Live

Politico: Cum alimentează schimbările climatice ascensiunea extremei drepte în Spania

Data actualizării: Data publicării:
Dacă sondajele sunt corecte, popularitatea de care se bucură în ultimul timp Vox va împinge partidul de extremă dreapta până pe locul trei în alegerile din iunie. Foto: Profimedia Images

În Los Palacios y Villafranca și multe alte orășele asemănătoare din sudul Spaniei, extrema dreaptă exploatează schimbările climatice pentru a ajunge la putere, scrie Politico. Fermierii se depărtează tot mai mult de tradiția de a vota pentru stânga socialistă și îmbrățișează partidul ultraconservator Vox.

Primăvara aceasta a început cu secete și se va termina cu alegeri. Guvernul regional a anunțat luni că alegerile vor avea loc pe 19 iunie.

În Los Palacios y Villafranca, fermierii se depărtează tot mai mult de preferința lor tradițională pentru stânga socialistă și îmbrățișează partidul de extremă dreapta Vox.

Mesajul lor optimist și liniștitor că tehnologia și investițiile vor salva țara de pericolul climatic, ceea ce va asigura prosperitatea comunităților rurale, rezonează cu alegătorii din zonă.

La fel de mult rezonează și acuzațiile membrilor partidului de extremă dreapta la adresa altor regiuni învecinate, mai ferite de secetă, care Vox ar dori să încalce regulile UE care intrezic irigarea pământurilor agricole cu apă provenită din mlaștinile protejate din Doñana.

Oportuniștii din sfera politică profită de pe urma efectelor încălzirii globale

Ceea ce se întâmplă în Los Palacios arată cum oportuniștii din sfera politică pot profita de pe urma efectelor încălzirii globale și că, atunci când bazele unei vieți economice se degradează, politica conflictuală care pune față în față comunitățile locale poate fi o strategie câștigătoare pentru politicienii de extremă dreapta.

„Mi-e teamă”, a spus primarul de stânga Juan Manuel Valle Chacon. „Lupul se apropie.”

Los Palacios este un orășel rustic cu o atmosferă plăcută și o populație puțin mai mare de 38.000 de oameni, aflat la o oră cu mașina de Sevilla. Este un loc în care oamenii trăiesc, dar rareori îl vizitează.

Pe străzile tăcute ale localității, flancate de restaurante și bănci, nu sunt prea multe indicii care să anunțe cutremurul politic în desfășurare. Dacă sondajele sunt corecte, popularitatea de care se bucură în ultimul timp Vox va împinge partidul de extremă dreapta până pe locul trei în alegerile din iunie.

Această situație îl va lăsa pe președintele Juan Manuel Moreno cu o alegere de făcut: să se alieze cu partidul socialist de opoziție, să își continue mandatul în minoritate sau să formeze un guvern regional împreună cu extrema dreaptă pentru doar a doua oară de la moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

Schimbările climatice - unul dintre cuiele grenadei care amenință să arunce în aer scena politică a Spaniei

Unul dintre cuiele grenadei care stă să explodeze pe scena politică a Spaniei este reprezentat de schimbările climatice.

În toată Spania, ultima iarnă a fost a doua cea mai uscată și a patra cea mai caldă de când au început monitorizările în 1961. Ploile nu sunt așteptate nici în lunile următoare, ceea ce ar putea duce la o nouă secetă.

Nivelul apei în lacurile de acumulare este atât de coborât încât au început să iasă la suprafață ruinele satelor care au fost inundate când s-au construit barajele, precum fantomele franchismului pe care unii localnici din Los Palacios spun că Vox le aduce din nou la viață.

Perioadele uscate sunt normale pentru această parte a Mediteranei, dar ele devin din ce în ce mai severe în ultimul timp. Pur și simplu, este mult mai puțină apă în toată Peninsula Iberică.

În a doua jumătate a secolului XX, volumul de apă care a curs prin râurile din Spania a scăzut cu până la 10 sau chiar 20%, în funcție de regiune, potrivit unui profesor de geografie din Sevilla.

Schimbările climatice au provocat transformări profunde în rândul politicilor rurale din ultimul timp.

Pământul arată ca o tencuială crăpată

Istoria este plină de ironii. Cele mai multe familii din Los Palacios au ajuns în zonă în anii '70, când, în ultimii ani ai dictaturii lui Franco, guvernul a extins programele de irigare pentru a aduce apă din mlaștinile din jurul râului Guadalquivir spre câmpurile uscate.

În vremuri mai bune, familiile extinse lucrau terenurile agricole împreună, iar tații își permiteau să cumpere câte o casă pentru fiecare dintre copii. Acum, așa ceva nu mai este posibil, a spus Jose Luis Perez Moreno, un fermier de 46 de ani ai cărui familie s-a mutat în zonă în 1973.

