Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Data publicării:
turcia siria atacuri
Guvernul turc a spus că „respectă pe deplin dreptul internațional”. Sursa foto: Profimedia Images

Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei, lovit de secetă din cauza schimbărilor climatice, au întrerupt accesul la electricitate și apă pentru mai mult de un milion de oameni. Experții spun că ar putea fi o încălcare a dreptului internațional, scrie BBC.

Turcia a desfășurat peste 100 de atacuri între octombrie 2019 și ianuarie 2024 asupra zăcămintelor de petrol, instalațiilor de gaze și centralelor electrice din Administrația Autonomă a Siriei de Nord și de Est (AANES) deținută de kurzi, potrivit datelor colectate de BBC. Atacurile s-au adăugat la criza umanitară într-o regiune care este zguduită de un război civil de ani de zile și de patru ani de secetă extremă exacerbată de schimbările climatice.

Apa era deja limitată, dar atacurile asupra infrastructurii electrice din octombrie anul trecut au oprit alimentarea cu energie a stației principale de apă din regiune, în Alouk, și de atunci nu a mai funcționat.

Turcia a declarat că a vizat „surse de venit și capabilități” ale grupurilor separatiste kurde pe care le consideră teroriste și a subliniat că este bine cunoscut faptul că a fost secetă în zonă, adăugând că managementul prost al apei și infrastructura neglijată au înrăutățit lucrurile. AANES a acuzat anterior Turcia că încearcă să „distrugă existența poporului nostru”.

Peste un milion de oameni din provincia Hassakeh, care cândva își luau apa de la Alouk, se bazează acum pe livrările de apă pompată de la aproximativ 20 km distanță. Sute de livrări se fac zilnic cu autocisterna, consiliul de apă acordând prioritate școlilor, orfelinatelor, spitalelor și celor care au cel mai mult nevoie. Dar livrările nu sunt suficiente pentru toată lumea.

Oamenii care trăiesc în regiune au fost prinși nu numai în războiul civil în curs din Siria, ci și în conflictul Turciei cu forțele conduse de kurzi, care au înființat AANES în 2018 după ce - cu sprijinul coaliției conduse de SUA - au condus Statul Islamic ( IS) grup din afara regiunii. Forțele coaliției sunt încă staționate acolo pentru a preveni renașterea IS.

Erdogan descrie Kurdistanul de Vest drept „stat terorist” 

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a descris AANES - care nu este recunoscut oficial de comunitatea internațională - ca un „stat terorist” de lângă granița sa. Guvernul turc consideră că miliția kurdă care domină principala forță militară de acolo este o extindere a grupării rebele Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat pentru autonomia kurdă în Turcia de zeci de ani. PKK este desemnat ca organizație teroristă de Turcia, UE, Regatul Unit și SUA.

Între octombrie 2023 și ianuarie 2024, au fost lovite stații de transfer de energie electrică în trei zone ale AANES: Amouda, Qamishli și Darbasiyah, precum și principala centrală electrică din regiune, Swadiyah. ONU declară că forțele turce au efectuat loviturile din Swadiyah, Amuda și Qamishli, în timp ce grupurile umanitare spun că Turcia s-a aflat în spatele atacului de la Darbasiyah.

Turcia a declarat că a vizat PKK, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG) și Partidul Uniunea Democrată Kurdă (PYD). YPG este cea mai mare miliție din Forțele Democratice Siriene susținute de SUA și este aripa militară a PYD, principalul partid politic din AANES.

„Civilii sau infrastructura civilă nu au fost printre țintele noastre și nu au fost niciodată”, a transmis Turcia într-o declarație pentru BBC.

Dar, în octombrie anul trecut, ministrul de externe al țării, Hakan Fidan, a declarat că toate „infrastructura, suprastructura și facilitățile energetice” care aparțin PKK și YPG - în special în Irak și Siria - erau „ținte legitime” pentru armată, forțele de securitate și unitățile de informații.

Consecințele conflictului au fost agravate de schimbările climatice

Din 2020, o secetă agricolă extremă și excepțională a cuprins nord-estul Siriei și părți din Irak. Râul Khabour a furnizat odată apă lui Hassakeh, dar nivelurile au devenit prea scăzute și oamenii au fost forțați să se îndrepte către stația de apă Alouk. Dar în 2019, Turcia a preluat controlul asupra zonei Ras Al-Ain, unde se află Alouk, spunând că trebuie să stabilească o „zonă sigură” pentru a proteja țara de ceea ce a descris drept atacuri teroriste.

La doi ani după aceasta, ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperea repetată a alimentării cu apă de la Alouk către nord-estul Siriei, spunând că alimentarea cu apă a fost întreruptă de cel puțin 19 ori. Și în februarie 2024, un raport publicat de o comisie independentă a ONU spunea că atacurile din octombrie 2023 asupra infrastructurii electrice ar putea echivala cu crime de război, deoarece au privat civilii de acces la apă.

„Atacurile Turciei asupra infrastructurii energetice au avut un impact devastator asupra civililor”, a declarat Aarif Abraham, avocat la Doughty Street Chambers, adăugând: „Acest lucru ar putea constitui o încălcare gravă a dreptului internațional”.

Patrick Kroker, avocat penal internațional la Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Omului, a declarat că „indicii că aici a fost încălcat dreptul internațional sunt atât de puternice încât ar trebui investigate de o autoritate de urmărire penală”.

Guvernul turc a spus că „respectă pe deplin dreptul internațional”, adăugând că raportul ONU din februarie 2024 nu a furnizat „nicio dovadă justificativă” pentru „afirmațiile sale nefondate”. A dat vina pe penuria de apă din regiune pe schimbările climatice și pe întreținerea „infrastructurii de apă neglijate de mult timp” acolo.

Locuitorii Hassakeh au declarat pentru BBC că se simt abandonați.

„Am făcut atât de multe sacrificii - atât de mulți dintre noi au murit în luptă. Dar nimeni nu vine să ne salveze. Cerem doar apă de băut”, a spus Osman Gaddo, șeful testării apei la consiliul de apă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul neobișnuit, ieftin și necunoscut de șoferi, prin care eviți aburirea parbrizului mașinii în timpul...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...