Live

Analiză Aliații arabi ai Washingtonului colaborează cu Iranul pe măsură ce eforturile SUA de a stopa violențele din Orientul Mijlociu eșuează

Data publicării:
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi Foto: Profimedia

Nemulțumirea crescândă față de incapacitatea Statelor Unite de a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu îi determină pe unii dintre cei mai apropiați aliați arabi ai Washingtonului să își intensifice semnificativ angajamentul față de principalul adversar regional, Iranul, scrie CNN.

În ultimele luni, statele arabe au profitat de relațiile lor revigorate cu Teheranul pentru a evita un război regional mai amplu, în condițiile în care SUA nu reușesc să limiteze o escaladare regională iminentă.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a aterizat marți în Israel pentru a unsprezecea sa călătorie în regiune într-un an, într-un efort aparent de a profita de uciderea liderului Hamas și a arhitectului atacului din 7 octombrie 2023, Yahya Sinwar, pentru a ajunge la o încetare a focului în Gaza. Cu toate acestea, oficialii americani își temperează așteptările, deoarece apelurile Washingtonului la calm au rămas fără ecou, iar Israelul promite să continue războaiele sale din Gaza și Liban.

Vizita lui Blinken are loc, de asemenea, în timp ce Israelul pregătește un răspuns la lansarea de către Teheran, la 1 octombrie, a sute de rachete într-unul dintre cele mai mari atacuri asupra statului evreu. Atacul a fost un răspuns la asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, luna trecută, și la presupusa ucidere a șefului Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran, în iulie.

Țările arabe au fost mult timp suspicioase cu privire la rolul Iranului șiit într-o regiune dominată de state sunnite aliate ale SUA și împărtășesc îngrijorările Israelului cu privire la sprijinul Republicii islamice pentru grupurile islamiste nestatale.

În ultima lună, Teheranul a încercat să evalueze poziția statelor arabe cu privire la conflictul său cu Israelul, trimițându-și înalți oficiali și diplomați pentru o campanie diplomatică intensă cu vecinii săi, dintre care mulți găzduiesc personal și baze militare americane. Națiunile arabe care au petrecut zeci de ani luptându-se cu Iranul pentru influență regională aleg acum să discute din nou cu acesta.

Diplomație intensificată

Într-o întâlnire rară din această lună, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, care l-a numit odată pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, „noul Hitler al Orientului Mijlociu”, a stat de vorbă cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, la Riad. Aceasta a fost cea de-a treia întâlnire între oficialii iranieni și saudiți într-o singură lună. Șeful diplomației de la Teheran s-a întâlnit, de asemenea, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei la Amman și a făcut o vizită rară în Egipt pentru o întâlnire cu președintele Abdel Fattah Al Sisi la Cairo. El s-a întâlnit, de asemenea, cu prim-ministrul Qatarului la Doha, cu ministrul de externe al Omanului la Muscat și cu regele Bahreinului la Manama.

Aceste eforturi par să fi dat roade.

„Toți prietenii noștri ne-au dat asigurări că pământul și spațiul lor aerian nu vor fi folosite pentru a ataca Iranul... Așteptăm acest lucru de la toate țările din regiune”, a declarat Araghchi după întâlnirea cu prințul moștenitor al Kuweitului, Sabah Al-Sabah, în Kuwait City.

Deși văd o oportunitate de a slăbi influența regională a Iranului, națiunile arabe semnalează acum neutralitate. O sursă regională a declarat săptămâna trecută pentru CNN că spațiul aerian al Emiratelor Arabe Unite nu va fi folosit pentru nicio lovitură asupra Republicii Islamice.

„Prioritatea monarhiilor (arabe) din Golf este să nu fie implicate direct într-o conflagrație regională propriu-zisă. Ele se tem că ar putea fi vizate și ar ajunge să fie lovite direct în focul încrucișat”, a declarat Cinzia Bianco, visiting fellow la „European Council on Foreign Relations”. „Ei cred că cel mai bun mod de a evita un astfel de scenariu este să devină interlocutori foarte utili pentru ambele părți și în special pentru Iran, care este cel mai probabil partea care va încerca să îi lovească.”

