Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban. „Dreptul internațional trebuie respectat”

Data publicării:
Steagul Turciei
Ankara cere Israelului să-și retragă soldații din Liban. Sursa Foto. Profimedia Images

Turcia a denunţat marţi o "tentativă de invazie ilegală" în Liban şi a cerut Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din această ţară, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale de către Israel printr-un atac terestru constituie o tentativă de invazie ilegală. Acest atac trebuie să înceteze cât mai repede posibil, iar soldaţii israelieni trebuie să se retragă de pe teritoriul libanez", se arată într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

Pentru Ankara, această „tentativă periculoasă de invazie” vizează „securitatea şi stabilitatea nu numai a ţărilor din regiune, ci şi dincolo de acestea”.

Turcia afirmă că se teme de "un nou val de migranţi" şi că "extremiştii câştigă teren peste tot în lume".

„Consiliul de Securitate al ONU trebuie să asigure respectarea dreptului internaţional şi să ia măsurile necesare împotriva acestui atac care vizează ocuparea Libanului”, estimează Ankara.

Forţa ONU de menţinere a păcii în Liban (UNIFIL) a avertizat marţi că orice incursiune la frontieră reprezintă o „încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale libaneze”, după ce Israelul a anunţat lansarea de operaţiuni terestre în sudul ţării.

„Civilii trebuie protejaţi, infrastructura nu trebuie vizată şi dreptul internaţional trebuie respectat”, a subliniat UNIFIL într-un comunicat, cerând Israelului şi grupării Hezbollah libaneze „să nu întreprindă acţiuni care să conducă la escaladare”. 

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri