Video Operațiunea „Jupiter" continuă. Peste 300 de percheziţii au loc în întreaga ţară

Data publicării:
Foto: Captură video Digi24

Poliţia Română anunţă, miercuri,  cea de-a treia zi a operaţiunii Jupiter, în care au loc 340 de percheziţii în întreaga ţară. Sunt vizate mai multe grupări, specializate în diferite tipuri de infracţiuni.

 Parchetul General anunţă, într-un comunicat de presă, că se desfăşoară 32 de acţiuni operative complexe.

Acestea implică punerea în executare a 340 de mandate de percheziţie şi a 65 de mandate de aducere în cauze de o complexitate ridicată.

„Evaluările preliminare indică faptul că prejudiciile cauzate de infracţiunile economico-financiare ce fac obiectul acţiunilor de astăzi, depăşesc suma de 25 de milioane de lei, aspect care subliniază gravitatea impactului lor asupra societăţii. Pentru a asigura recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţional, vor fi dispuse măsuri asigurătorii în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare”, au transmis procurorii, potrivit News.ro. 

Aceştia detaliază acţiunile care au loc în mai multe judeţe din ţară:

Percheziții în Covasna și Vrancea

38 de mandate de percheziţie (Covasna-29, Vrancea-9) şi 4 cercetări la faţa locului (în jud. Covasna) privind infracţiuni de evaziune fiscală, „tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional”, „abuz în serviciu” şi „falsificarea de instrumente oficiale”.

„Efectuarea percheziţiilor domiciliare are ca scop descoperirea şi strângerea probelor cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni. În fapt, din probele administrate până în prezent s-a reţinut că, în perioada ianuarie 2021 – prezent, două societăţi comerciale având ca obiect de activitate «exploatarea şi comercializarea materialului lemnos» au tăiat, fără drept, un număr semnificativ de arbori de pe arealele forestiere primite spre exploatare aflate pe raza judeţelor Covasna şi Vrancea, iar ulterior au comercializat materialul lemnos, fără a înregistra veniturile obţinute în evidenţele contabile şi fără a le declara organelor fiscale”, a transmis Parchetul General.

Percheziţiile, împreună cu toate activităţile conexe, se realizează inclusiv pentru a determina amploarea prejudiciului generat de tăierile ilegale de arbori, având ca scop atât evaluarea pagubelor aduse fondului forestier naţional cât şi stabilirea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.

Prejudiciu de 10.202.841 lei

7 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad într-o cauză având ca obiect infracţiunea de omor calificat, săvârşit cu premeditare, constând în aceea că autori necunoscuţi i-au introdus victimei în autoturism un dispozitiv exploziv improvizat, care a fost detonat de la distanţă în dimineaţa zilei de 29.05.2021, în parcarea magazinului Profi din municipiul Arad.

5 mandate de percheziţie (Cluj-4, Bucureşti-1) privind infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor cu un prejudiciu de 10.202.841 lei.

„Se reţine că făptuitorul, având calitatea de avocat, în perioada 2014-2020, prin 6 acte materiale, a omis să evidenţieze în parte veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata unor obligaţii fiscale în cuantum total de 5.864.440,97 lei. În acelaşi interval de timp, a încasat sume de bani provenite din activitatea sa profesională în contul bancar al tatălui său, iar în anul 2019 a cerut deschiderea dosarului succesoral şi a depus în cadrul dosarului succesoral documente din care rezultă că sumele de bani aflate în conturile deschise pe numele tatălui său i-au aparţinut acestuia şi că fac parte din masa succesorală rămasă după acesta, deşi cunoştea că aceste sume de bani au fost obţinute de el şi nu au fost declarate organelor fiscale, disimulând astfel adevărata provenienţă şi proprietate a sumei de 5.343.601,41 lei”, arată procurorii.