Acțiunile Israelului în Liban și Gaza au afectat în mod semnificativ Hezbollah și Hamas, grupări pe care unele state arabe și mass-media lor le-au descris drept „teroriști”. În timp ce unele state arabe din Golf ar putea saluta în privat această evoluție, experții spun că sunt foarte îngrijorați de potențialul unei escaladări semnificative a violenței regionale în cazul în care Israelul nu va fi reținut în ce privește reacția militară.

„În sens imediat (statele din Golf) nu sunt nemulțumite să vadă Hezbollahul slăbit și decapitat, dar având în vedere cât de nesăbuit a fost Israelul și cât de neclare sunt obiectivele sale strategice în război, există preocupări mai largi cu privire la modul în care vecinătatea lor imediată ar putea ajunge să arate odată ce cea mai mare parte a războiului s-a încheiat”, a declarat pentru CNN Hasan Alhasan, senior fellow pentru politica Orientului Mijlociu la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Bahrain.

Efortul de un an al administrației Biden de a media un acord de încetare a focului în Gaza și de a limita violențele din Liban a eșuat. De asemenea, SUA s-au străduit să îl convingă pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să renunțe la escaladare.

O conjunctură critică

Statele arabe din Golf, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume, și-au îndepărtat în ultimii ani politicile externe de conflicte pentru a-și servi interesele economice, ceea ce le-a permis să refacă legăturile cu foști adversari precum Iranul. Acestea se tem însă că un război regional necontrolat ar putea să le zădărnicească ambițiile economice.

„În această conjunctură critică, EAU consideră că un rol american robust și eficient este extrem de necesar”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al președintelui EAU, pentru CNN luna aceasta. „Avem nevoie de o încetare a focului în Liban și Gaza cât mai curând posibil”.

Țările arabe din Golf, care au fost atacate de mai multe ori de grupări aliate Iranului, au devenit sceptice cu privire la dorința SUA de a le proteja în cazul în care Iranul lovește. Instalațiile petroliere ale Arabiei Saudite au fost lovite în 2019 într-un atac pe care Washingtonul l-a atribuit Teheranului, iar gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, a lovit Abu Dhabi în 2022. SUA nu au intervenit.

Emiratele Arabe Unite au fost dezamăgite de faptul că președintele Joe Biden a desemnat Houthi drept organizație teroristă la scurt timp după preluarea mandatului, iar SUA nu au reușit să o desemneze din nou în urma atacurilor din Abu Dhabi. SUA a restabilit desemnarea teroristă abia în acest an, după ce grupul a început să atace nave în Marea Roșie pentru a pedepsi Israelul după 7 octombrie.

„Sentimentul din Golf s-a schimbat cu siguranță”, a declarat Bianco, adăugând că „monarhiile din Golf și-au pierdut încrederea în principalul lor garant al securității, Statele Unite”.

Schimbarea de opinie este rezultatul a ceea ce statele din Golf consideră a fi un efort de ani de zile al SUA de a se retrage din Orientul Mijlociu, concentrându-și atenția asupra Chinei. Cu toate acestea, statele din regiune se bazează foarte mult pe relațiile lor militare cu SUA. Arabia Saudită dorește să încheie un acord de securitate formalizat cu Washingtonul, iar Emiratele Arabe Unite, care găzduiesc aproximativ 5.000 de militari americani, sunt așteptate să devină un partener important al SUA în domeniul apărării.

Cu doar o săptămână înainte de atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat în cadrul unei discuții la Festivalul Atlantic din Washington, D.C., că Orientul Mijlociu „este mai liniștit astăzi decât a fost în ultimele două decenii”.

„Cantitatea de timp pe care trebuie să o petrec cu crizele și conflictele din Orientul Mijlociu în prezent, comparativ cu oricare dintre predecesorii mei, începând cu 11 septembrie, este semnificativ redusă”, a spus el, adăugând că eforturile SUA s-au concentrat pe integrarea regională și pe normalizarea cu Israelul, care „ar putea crea o bază mai mare și mai stabilă pe măsură ce mergem mai departe”.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul cere sprijinul SUA „după ce atacă Iranul”

Israelul a arestat un al doilea grup de presupuși spioni iranieni, acuzați de plănuirea unor asasinate. Cine erau țintele complotului

Alertă la Tel Aviv. Hezbollah a atacat cu rachete mai multe baze israeliene cu doar câteva ore înainte de vizita lui Blinken în Israel

Joe Biden este „profund preocupat” de scurgerea documentelor secrete privind planurile Israelului de a ataca Iranul

Partenerii noștri