Într-unul dintre câmpurile din apropiere de satul El Trobal, pământul arată ca o tencuială crăpată.

Perez Moreno are aerul unui oportunist care doar ce a pus un pariu pe care nu-și permite să îl piardă. Săpând în pământ, Moreno a expus mai multe semințe de floarea soarelui colorate cu o vopsea albastră pe care doar ce le-a plantat.

Imagine cu secet din Spania, unde nivelul apei în lacurile de acumulare a coborât în vara lui 2022 la un nivel de la care a început să iasă la suprafață ruinele satelor care au fost inundate când s-au construit barajele. Foto: Profimedia Images

Moreno spera ca va putea profita de efectul provocat de războiul din Ucraina asupra proviziilor de ulei de floarea soarelui la nivel global. Trebuia să plouă săptămâna aceea, dar pentru Moreno, ploaia ar fi trebuit să întreacă toate așteptările și să revină în această primăvară pentru ca culturile sale de floarea soarelui să supraviețuiască și să nu piardă o investiție de 5.000 de euro.

Spre deosebire de generațiile precedente, foarte rar mai găsești un fermier în Los Palacios care să vrea să îi vadă pe copii cum continuă afacerea de familie.

„Eu, spre exemplu, nu vreau să îmi văd copiii că devin fermieri”, a spus Perez Moreno. „Nu vreau așa ceva nici pentru mine, dar rezist”. „Nimeni nu ne apără interesele”, a spus un alt fermier din aceeași zonă.

Vox amenință să dezechilibreze dualitatea tradițională din politica Spaniei

În aceste condiții a intrat în scenă Vox, un grup ultraconservator care s-a despărțit de Partidul Popular (PP) de centru-dreapta în 2013 și care este doar unul din o serie de grupuri noi care amenință să distrugă echilibrul tradițional al politicii spaniole.

Printre cele mai importante politici ale partidului se numără un control mai sever al granițelor și revocarea legilor de egalitate între sexe. Vox a cunoscut un succes fulminant în ultimele alegeri locale din Andaluzia în 2018, câștigând 12 locuri în parlament, după ce a avut 0.

Apoi, în martie, a intrat la guvernare în regiunea Castilla y Leon după ce PP s-a văzut obligat să formeze o coaliție cu extrema dreaptă.

O mare parte din succesul de care se bucură Vox se explică prin încrederea pe care au câștigat-o în mediul rural. În Andaluzia forța de muncă din sectorul agricol reprezintă 8,7% din populație, un procent de două ori mai mare decât pentru restul Spaniei.

Vox le-a promis fermierilor investiții noi și o renaștere a industriei agricole, în plus față de disponibilitatea de a lupta pentru cauza lor.

„După ce am fost clasa muncitoare și am crezut în lupta socială, se pare că acum soluția pentru problemele noastre trebuie să vină din partea extremei dreapta”, a spus Juan Diego Gavira, cu toate că el nu va vota pentru Vox.

Gavira înțelege de ce vecinii lui și-au schimbat opțiunile, dar el a spus că nu poate să suporte viziunea extremistă a partidului în privința imigranților și a politicilor de gen. „Este destul de trist”, a spus Gavira.

Primarul din Los Palacios: „Lupul se apropie”

Potrivit primarului din Los Palacios, Vox a găsit o cale spre inimile fermierilor locali, nu doar cu promisiuni pentru aprovizionarea cu apă și pentru investiții – au readus subiectele „xenofobe” în discuțiile de zi cu zi.

Încă și mai rău, Chacon a spus că unii dintre votanții mai tineri și-au uitat trecutul. „Tinerii spun prostii: că Franco n-a fost așa rău. Și, bineînțeles, când bunicii lor îi aud vorbind, le țiuie urechile”, a spus Chacon folosind o expresie din limba spaniolă care exprimă șocul resimțit la auzul unor cuvinte.

După zeci de ani sub conducerea socialistă, localnicii de stânga simt că pierd controlul asupra orașului. „Lucrurile s-au schimbat destul de mult. Erau multe [persoane] de stânga”, a spus și Dolores Angulo, o pensionară care a crescut bovine. Angulo spune că tinerii ascultă „minciunile” extremei dreapta, care, în opinia ei, „seamănă foarte mult cu naziștii”.

Cu sau fără ploaie, suporterii partidului de extremă dreapta simt că este vremea lor să conducă. În acest orășel din Andaluzia „seceta reprezintă o oportunitate”, după cum a spus un lider local al Vox.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini emoționante cu mii de voluntari strânși în „Oraşul Artelor şi Ştiinţelor” din Valencia să ajute oamenii afectați de inundații

Cum au ajuns inundațiile din Valencia să fie atât de mortale. Ce greșeli au făcut autoritățile

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

Au parcurs kilometri, pentru a ajuta sinistrații. Imagini devenite virale ale mobilizării voluntarilor după prăpădul din Spania

Partenerii noștri