Iraniencele care refuză să poarte hijabul riscă să fie internate într-o „clinică de tratament” a statului. Măsura anunțată de Teheran

Data actualizării: Data publicării:
London, UK. 8th November, 2024. Protesters dressed in Handmaid's Tale costumes led by a woman representing student Ahoo Daryaei marched in solidarity with the 30-year old who was stopped by morality police for being 'improperly dressed at Tehran's Islamic
Protestatare îmbrăcate în costume din „Povestea slujitoarei” au mărșăluit la Londra, pe 8 noiembrie, în semn de solidaritate cu tânăra de 30 de ani care a fost reținută de poliția pentru moralitate din Teheran. Foto Profimedia

Iranul a anunțat că intenționează să deschidă o clinică de tratament pentru femeile care sfidează legile obligatorii privind hijabul, care impun femeilor să își acopere capul în public. Măsura a fost descrisă ca fiind „înfricoșătoare” de către activiști și grupuri de apărare a drepturilor omului, în timp ce numărul arestărilor crește din cauza încălcării codului vestimentar, informează The Guardian.

Deschiderea unei „clinici de tratament pentru îndepărtarea hijabului” a fost anunțată de Mehri Talebi Darestani, șefa Departamentului pentru femei și familie din cadrul Autorității din Teheran pentru promovarea virtuții și prevenirea viciilor. Ea a declarat că clinica va oferi „tratament științific și psihologic împotriva îndepărtării hijab-ului”.

Femeile iraniene și grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat indignarea față de acest anunț, scrie sursa citată.

Sima Sabet, o jurnalistă iraniană stabilită în Marea Britanie, care a fost ținta unei tentative de asasinat iranian anul trecut, a declarat că inițiativa este „rușinoasă”, adăugând că: „Ideea de a înființa clinici pentru «vindecarea» femeilor neacoperite este înfricoșătoare, în care oamenii sunt separați de societate doar pentru că nu se conformează ideologiei conducătoare”.

Avocatul iranian pentru drepturile omului Hossein Raeesi a spus că ideea unei clinici care să trateze femeile care nu respectă legile privind hijab-ul „nu este nici islamică și nici în conformitate cu legislația iraniană”. De asemenea, acesta a declarat că este alarmant faptul că declarația a venit din partea Departamentului pentru femei și familie al Autorității din Teheran pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului, care se află sub autoritatea directă a liderului suprem, Ali Khamenei.

De atunci, vestea s-a răspândit în rândul grupurilor de protest „Femeie, viață, libertate” și al studentelor, stârnind teamă și sfidare.

O tânără din Iran, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat: „Nu va fi o clinică, va fi o închisoare. Ne chinuim să ne descurcăm și avem întreruperi de curent, dar acest stat este preocupat de o bucată de pânză. Dacă există un moment bun pentru ca noi toți să ne întoarcem pe străzi, acesta este acum sau ne vor închide pe toți.”

Anunțul privind deschiderea clinicii vine după ce mass-media de stat au raportat că o studentă care a fost arestată după ce s-a dezbrăcat în lenjerie intimă în Teheran, aparent în semn de protest pentru că a fost agresată de agenții de securitate din campus pentru încălcarea legii hijabului, a fost transferată la un spital de psihiatrie. Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, afirmă că există dovezi de tortură, violență și tratament medicamentos forțat aplicate protestatarilor și disidenților politici considerați instabili mintal de către autorități și plasați în servicii psihiatrice de stat.

Grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la represiunea împotriva femeilor care se consideră că încalcă codul vestimentar obligatoriu al Iranului, afirmând că a existat o serie recentă de arestări, dispariții și închiderea unor întreprinderi legate de presupuse încălcări ale legilor privind hijab-ul.

Săptămâna trecută, Centrul pentru drepturile omului din Iran a evidențiat cazul lui Roshanak Molaei Alishah, o femeie în vârstă de 25 de ani care, potrivit acestuia, a fost arestată după ce a confruntat un bărbat care a hărțuit-o pe stradă din cauza hijabului. ONG-ul a declarat că nu se știe unde se află în prezent.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri