Primele rezultate parțiale din Republica Moldova, bazate doar pe o fracțiune din voturi, au arătat că 56% dintre moldoveni au votat „nu” la referendumul privind aderarea UE și au plasat-o pe actuala președintă Maia Sandu cu doar câteva puncte procentuale în fața rivalului său, la alegerile prezidențiale, scrie Reuters.
„Rezultatele afișate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se modifică în timp real, însă ar putea reprezenta un eșec politic major pentru guvernul pro-occidental al lui Sandu, în cazul în care acestea se mențin”, comentează agenția.
Articolul a fost publicat atunci când 34% dintre procesele verbale au fost centralizate, când Maia Sandu avea 35% din voturi, iar contracandidatul ei, fost procuror general susținut de socialiștii pro-ruși, aveam 29%. Când numărătoarea a ajuns la 88%, Maia Sandu avea 37% din voturi, iar Stolianoglo - 29%. Astfel, se conturează tot mai clar că cei doi se vor confrunta în turul II al alegerilor.
„Deși rezultatele se pot schimba pe măsură ce se numără mai multe buletine de vot, în special în rândul diasporei numeroase din Occident, acestea sunt aproape sigur un șoc pentru echipa lui Sandu”, scrie Reuters.
Și asta, subliniază agenția britanică, pentru că sondajele arătau că aceasta are un avans confortabil în fața lui Stolianoglo și în fața celorlalți candidați. Sondajele au arătat însă și că mulți alegători sunt încă indeciși.
Perioada premergătoare votului a fost umbrită de o serie de acuzaţii de interferenţă electorală din partea oligarhului Ilan Şor, susţinut de Rusia, amintește Reuters. Rusia a negat orice amestec, în timp ce Şor a negat orice faptă ilicită.
Moldova a alternat între orientări pro-occidentale şi pro-ruse de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.
Legăturile cu Moscova s-au deteriorat în timpul preşedinţiei Maiei Sandu. Guvernul său a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, a acuzat Rusia de complot pentru răsturnarea sa şi a diversificat aprovizionarea cu energie după ce Rusia a redus livrările de gaze.
Oazu Nantoi, deputat al partidului PAS al lui Sandu, a pus rezultatul pe seama a ceea ce el a spus că a fost interferenţa „hibridă” a Rusiei, inclusiv dezinformarea.
„Suntem în zona gri şi sub marea influenţă a lui Putin. Este evident că rezultatele preliminare reflectă cifrele reale”, a declarat el prin telefon pentru Reuters.
Editor : Ș.A.