare care ar amenința coaliția lui Netanyahu. Ministrul apărării se opune mișcării, dar Netanyahu „crede că Gideon Sa'ar poate fi alături de el și îl poate înmuia pe Gallant”, a spus Shtrauchler.

În cele din urmă, a declarat el pentru CNN, un sprijin politic mai larg este important pe măsură ce războiul cu Hezbollah se intensifică.

Desigur, este imposibil de spus în ce măsură considerentele politice joacă un rol în decizia lui Netanyahu de a intensifica războiul din Liban, deși întoarcerea civililor israelieni la casele lor din nord este un adevărat imperativ politic.

„Nu m-ar surprinde dacă o parte din considerentele sale a fost ca israelienii să simtă - după un an în care au trecut prin acest șoc, traumă și surpriză oribilă - că au reacționat”, a declarat Scheindlin, analist și institutor de sondaje. „Asta îi face pe israelieni să simtă că au un fel de catharsis, un fel de încheiere”.

Cel mai viabil rival al lui Netanyahu a fost mult timp Benny Gantz, un militar cu greutate care a servit ani de zile ca șef al Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, partidul său fiind pe locul al doilea în sondajele de opinie recente. Sprijinul său pentru intensificarea atacurilor Israelului în regiune subliniază măsura în care Netanyahu și-a neutralizat opoziția.

„Aș dori să felicit eșalonul politic, condus de prim-ministru și ministrul apărării, care a luat decizia privind acțiunea din Liban”, a declarat Gantz duminică. „Mai bine mai târziu decât niciodată”.

Netanyahu este beneficiarul. Dar este de netăgăduit că o depresie profundă afectează această țară, în ciuda unui val de euforie în urma asasinării lui Nasrallah, care a văzut reporteri de televiziune închinându-se la moartea sa la televiziunea națională.

„Nu există nicio bucurie reală în Israel acum”, a declarat Scheindlin. „Chiar și un sentiment de satisfacție pentru moment sau chiar o euforie de moment - nimic nu va îndepărta realitatea că acesta este un moment foarte sumbru, în special din cauza ostaticilor.”

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri