Video Alertă la Tel Aviv. Hezbollah a atacat cu rachete mai multe baze israeliene cu doar câteva ore înainte de vizita lui Blinken în Israel

Data publicării:
ISRAEL ROSH PINA HEZBOLLAH ROCKET ATTACK
Hezbollah a lansat rachete către baza Glilot folosită de Unitatea 8200 a informațiilor militare israeliene. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Sirenele au sunat din nou la Tel Aviv. Hezbollah a lansat rachete către două baze, una navală și alta de informații, din apropierea orașului israelian și la vest de Haifa, marți dimineață, cu doar câteva ore înainte ca secretarul de stat american Antony Blinken să sosească în Israel pentru negocieri de încetare a focului.

Eforturile diplomatice nu au reușit până acum să pună capăt războiului de un an pe teritoriul palestinian Gaza și conflictului său de propagare dintre gruparea armată libaneză Hezbollah și Israel, care s-a intensificat în ultimele săptămâni după un an de schimburi de focuri, mai ales la granița de sud a Libanului, scrie Reuters.

La scurt timp după ce Blinken a aterizat, Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că numărul morţilor în urma unui atac israelian de luni seara lângă Spitalul Hariri, principala unitate medicală guvernamentală din Beirut, a urcat la 13.

După o noapte grea de lovituri israeliene în sudul Libanului și suburbiile sudice ale capitalei Beirut, Hezbollah a declarat că a lansat rachete în baza Glilot folosită de Unitatea 8200 a informațiilor militare israeliene și în zona Nirit din suburbiile Tel Avivului.

Gruparea a spus că a lansat și rachete asupra unei baze navale din afara orașului-port Haifa, mai la nord.

Nu s-au raportat imediat victime. Autoritățile israeliene au declarat că sirenele aeriene au fost activate în zonele de la sud-est de Tel Aviv din cauza unui proiectil identificat care trecea din Liban și cădea într-o zonă deschisă.

Ce agendă are Blinken pentru turneul său în Orientul Mijlociu

Călătoria lui Blinken în regiune este a 11-a sa de la atacul asupra Israelului al grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul din Gaza.

Blinken se va întâlni cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și alți oficiali în cursul zilei, în cadrul unei vizite de o săptămână în Orientul Mijlociu, care include și Iordania și Qatar.

În Israel, Blinken va discuta despre represaliile anticipate ale Israelului pentru un atac cu rachete balistice lansat de Iran la 1 octombrie, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, vorbind sub rezerva anonimatului.

Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi, la o conferință de presă în Kuweit în timpul unui turneu regional, a declarat că Teheranul nu caută război în Orientul Mijlociu și a făcut eforturi pentru a reduce tensiunile, dar este pregătit pentru orice conflict.

Știm că Israelul nu urmează nicio regulă internațională. Avem propriile noastre instrumente pentru a ne apăra pe noi înșine și infrastructura noastră nucleară”, a spus Araqchi.

Atacarea instalațiilor nucleare este o mare crimă internațională, chiar și amenințarea cu atacarea site-urilor nucleare este o crimă internațională și contravine legilor internaționale”, a mai spus Araqchi.

Oficialul american a spus că, în cadrul întâlnirilor cu Israelul și țările arabe, Blinken va sublinia problemele „a doua zi”, în special securitatea, guvernanța și reconstrucția. A avea planuri detaliate pentru ceea ce se întâmplă atunci când ostilitățile în cele din urmă se termină sunt considerate precondiții pentru obținerea oricărei soluții de durată a conflictului.

Ce perspective pentru pace în Orientul Mijlociu sunt în acest moment 

Experții spun că Hamas și Israelul rămân profund în dezacorduri și este puțin probabil să facă concesii semnificative înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, care ar putea schimba politica SUA.

În ultima lună, Israelul i-a asasinat pe liderii Hezbollah în Liban și ai Hamas în Gaza, în timp ce nu a arătat niciun semn că își va opri ofensivele terestre și aeriene. Administrația Biden a declarat uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar de către armata israeliană săptămâna trecută drept o posibilă deschidere către calea pentru a pune capăt războiului din Gaza, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că luptele vor continua.

Sinwar a fost unul dintre presupușii arhitecți ai atacului din 7 octombrie 2023 asupra comunităților israeliene, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, iar alte aproximativ 253 de persoane au fost luate înapoi în Gaza ca ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Bombardamentul ulterior al Israelului asupra Gaza a ucis peste 42.500 de palestinieni, iar alți 10.000 de morți nenumărați se crede că zac sub dărâmături, spun autoritățile sanitare din Gaza.

SUA nu crede că rezoluția ONU este implementată „în mod corect”

Conflictul s-a extins în Liban în ultima lună, Israelul lansând o campanie terestră și intensificând atacul aerian împotriva Hezbollah, care trăgea peste graniță în paralel cu războiul din Gaza, în solidaritate cu palestinienii.

Israelul spune că trebuie să distrugă infrastructura Hezbollah pentru a permite zeci de mii de israelieni să se întoarcă la casele în care au fugit sub focul Hezbollah. Atacul său a alungat 1,2 milioane de libanezi din casele lor.

Trimisul SUA Amos Hochstein a purtat luni discuții cu oficiali libanezi la Beirut cu privire la condițiile de încetare a focului între Israel și Hezbollah. Israelul dorește condiții mai ferme decât cele convenite după ultimul război major pe care l-a purtat împotriva Hezbollah în 2006, care s-a încheiat cu o rezoluție a ONU care interzicea grupuri armate precum Hezbollah din zona de frontieră.

Hochstein a spus că nici Hezbollah, nici Israelul nu au implementat în mod adecvat acea rezoluție a ONU și că nu ar fi suficient ca ambele părți să se angajeze în fața acesteia. SUA caută să determine ce mai trebuie făcut pentru a se asigura că este implementată „în mod corect, corect și transparent”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri