Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Data publicării:
Antarctica,Melting,Blue,Water,Iceberg,Aerial,View.,Antarctic,Ocean,Environment.
Foto: Shutterstock

Un studiu publicat în revista Nature sugerează că scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a contribuit la creșterea frecvenței furtunilor deasupra oceanelor sudice fără gheață, conform AFP. Cercetătorii avertizează că acest fenomen, rezultatul transferului de căldură din ocean spre atmosferă, ar putea avea efecte profunde asupra climatului global, transmite Agerpres.

Lucrarea realizată de Simon Josey, de la Centrul Naţional de Oceanografie din Southampton, Regatul Unit, şi colegii săi explorează un aspect încă puţin cunoscut al impactului micşorării banchizei, și anume transferul de căldură spre atmosferă de la suprafaţa oceanului.

Acest fenomen, care creşte atunci când stratul de gheaţă nu se reface complet în timpul iernii, este însoţit de o creştere a furtunilor conform studiului, care combină analiza imaginilor din satelit ale banchizei din Antarctica, datele privind fluxurile de căldură între oceane şi atmosferă, precum şi înregistrările de temperatură şi viteza vântului.

„Repetarea unor astfel de episoade de reducere netă a banchizei în iernile ulterioare va întări acest impact şi ar urma, de asemenea, probabil să conducă la schimbări profunde în zone mai îndepărtate, inclusiv la nivel de tropice şi emisfera nordică”, avertizează autorii cercetării, preconizând studii aprofundate privind impactul acestor fenomene asupra sistemului climatic global.

În trei zone deosebit de afectate de retragerea istorică a banchizei din Antarctica în 2023, cercetătorii au comparat datele culese în timpul iernii sudice cu cele observate în timpul iernilor din perioadele 1990-2015, marcate de o relativă stabilitate a întinderii banchizei, şi 2016-2022, o fază de declin marcat.

În aceste regiuni, reducerea suprafeţei gheţii marine a ajuns până la 80% faţă de media de dinainte de 2016 şi a fost însoţită de o creştere a redistribuirii căldurii din ocean spre atmosferă până la o dublare.

În acelaşi timp, frecvenţa furtunilor a crescut faţă de perioada 1990-2015, uneori cu până la şapte zile marcate de vânt cu o intensitate de peste 36 km/h în timpul iernii anului 2023.

Autorii studiului subliniază faptul că „sunt necesare analize suplimentare” pentru a determina mai precis relaţia cauză-efect.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei