În Spania au loc duminică alegeri generale, iar clasa politică se confruntă cu o serioasă provocare din partea extremei dreapta. Partidul populist Vox a câştigat teren după victoria-surpriză la alegerile regionale. Membrii săi nu arată nicio părere de rău pentru fosta dictatură din ţară, în perioada căreia au fost ucişi zeci de mii de oameni. Mulţi alţii au fost torturaţi şi încarceraţi. Efectele regimului de teroare de 40 de ani al lui Franco au şi în prezent un impact profund asupra victimelor şi a rudelor acestora. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.
A fost cea mai îngrozitoare experienţă din viaţa sa. Willy Meyer avea doar 19 ani când a fost aruncat în închisoare, la Madrid. Azi, ne e greu să ne imaginăm ororile care s-au petrecut aici în timpul regimului fascist al lui Francisco Franco. Ca să-l silească pe Meyer să vorbească, poliţia i-a înscenat execuţia.
Willy Meyer: „Când îndreaptă un pistol spre tine şi apasă pe trăgaci, fără glonte, în acea fracţiune de secundă se pot întâmpla două lucruri: ori rămâi încremenit şi fără grai, cum am rămas eu, ori îţi pierzi cumpătul”.
Tânărul comunist n-a dezvăluit niciun nume. Perioada petrecută în închisoare, la începutul anilor '70, l-a făcut să ia decizia de a intra în politică, unde a fost, în cele din urmă, membru al Parlamentului European din partea blocului Stânga Unită.
Meyer se teme că populiştii de extremă dreapta se bucură de tot mai multă susţinere. În 2018, Vox, partidul de extremă dreapta, a întrunit 11 la sută din voturi la alegerile regionale din Andalusia. Acum, În Spania au loc alegerile generale.
Willy Meyer: „Azi mă simt în siguranţă, dar sunt foarte îngrijorat, deoarece o forţă politică precum Vox tânjeşte după o vreme în care am trăit sub dictatură”.
Nostalgie după dictatura lui Franco
Partidul de extremă dreapta Vox vrea să-i răstoarne pe socialişti. O mulţime de susţinători ai săi au venit pe o arenă pentru coride ca să ia parte la o demonstraţie politică. Mulţi au scris pe steagurile lor sloganul „Spania pentru spanioli”. Ei vor să interzică avorturile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Şi proslăvesc anii petrecuţi sub dictatură.
„Anii trăiţi sub Franco n-au fost chiar atât de răi. Au avut şi o parte bună”, spune o susținătoare. „De acord, a fost o dictatură, dar una inofensivă”, adaugă ea.
„Sunt mândră de istoria Spaniei. Datorită lui Franco, Spania a făcut progrese şi a devenit ceea ce este azi”, întărește o altă femeie.
Pentru victimele lui Franco şi familiile lor, astfel de sentimente sunt ca o palmă peste faţă. De nouă ani încoace, demonstrează în fiecare zi de joi, în centrul Madridului. Ei cer adevăr, justiţie şi sentinţe. Morţii ar trebui exhumaţi din gropile comune şi înmormântaţi cum se cuvine, iar ucigaşii şi torţionarii, aduşi în faţa justiţiei. Pentru cei de aici, ascensiunea extremei dreapta e un şoc.
Julian Rebollo: „Ei vor o Reconquistă. O Reconquistă! Vă vine să credeţi? E o ruşine pentru Spania. De-asta suntem aici, demonstrând împotriva fascismului. Nu pentru noi. Noi suntem bătrâni. Ci pentru copiii şi pentru nepoţii noştri”.
Crimele dictaturii au fost măturate sub covor, spune Nicolás Sánchez. Sub Franco, a fost obligat la muncă silnică. A fugit din Spania şi s-a întors abia după moartea lui Franco. A scris o carte despre viaţa sa. Consideră că tânara generaţie a Spaniei a aflat şi a învăţat mult prea puţine despre ororile dictaturii şi acesta e motivul pentru care mulţi se alătură mişcării de extremă dreapta.
Nicolás Sánchez: „Încă nu ne-am confruntat cu adevărat cu propria noastră istorie. Am avut o serie întreagă de guverne foarte conservatoare. Acestea s-au asigurat că elevii nu învaţă ce s-a întâmplat cu adevărat în ţara asta. S-a negat chiar că am avut o dictatură”.
Ce spune Santiago Abascal, liderul partidului Vox (dreapta radicală)
Istoria Spaniei a divizat ţara. Liderul partidului Vox, de extremă dreapta, Santiago Abascal, respinge noţiunea că ar fi nevoie de orice formă de „notă de plată” sau compensaţie pentru cei aproape 40 de ani de dictatură franchistă.
Santiago Abascal: „Nu ne vom cere scuze pentru istoria noastră. Ar trebui să-i recunoaştem şi gloria, şi partea mai întunecată, să scoatem ce e mai bun din ele şi să ne mândrim cu ele”.
Willy Meyer e consternat şi e furios pe mişcarea spaniolă de stânga care, spune el, n-a reuşit să contracareze ascensiunea extremei dreapta. El speră că dreapta radicală nu va fi votată masiv la alegerile generale şi nu va deveni factor de decizie în noul guvern conservator - aşa cum a devenit în Andalusia.
Willy Meyer: „A fost una dintre cele mai îngrozitoare nopţi din viaţa mea. După atâţia ani de luptă şi de sacrificii, după ce au dispărut atât de mulţi, după ce atâţia au fost siliţi să fugă, după ce au fost torturaţi atâţia oameni, ar fi un pas în spate. Ar fi ca şi cum am lua-o iar de la zero”.
Willy Meyer spune că nu se va da bătut. Va continua să lupte pentru o Spanie dreaptă, progresistă şi modernă.
Citiți și: Într-o mănăstire din Italia, populiștii se pregătesc de cucerirea Europei. În spatele proiectului, un fost consilier al lui Trump