Marea Britanie și Ucraina au ratificat Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor
Regatul Unit şi Ucraina au ratificat Convenţia de la Istanbul, primul tratat internaţional care stabileşte norme juridice constrângătoare pentru prevenirea violenţelor împotriva femeilor, a indicat vineri secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, potrivit AFP.
„O excelentă săptămână pentru Convenţia de la Istanbul”, un text al Consiliului Europei: „după Ucraina, salut călduros Regatul Unit în calitate de al 37-lea stat parte”, şi-a exprimat satisfacţia Marija Buric pe Twitter.
Secretarul general anunţase deja luni aderarea Kievului la acest „tratat istoric”. El va intra în vigoare în cele două ţări de la 1 noiembrie, a precizat Consiliul Europei pe site-ul său.
Semnat în mai 2011 la Istanbul, acest tratat stabileşte un cadru legal şi instituţional pentru lupta împotriva violenţelor sexiste. El obligă guvernele să adopte o legislaţie care să reprime violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.
Potrivit Amnesty International, Convenţia de la Istanbul este „tratatul internaţional cel mai ambiţios” în domeniu, transmite Agerpres.
Turcia, care îl semnase încă din 2011, s-a retras vara trecută din acest pact, guvernul turc acuzându-l că încurajează homosexualitatea şi că ameninţă structura familială tradiţională.
Decizia Ankarei de a-l abandona a fost confirmată de o hotărâre a Consiliului de Stat turc.
Cea mai înaltă autoritate administrativă în Turcia fusese sesizată de numeroase grupuri, între care partide politice şi organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului care cereau anularea retragerii din convenţie, adoptată prin decret prezidenţial în 20 martie 2021.
La 1 mai 2022, și în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Aceasta urmează după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova la 14 octombrie 2021, Republica Moldova a devenit astfel al 35-lea stat membru care a ratificat convenția.
Creat imediat după al Doilea Război Mondial şi distinct de Uniunea Europeană, Consiliul Europei reuneşte 46 de state de pe întregul continent, între care Turcia, Regatul Unit şi Ucraina.
Organizaţia, care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent, îşi are sediul la Strasbourg, în estul Franţei.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News