Cum i-a răspuns Kamala Harris lui Donald Trump, după ce acesta a spus că e „proastă ca bâta”

Data actualizării: Data publicării:
kamala harris donald trump
Foto: Shutterstock

Kamala Harris i-a răspuns dur lui Donald Trump în legătură cu drepturile femeilor şi ale imigranţilor, două teme cruciale într-o campanie prezidenţială americană extrem de tensionată, în care candidata democrată şi rivalul ei republican se confruntă, relatează AFP preluată de News.ro.

Cu cinci zile înainte de un scrutin, cu un rezultat imprevizibil şi consecinţe potenţial violente, rivalii sunt angajaţi într-o cursă strânsă în şapte state-cheie. Joi s-au aflat în două dintre acestea, Nevada şi Arizona (sud-vest), în special pentru a cuceri un electorat latino-american tot mai important.

Kamala Harris, 60 de ani, continuă să caute să mobilizeze femeile promiţând să restabilească dreptul federal la avort, în faţa lui Donald Trump, 78 de ani, obişnuit cu ieşirile sexiste şi condamnat într-un proces civil în 2023 la New York la zeci de milioane de dolari despăgubiri pentru agresiuni sexuale.

La o întâlnire în Phoenix, ea l-a acuzat că „pur şi simplu nu respectă libertatea şi inteligenţa femeilor de a şti ce este mai bine pentru ele şi de a lua decizii în cunoştinţă de cauză”.

„Avem încredere în femei”, a proclamat Kamala Harris, care la finalul discursului său a salutat o serie de susţinătoare din toate mediile adunate în sală.

Joi, echipa ei a difuzat un pasaj dintr-o întâlnire a lui Donald Trump cu o zi înainte, în care acesta îşi ironiza proprii consilieri, cerându-le să nu se mai prezinte drept „protectorul” femeilor. „O voi face, indiferent dacă femeilor le place sau nu”, a răspuns Trump.

Rivalul său a descris aceste remarci drept „foarte insultătoare”. Ulterior, ea a repetat aceste critici la o altă întâlnire în Reno, Nevada.

O altă temă centrală a campaniei: imigraţia

Donald Trump a promis din nou, în cadrul unui miting la Albuquerque (New Mexico), nu departe de Mexic, să pună capăt unei „invazii” de milioane de imigranţi ilegali şi să îi deporteze.

Coborând din avionul său în aplauze, purtând o şapcă neagră, liderul a făcut o legătură directă între imigraţie şi criminalitate, descriindu-i pe imigranţii fără documente drept „criminali”, acuzaţi că „au dezlănţuit (în) toată America furia lor criminală”.

Trump s-a dezlănţuit la adresa liderilor democraţi: Joe Biden „adormitul”, Barack Obama „unificator atroce” şi Kamala Harris „proastă ca bâta”, a căror politică de „frontieră deschisă” cu Mexicul ar fi eşuat total.

Ulterior, în cadrul unei reuniuni în suburbiile Las Vegasului, septuagenarul a confirmat că a iniţiat joi o acţiune în justiţie în legătură cu un interviu acordat la începutul lunii octombrie de Kamala Harris în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la CBS. El solicită despăgubiri în valoare de 10 miliarde de dolari.

Potrivit plângerii, democrata a dat un răspuns foarte confuz la o întrebare privind influenţa administraţiei Biden asupra războiului Israelului din Gaza. Plângerea susţine că CBS a editat răspunsul pentru a elimina această „salată verbală” atunci când interviul a fost difuzat. Reţeaua, care a negat acuzaţia, este vinovată de „interferenţă frauduloasă în alegeri”, potrivit lui Donald Trump.

Miliardarul a continuat să alimenteze controversa săptămânii, care a început duminică la New York, când un comediant s-a referit la teritoriul american Puerto Rico ca la o „insulă plutitoare de gunoaie”. Preşedintele Biden a răspuns numindu-i pe susţinătorii lui Trump „gunoaie”, înainte ca Kamala Harris să încerce să corecteze.

Continuând să mobilizeze celebrităţi, democrata s-a întâlnit, joi seară, la Las Vegas pe actriţa şi cântăreaţa Jennifer Lopez, de origine portoricană.

Ce arată sondajele

Într-o campanie din ce în ce mai tensionată, urmărită în întreaga lume, candidaţii se acuză reciproc de săptămâni întregi de fracturarea Statelor Unite, iar sondajele îi arată la egalitate.

Aproximativ 65 de milioane de americani au votat deja prin corespondenţă şi anticipat. În 2020, 155 de milioane au votat pentru alegerile prezidenţiale, o alegere complexă prin sufragiu universal indirect.

În perioada premergătoare alegerilor, există o îngrijorare crescândă cu privire la posibilitatea unor proteste violente dacă Donald Trump ar pierde alegerile. Centrele electorale din cele mai disputate comitate din statele-cheie, ţinta unor tensiuni intense în urmă cu patru ani, s-au transformat în fortăreţe, protejate de garduri din fier forjat şi detectoare de metale.

Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, a vorbit deja de „trişare” în Pennsylvania.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai faimoasă gară din România, unde Dem Rădulescu a cucerit-o pe Mamișor. Se află în...
Digi FM
"Mi-a fost încălcat flagrant dreptul la apărare. Nu trebuie să eliberez nicio casă". Oana Zăvoranu, reacție...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Transformarea anului. Demi Moore, de nerecunoscut în imaginile postate de Halloween. „Miroase a Oscar și Glob...
Adevarul
Un cuplu de români și fiica lor au murit în garaj, inundațiile din Valencia. „Luminile erau aprinse şi masa...
Newsweek
Ce bani iei în plus la 1 ianuarie dacă ai PENSIE între 1281 lei și 6.000 lei? Creșteri și de 700 lei
Digi FM
Gestul făcut de Diana Şoşoacă după ce nu a fost lăsată să intre în Parchetul General
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Au iubit același bărbat, dar continuă să fie prietene. Dakota Johnson și Jennifer Lawrence, surprinse la o...
UTV
Bianca Censori si Kanye West, fotografiati impreuna in Tokyo, dupa speculatiile despre divort. Arhitecta a...