Cum arată Idlib, zonă controlată de rebelii sirieni, care s-ar putea impune în întreg statul după căderea lui Assad

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0946561280
Orașul al-Dana, lângă Sarmada, în provincia Idlib din nordul Siriei. Foto: Profimedia Images

Drumul spre Idlib, un colț îndepărtat din nord-vestul Siriei, are încă semnele vechilor linii de front: tranșee, poziții militare abandonate, proiectile de rachete și muniție. Până în urmă cu puțin peste o săptămână, aceasta era singura zonă din țară controlată de opoziție. Din Idlib, rebelii conduși de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham, sau HTS, au lansat o ofensivă uimitoare care l-a răsturnat pe Bashar al-Assad și a pus capăt dictaturii de cinci decenii a familiei sale în Siria. Ca urmare, aceștia au devenit autoritățile de facto ale țării și par să încerce să introducă modul lor de guvernare în restul Siriei, notează BBC.

În centrul orașului Idlib, steagurile opoziției, cu o dungă verde și trei stele roșii, erau arborate sus în piețele publice și erau fluturate de bărbați și femei, bătrâni și tineri, în urma înlăturării lui Assad. Graffiti-urile de pe pereți celebrau rezistența împotriva regimului.

În timp ce clădirile distruse și mormanele de moloz aminteau de războiul nu atât de îndepărtat, casele reparate, magazinele recent deschise și drumurile bine întreținute atestau că, într-adevăr, unele lucruri s-au îmbunătățit. Cu toate acestea, au existat plângeri cu privire la ceea ce a fost perceput ca fiind o conducere dură din partea autorităților.

Reportajul BBC arată că, într-o vizită în Siria la începutul acestei săptămâni, străzile erau relativ curate, semafoarele și stâlpii de iluminat funcționau, iar polițiștii erau prezenți în zonele cele mai aglomerate. Lucruri simple, absente în alte părți ale Siriei, și o sursă de mândrie aici.

HTS își are originile în al-Qaeda, dar, în ultimii ani, a încercat în mod activ să se redenumească ca forță naționalistă, îndepărtată de trecutul său jihadist și hotărâtă să îl înlăture pe Assad.

La începutul acestei luni, când luptătorii au mărșăluit spre Damasc, liderii săi au vorbit despre construirea unei Sirii pentru toți sirienii. Cu toate acestea, gruparea este în continuare calificată drept organizație teroristă de către SUA, Regatul Unit, ONU și alții, inclusiv Turcia, care sprijină unii rebeli sirieni.

Grupul a preluat controlul asupra celei mai mari părți a acestei regiuni, în care trăiesc 4,5 milioane de oameni, în 2017, aducând stabilitate după ani de război civil.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Administrația, cunoscută sub numele de Guvernul Salvării, gestionează distribuția apei și a electricității, colectarea gunoiului și asfaltarea drumurilor.

Taxele colectate de la întreprinderi, fermieri și punctele de trecere cu Turcia finanțează serviciile sale publice - precum și operațiunile sale militare.

„Sub Assad, se spunea că Idlib era orașul uitat”, a declarat Dr. Hamza Almoraweh, cardiolog, în timp ce trata pacienții într-un spital amenajat într-un vechi depozit poștal.

Acesta s-a mutat din Alep împreună cu soția sa în 2015, când războiul s-a intensificat acolo, dar nu intenționează să se întoarcă, chiar dacă orașul se află sub controlul rebelilor.

„Am văzut o mulțime de dezvoltări aici. Idlib are o mulțime de lucruri pe care nu le-a avut sub regimul Assad.”

Pe măsură ce și-a moderat tonul, încercând să obțină recunoașterea internațională pe fondul opoziției locale, HTS a revocat unele dintre regulile sociale stricte pe care le impusese când a ajuns la putere, inclusiv codurile vestimentare pentru femei și interzicerea muzicii în școli.

Iar unii oameni menționează protestele recente, inclusiv împotriva taxelor impuse de guvern, ca dovadă a faptului că un anumit nivel de critică este tolerat, în contrast cu represiunea din timpul regimului Assad.

„Nu este o democrație deplină, dar există libertate”, a declarat Fuad Sayedissa, un activist. „Au existat unele probleme la început, dar, în ultimii ani, au acționat într-un mod mai bun și încearcă să se schimbe.”

Originar din Idlib, Sayedissa trăiește acum în Turcia, unde conduce organizația neguvernamentală Violet. La fel ca mii de sirieni, căderea lui Assad a însemnat că își poate vizita din nou orașul - în cazul său, pentru prima dată într-un deceniu.

Dar au avut loc și demonstrații împotriva a ceea ce unii consideră a fi un regim autoritar. Pentru a consolida puterea, spun experții, grupul a vizat extremiștii, a absorbit rivalii și a întemnițat oponenții.

„Cum va acționa guvernul în întreaga Sirie este o poveste diferită”, a declarat Sayedissa. Siria este o țară diversă și, după decenii de opresiune și violență comise de regim și aliații săi, mulți sunt însetați de dreptate. „Oamenii încă sărbătoresc, dar sunt, de asemenea, îngrijorați de viitor”.

BBC a încercat să intervieveze un oficial local, dar li s-a comunicat că toți au plecat la Damasc pentru a ajuta în noul guvern.

La o oră de mers cu mașina de Idlib, în micul sat creștin Quniyah, clopotele bisericii au sunat pentru prima dată într-un deceniu pe 8 decembrie pentru a sărbători înlăturarea lui Assad.

Comunitatea, situată în apropierea graniței cu Turcia, a fost bombardată în timpul războiului civil, care a început în 2011, când Assad a zdrobit protestele pașnice împotriva sa și mulți dintre locuitorii săi au fugit.

Au rămas doar 250 de persoane.

"Siria este mai bună de când a căzut Assad", a declarat călugărul Fadi Azar.

Cu toate acestea, ascensiunea islamiștilor a stârnit temeri că minoritățile, inclusiv alawiții lui Assad, ar putea fi în pericol, în ciuda mesajelor transmise de HTS, care asigurau grupurile religioase și etnice că vor fi protejate.

"În ultimii doi ani, ei [HTS] au început să se schimbe... Înainte, era foarte greu", a declarat Azar.

Proprietățile au fost confiscate, iar ritualurile religioase restricționate.

„Au dat [comunității noastre] mai multă libertate, au făcut apel la alți creștini care erau refugiați să se întoarcă pentru a-și lua înapoi pământurile și casele.”

„Dar este schimbarea reală? Putem avea încredere în ei? Ce putem face noi? Nu avem altă opțiune”, a spus el. „Avem încredere în ei”.

Întrebat de ce chiar și oponenții sunt reticenți în a critica grupul, activistul Sayedissa spune:

„Ei sunt acum eroii... [Dar] avem linii roșii. Nu vom mai permite dictatori, Jolani sau oricare altul”, a spus el, referindu-se la Ahmed al-Shara, liderul HTS care a renunțat la numele său de război Abu Mohammad al-Jolani după ce a ajuns la putere.

„Dacă se comportă ca niște dictatori, oamenii sunt pregătiți să spună nu, pentru că acum au libertatea lor”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei