Amenințată din nou cu o invazie în Liban, Hezbollah spune că e pregătită să reziste. „Bătălia poate fi lungă”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0914042755
Discursul adjunctului Hezbollah, Naim Qassem, a fost difuzat și în barurile din Beirut Foto: Profimedia

Luptătorii Hezbollah sunt pregătiți să facă față oricărei invazii terestre israeliene în Liban, a declarat luni liderul adjunct al grupării, Naim Qassem, în primul său discurs public de când atacurile aeriene israeliene l-au ucis săptămâna trecută pe Hassan Nasrallah, transmite Reuters. De partea cealaltă, Israelul a avertizat din nou că nu va înceta operațiunea până nu elimină gruparea susținută de Iran.

„Vom face față oricărei posibilități și suntem pregătiți în cazul în care israelienii decid să intre pe uscat, iar forțele de rezistență sunt pregătite pentru un angajament terestru”, a declarat el într-un discurs dintr-o locație nedivulgată.

Naim Qassem a vorbit în timp ce atacurile aeriene israeliene asupra unor ținte din Beirut și din alte părți ale Libanului au continuat, extinzând un val de raiduri de două săptămâni care a eliminat mai mulți comandanți Hezbollah, dar a ucis și aproximativ 1.000 de libanezi și a forțat un milion să își părăsească casele, potrivit guvernului libanez.

Uciderea lui Nasrallah, împreună cu seria de lovituri împotriva dispozitivelor de comunicații ale organizației și asasinarea altor comandanți de rang înalt, constituie cea mai mare lovitură dată organizației de când Iranul a creat-o în 1982 pentru a lupta împotriva Israelului.

Hezbollah deputy leader Naim Qassem
Discursul adjunctului Hezbollah, Naim Qassem Foto: Profimedia

Hassan Nasrallah a transformat-o în cea mai puternică forță militară și politică din Liban, cu o mare influență în întregul Orient Mijlociu.

Acum, Hezbollah se confruntă cu provocarea de a înlocui un lider carismatic, impunător, care a fost un erou pentru susținători pentru că a ținut piept Israelului, chiar dacă Occidentul l-a catalogat drept un creier al terorismului.

„Vom alege un secretar general pentru partid cât mai curând posibil... și vom completa conducerea și posturile în mod permanent”, a declarat Qassem.

Qassem a declarat că luptătorii Hezbollah au continuat să lanseze rachete până la o adâncime de 150 km în teritoriul israelian și că sunt pregătiți să facă față oricărei posibile incursiuni terestre israeliene.

„Ceea ce facem este minimul necesar... Știm că bătălia poate fi lungă”, a spus el. „Vom învinge așa cum am învins în eliberarea din 2006 în fața inamicului israelian”, a adăugat el, referindu-se la ultimul mare conflict dintre cei doi inamici.

Israel: Uciderea lui Nasrallah e un pas important, dar nu ultimul

De partea cealaltă, Israelul afirmă că va face tot ce este necesar pentru a-și readuce în siguranță cetățenii în comunitățile evacuate de la frontiera sa de nord și nu exclude o invazie terestră, iar trupele sale se antrenează pentru aceasta.

„Eliminarea lui Nasrallah este un pas important, dar nu este ultimul. Pentru a asigura întoarcerea comunităților din nordul Israelului, ne vom folosi toate capacitățile, iar acest lucru vă include și pe voi”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în fața trupelor desfășurate la frontiera de nord a țării.

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat luni că guvernul său este pregătit să pună pe deplin în aplicare o rezoluție a ONU care a avut ca scop să pună capăt prezenței armate a Hezbollah la sud de râul Litani, ca parte a unui acord de încetare a războiului cu Israelul.

Mikati a declarat că armata libaneză s-ar putea desfășura la sud de râu, care se află la aproximativ 30 km de granița de sud a țării.

Alți militanți loviți

Cu câteva ore înainte de discursul lui Qassem de la Hezbollah, gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că o lovitură aeriană israeliană l-a ucis luni pe liderul său din Liban, Fateh Sherif Abu el-Amin, împreună cu soția, fiul și fiica sa, în orașul Tyre din sud. O altă organizație palestiniană a declarat că trei dintre liderii săi au murit într-o lovitură în centrul Beirutului - prima astfel de lovitură în interiorul limitelor capitalei.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) a declarat că liderii săi au fost uciși într-un atac asupra districtului Kola din Beirut.

Martori citatați de Reuters au declarat că lovitura a lovit etajul superior al unei clădiri de apartamente. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Valul de atacuri israeliene asupra țintelor militante din Liban face parte dintr-un conflict care se întinde, de asemenea, din teritoriile palestiniene din Gaza și Cisiordania ocupată, până în Yemen, Irak și chiar în Israel.

Fronturi multiple

Ultimele acțiuni au indicat că Israelul nu intenționează să-și încetinească ofensiva, chiar și după eliminarea lui Nasrallah, care era cel mai puternic aliat al Iranului în „Axa de rezistență” împotriva influenței israeliene și americane în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că Teheranul nu va lăsa fără răspuns niciunul dintre „actele criminale” ale Israelului. El se referea la uciderea lui Nasrallah și a unui comandant adjunct al Gărzii iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care au murit în aceleași lovituri de vineri.

Rusia a declarat că moartea lui Nasrallah a condus la o destabilizare gravă în regiunea extinsă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că bombardarea zonelor rezidențiale din Liban a provocat numeroase victime și va crea o catastrofă umanitară asemănătoare cu cea din Gaza, unde zeci de mii de oameni au murit în războiul dintre Israel și Hamas, aliatul Hezbollah.

Bilanțul unui atac israelian asupra orașului Ain Deleb din sudul Libanului a crescut la 45 de morți, a anunțat luni Ministerul Sănătății din Liban.

Douăsprezece persoane au fost ucise și 20 rănite într-un atac israelian asupra orașului Hermel din nord-estul Libanului, a precizat acesta. Șase medici au fost uciși într-un atac israelian asupra orașului Sohmor din Bekaa.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Salariu de 4.400 € /lună pentru românii care au un astfel de astestat. Unde trebuie să meargă?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...