Multe femei din Turcia sunt încă șocate de retragerea țării lor din Convenția de la Istanbul, un acord internațional care le proteja în faţa violenței. Președintele Recep Erdogan susține că gestul său va proteja familiile din Turcia. Nu asta simte însă Cansu Irki. Femeia cere ajutor, după ce soțul a bătut-o ani la rând și acum amenință că o va ucide. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Cansu se uită neliniștită pe fereastră: e vreo mașină suspectă parcată în fața clădirii? Stă cineva la intrare? Aceasta este rutina zilnică a lui Cansu Irki. Tânăra de 31 de ani și fiul ei rar mai ies din apartamentul în care locuiesc în orașul Bolu, din vestul Turciei. Și asta de când a primit amenințări cu moartea chiar de la propriul soț:
„O să vă omor pe toți. Vă tai cu cuțitul. Copilul rămâne cu mine, nenorocito. Auzi ce zic?” - vocea gâjâită a bărbatului, înregistrată pe telefon, stă mărturie că pericolul este real.
Cansu primește mereu astfel de amenințări. Și știe că el vorbește foarte serios. Înainte să-l părăsească, a abuzat-o ani în șir. A bătut-o chiar și pe mama ei. Poliția nu a făcut nimic în afară de a o sfătui pe tânără să ceară protecție la un adăpost pentru femei. În schimb, agresorul se simte în deplină siguranță.
„Mi-a spus: dacă te omor, fac închisoare trei ani. Dar asta nu mă va opri. După trei ani, mă întorc acasă”, povestește Cansu.
Sute de femei ucise într-un an în Turcia
Femeia nu crede că statul o va proteja. Așa că s-a adresat publicului și presei din Turcia, a vorbit despre agresorul ei și despre eșecul autorităților care nu au făcut nimic. Curajoasă mișcare - mai ales acum, când Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul, care protejează femeile de acte de violență.
Președintele Erdogan a justificat acest demers repetând că această Convenție e folosită doar pentru a răspândi ideile occidentale de emancipare.
„Nu-i vom lăsa pe străini să influențeze modul în care abordăm problema. Avem propriile noastre căi istorice și culturale. Nu vom permite ca siguranța familiilor noastre să fie periclitată”, a proclamat Recep Tayyip Erdogan – președintele Turciei.
Aceste femei cer și ele să le fie protejate familiile. Dar într-un mod diferit de ceea ce crede Erdogan. Ele fac presiuni pentru ca Turcia să RESPECTE acordul internațional.
În ultimul an, 300 de femei au fost ucise, iar alte 117 au murit din cauze necunoscute.
Citiți și: Moartea brutală a unei tinere a cutremurat un oraș întreg. Autoritățile ignoră îngrijorările oamenilor și dau vina pe o Convenție
Artele marțiale, soluția care le rămâne femeilor
Acum, femeile din Turcia se și luptă – la propriu. Tot mai multe se înscriu la cursuri de autoapărare. Aici se predă Krav Maga, artă marțială dezvoltată în Israel.
Una dintre participante este Dilek, în vârstă de 24 de ani. Ultima sa experiență violentă a fost acum un an și jumătate. În drum spre casă, într-o noapte, un bărbat a urmărit-o și hărțuit-o. Dilek a reușit să alunge atacatorul strigând după ajutor. O cameră de supraveghere a surprins momentul.
„Mi-a luat un an să trec peste această întâmplare. Dar sunt aici pentru că vreau să scap de frică, nu vreau să mă mai gândesc pe ce drum ar trebui să merg spre casă. Vreau să depășesc acest moment”, explică tânăra Dilek Sarigül.
Femeile care vin la acest curs s-au saturat de violență și de hărțuirea la care sunt supuse de bărbați. Cea care le antrenează a observat că în grup sunt mai ales tinere.
„Din ce în ce mai multe femei de 25-35 de ani vin la noi. Nu toate s-au confruntat cu violență fizică, unele vor doar să știe cum să reacționeze în caz că sunt hărțuite. Pur și simplu, nu mai vor să mai tolereze acest tip de comportament”, spune Elif Özcan - antrenoare.
Nici Dilek nu mai vrea. Acum, datorită cursului de autoapărare, se simte din nou în siguranță pe străzile din Istanbul. Dar tot mai aude în mod repetat comentarii sexiste din partea bărbaților.
„Dacă vreunul crede că fusta e prea scurtă sau decolteul tău prea adânc, nu se poate abține. Dar hainele sunt doar o scuză. A fi femeie în această țară înseamnă să-ți asumi riscul de a fi victima violenței și hărțuirii”, spune Dilek Sarigül.
Ce sperie un soț violent
Cansu Irki a găsit o altă modalitate de a se proteja. A instalat o ușă securizată la apartament, pentru a-l împiedica pe soțul abuziv să intre. Dar știe că, dacă el e hotărât să o omoare, o va face.
„Mi-a spus-o chiar el. Mi-a spus: „Uite, președintele Tayyip Erdogan s-a retras din Convenția de la Istanbul privind protecția femeilor. Deci, putem omorî câte femei vrem, fără să fim pedepsiți”. Convenția de la Istanbul ar trebui să fie respectată în continuare în țara noastră. A fost singurul lucru care i-a descurajat pe bărbați”, spune Cansu Irki.
Solidaritatea tot mai mare în rândul femeilor din Turcia acționează, de asemenea, ca o măsură de descurajare. Cansu a primit multe dovezi de susținere după ce și-a făcut public cazul. De atunci, amenințările împotriva sa și a familiei s-au oprit. Deci, se pare că există două lucruri care totuși l-au speriat pe agresorul lui Cansu Irki: expunerea publică și sprijinul copleșitor pe care Cansu l-a primit din partea femeilor din Turcia, care i-au plătit chiar avocatul.
Editor : Luana Pavaluca