Israelul a arestat un al doilea grup de presupuși spioni iranieni, acuzați de plănuirea unor asasinate. Cine erau țintele complotului

Data publicării:
Politia israeliana profimedia-0924750608
Ofițeri ai Poliției israeliene Foto: Profimedia

Șapte persoane au fost arestate în Ierusalimul de Est ocupat, fiind suspectate că plănuiau atacuri în numele Iranului, au anunțat serviciile de securitate israeliene, acesta fiind al doilea caz de acest fel în tot atâtea zile, transmite BBC News.

Agenția de securitate internă Shin Bet și poliția au declarat într-un comunicat comun că suspecții au plănuit, „sub conducerea Iranului”, să asasineze un om de știință israelian de rang înalt și un primar al orașului.

De asemenea, au fost însărcinați să bombardeze o mașină de poliție și să arunce o grenadă asupra unei case, în schimbul unei plăți de aproximativ 200.000 de shekeli (53.000 de dolari), au declarat autoritățile, potrivit BBC.

Informația privind reținerile vine la o zi după ce serviciile de securitate israeliene au anunțat că șapte israelieni au fost arestați sub suspiciunea de spionaj pentru Iran.

Iranul este dușmanul de moarte al Israelului, iar tensiunile dintre cele două țări sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Israelul s-a angajat să riposteze la un atac iranian cu rachete asupra Israelului la 1 octombrie.

Potrivit declarației autorităților, grupul celor șapte, a căror arestare a fost anunțată marți, era condus de un bărbat în vârstă de 23 de ani, care ar fi fost recrutat ca agent operativ iranian. Liderul i-ar fi recrutat pe ceilalți șase suspecți.

Presa locală a transmis că bărbatul a mărturisit că a desfășurat „activități teroriste” din motive naționaliste.

Declarația Shin Bet și a poliției a precizat: „Oamenii de știință, primarii, oficialii de securitate și alți israelieni proeminenți sunt ținte pentru agenții iranieni. Această anchetă subliniază eforturile Iranului de a recruta cetățeni israelieni pentru terorism. Agențiile de securitate israeliene vor continua să colaboreze pentru a detecta activitățile iraniene și pentru a-i urmări în justiție pe cei implicați.”

Vestea arestărilor a venit la câteva ore după ce autoritățile au declarat că șapte cetățeni evrei israelieni au fost arestați sub suspiciunea de spionaj pentru Iran.

Cei șapte - care emigraseră din Azerbaidjan - au fost reținuți în zona Haifa.

Aceștia sunt suspectați că au efectuat aproximativ 600 de misiuni de spionaj, inclusiv transmiterea de informații despre situri militare și infrastructură energetică. Săptămâna trecută, patru soldați israelieni au fost uciși într-un atac cu dronă al Hezbollah, aliat al Iranului, asupra unei baze militare de lângă Binyamina, în nordul Israelului. Baza se număra printre siturile spionate de grup, potrivit serviciilor de securitate.

În timp ce încercările iraniene de a recruta agenți locali nu sunt neobișnuite, presupusa recrutare a evreilor israelieni este foarte rară.

O declarație a Shin Bet și a poliției a declarat că cei arestați erau „foarte conștienți” de faptul că informațiile pe care le furnizau compromiteau securitatea națională și puteau ajuta atacurile inamice cu rachete.

Ei au fost plătiți cu sute de mii de dolari pentru informații, a declarat poliția, care a descris, de asemenea, acest caz ca fiind unul dintre cele mai grave descoperite până în prezent.

Cele mai recente arestări au loc în contextul intensificării activităților deschise și secrete dintre Israel și Iran, inclusiv a operațiunilor de informații și sabotaj în țările celeilalte părți.

Se crede că Israelul a penetrat serviciile de securitate iraniene, ceea ce a dus la atacuri și asasinate. Iranul anunță ocazional arestări ale unor presupuși agenți de informații israelieni și destrămarea unor presupuse celule de spionaj israeliene, fără a furniza însă dovezi substanțiale.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri