Rezultate parțiale la alegerile din Moldova. Au fost numărate peste 80% din voturi la referendum. Ce au ales moldovenii

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0923967209
Cozi la secțiile de votare din Moscova pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul pro-UE Foto: Profimedia

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat duminică seara că a început centralizarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024, precum și ale referendumului privind aderarea țării la UE. Primele date arată că Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul II.

Au fost numărate peste 80% din voturi la referendum

ACTUALIZARE 0ra 00.10: Nu sunt schimbări majore privind rezultatele referendumului. După numărarea a peste 80% din voturi, 54,8% dintre moldoveni au votat NU, în timp ce 45,2% au votat DA. 

Se conturează mai clar un tur II: Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

ACTUALIZARE ora 23.38: După procesarea peste 70% din procesele verbale la referendumul pentru aderarea la UE, cifrele arată că 55,3% dintre alegători au votat „NU”, iar 44,6% – „DA”. 

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, după centralizarea a 68% din procesele verbale, Maia Sandu rămâne pe primul loc, fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Cei doi se vor confrunta cel mai probabil în turul II, peste două săptămâni.

Rezultatul obținut de candidatul susținut de socialiștii proruși, Alexandr Stoianoglo, este unul surprinzător, în contextul în care acesta era cotat cu 9 la sută din voturi, în ultimul sondaj de opinie, realizat cu trei zile înainte de alegeri.

 

ACTUALIZARE ora 22.57: După procesarea a 46% din procesele verbale, rezultatele de pe pagina Comisiei Electorale Centrale arată că 44% dintre alegători au votat „DA” și 56% – „NU”.

Primele rezultate oficiale din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a început să publice rezultatele parțiale ale scrutinului prezidențial. Astfel, după centralizarea a 22% din totalul proceselor verbale, Maia Sandu se află pe primul loc, cu peste 33% din voturi. 

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova, după numărarea a 22% din voturi:

Dacă aceste rezultate se păstrează, peste două săptămâni va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

În ceea ce privește referendumul privind aderarea la UE, rezultatele după numărarea a 43% din voturi sunt următoarele:

Cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a lansat un îndemn pentru oameni să iasă la vot, într-un live pe pagina sa de Facebook. „Vreau să mă adresez și celor care nu au ajuns încă la secțiile de vot. Nu stați deoparte. Veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot! Votați pentru voi, votați pentru familiile voastre, votați pentru țara noastră”, a transmis Maia Sandu.

Conform datelor CEC, până la ora 21:00, votaseră peste 1,55 milioane de cetățeni, reprezentând peste 51,5% din totalul populației cu drept de vot din Republica Moldova. De asemenea, peste de 124 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și-au exercitat dreptul la vot, arată datele publicate de CEC, ceea ce reprezintă peste 8% din numărul total a cetățenilor care au votat.

În același timp, aceste cifre înseamnă că peste 46% din tinerii cu vârste între 18-25 de ani au mers duminică la vot.

Prezența la vot la referendumul pro-UE: aproape 50%

Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins la alegerile de dumincă.. La ora 21, prezența a fost de 49,81%. De altfel, încă de la ora 19, votaseră deja 42,44% din numărul total al alegătorilor. Pragul pentru validarea referendumului constituțional este de o treime (33,3%) din numărul total al alegătorilor din Republica Moldova.

Odată cu trecerea referendumului, preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.

Cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne duminică pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, 11 candidați fiind înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară în public. Blanket, surprins în Calabasas, cu prânzul la...
Film Now
Gwyneth Paltrow, sărut pasional cu Timothee Chalamet, pe platourile de la „Marty Supreme”
Adevarul
Acuzații la alegerile din Republica Moldova. La Moscova se cumpără voturi cu geci cu inscripția Rusia-Moldova...
Newsweek
Cea mai gravă eroare la recalcularea pensiei. Care pensionari sunt cei mai nedreptățiți de noua lege
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Momentul când o broască este asaltată de doi melci. Imaginile au făcut înconjurul lumii: „Abia i se văd ochii”
Film Now
Cum arată Jean-Claude Van Damme în 2024, la 64 de ani. Își serbează ziua în 18 octombrie. 5 mariaje cu 4...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...