Guvernul taliban din Afganistan duce în închisori femeile care au supraviețuit abuzurilor fizice și psihice și susține că face asta pentru „protecția lor”, arată un raport al ONU, citat de BBC. În Afganistan nu mai sunt centre de adăpost pentru femei, deoarece guvernul taliban consideră că nu sunt necesare, se arată în raport.
Suprimarea de către talibani a drepturilor femeilor în Afganistan se face în cel mai dur mod din lume.
Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a declarat că violența bazată pe gen împotriva femeilor și fetelor afgane era la nivel crescut chiar de înainte ca talibanii să preia conducerea în Afganistan. După aceea însă, astfel de incidente au devenit și mai frecvente, având în vedere impactul crizelor economice, financiare și umanitare care au afectat țara, a spus UNAMA.
Dreptul femeilor de a ieși din casă a fost și mai mult restrâns, ceea ce le-a expus la violență domestică și agresiune din partea bărbaților cu care locuiesc.
Înainte ca talibanii să preia puterea în 2021, în Afganistan existau 23 de centre sau adăposturi de protecție a femeilor finanțate de stat, potrivit UNAMA, dar acestea au dispărut de atunci. Oficialii talibani au spus Misiunii ONU că nu este nevoie de adăposturi, deoarece femeile trebuie să fie cu soții lor sau cu rudele bărbați. Unul a spus chiar că astfel de adăposturi sunt „un concept occidental”.
Oficialii au spus că vor cere bărbaților din familie să se „angajeze” că nu vor face rău femeilor abuzate. În cazurile în care femeile nu au rude bărbați cu care să stea, ele sunt trimise la închisoare „pentru protecția lor”. Măsuri similare se iau și față de dependenți de droguri și oameni fără adăpost, a menționat UNAMA.
Misiunea ONU atrage atenția că măsura „echivalează cu o privare arbitrară de libertate”.
„Închiderea femeilor care se află deja într-o situație de vulnerabilitate într-un mediu punitiv ar avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății lor mentale și fizice și le-ar expune discriminării și stigmatizării la eliberare”.
UNAMA a remarcat, de asemenea, că timp de un an, începând cu 15 august 2021, plângerile pentru cazuri de violență bazată pe gen au fost analizate „neclar și inconsecvent” de către administrația talibană. De exemplu, nu există o distincție clară între plângerile penale și cele civile, ceea ce nu asigură o protecție juridică eficientă pentru femei și fete. Plângerile sunt analizate în cea mai mare parte de bărbați, iar asta le descurajează pe femeile care vor să depună reclamații.
Supraviețuitorii nu mai au acum garantat dreptul la căi de atac civile și compensații. Așa se ajunge în situația în care femeile și fete abuzate renunță să ceară să li se mai facă dreptate.
Editor : G.M.