  • 26 de mandate de percheziţie (Bucureşti-18, Ilfov-3, Dâmboviţa-2, Prahova-2, Giurgiu-1) şi 12 mandate de aducere privind infracţiuni de evaziune fiscală.
    „În dosar sunt cercetate 7 persoane care, în calitate de reprezentanţi în drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale, în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în mod repetat, au dispus înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă ale societăţii şi evidenţierea în documentele legale depuse la organele fiscale a unor facturi de achiziţie bunuri care nu reflectă operaţiuni comerciale reale, de la societăţi comerciale tip „fantomă”, creând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului de aproximativ 2.300.000 lei”, transmite Parchetul General.
  • 25 de mandate de percheziţie (Olt-21, Bucureşti-2, Argeş-1, Vâlcea-1) şi 3 mandate de aducere privind infracţiuni de evaziune fiscală.
    „Se reţine că, în perioada 2018-2023, administratorul unei societăţi care activează în domeniul colectării şi valorificării deşeurilor reciclabile provenite din ambalaje, a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unor operaţiuni fictive, având drept scop fraudarea bugetului consolidat al statului şi bugetului Administraţiei Fondului de Mediu, prin încasarea unor sume de bani proveniţi din ecobonificaţii acordate prin intermediul unor societăţi tip Organism de Implementare a Responsabilităţii Extinse a Producătorului. Valoarea totală a deşeurilor de ambalaje achiziţionate este de 7.000.000 lei, iar prejudiciul cauzat bugetului consolidat este de 1.500.000 lei”, se arată în comunicatul Parchetului General.
  • 2 mandate de percheziţie (în jud. Bistriţa-Năsăud) şi 1 mandat de aducere privind infracţiuni de înşelăciune, reţinându-se că administratorul unei societăţi comerciale, în cursul perioadei 2020-2021, a indus în eroare două persoane vătămate de pe raza jud. Bistriţa-Năsăud prin aceea că le-a promis în mod mincinos că, în schimbul unor sume de bani, le va edifica case de locuit, şi după încasarea sumelor de bani nu şi-a mai respectat promisiunile, cauzându-le un prejudiciu în cuantum de aproximativ 99.500 lei.
  • 77 de mandate de percheziţie (Mureş-48, Braşov-12, Olt-2, Cluj-1, Covasna-5, Maramureş-3, Dâmboviţa-3, Galaţi-2, Bihor-1) şi 5 mandate de aducere privind infracţiuni de evaziune fiscală, contrabandă şi infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, reţinându-se că mai multe persoane fizice şi societăţi de pe raza jud. Mureş comercializează legume şi fructe, fără ca profitul obţinut să fie fiscalizat, iar în unele cazuri înregistrând în contabilitate documente false care atestă că bunurile comercializate sunt produse proprii, indicând costuri de producţie superioare celor de achiziţie în mod real.
  • 27 de mandate de percheziţie (în jud. Constanţa) privind infracţiuni de delapidare, abuz în serviciu, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, reţinându-se că mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul unui ocol silvic au delapidat sume mari de bani din bugetul ocolului silvic, prin pontarea fictivă a unor lucrători zileri.
  • 18 mandate de percheziţie (în jud. Maramureş) în două dosare penale, privind infracţiuni de evaziune fiscală. Într-una dintre cauze, se reţine că un grup de persoane a desfăşurat activităţi comerciale fără a respecta obligaţiile fiscale, vânzând bunuri fără a emite bonuri fiscale şi fără a înregistra veniturile în contabilitate, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat.
     

„În cea de-a doua cauză, un administrator de societate comercială este suspectat că a folosit documente false pentru a justifica achiziţii fictive de bunuri, având drept scop diminuarea obligaţiilor fiscale, prejudiciul total estimat în acest caz fiind de aproximativ 1.000.000 lei”, au precizat procurorii.

18 mandate de percheziţie în Maramureș

18 mandate de percheziţie în judeţul Maramureş, în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni de evaziune fiscală.

„Într-una dintre cauze, se reţine că, în perioada 2020-2023, mai multe persoane au achiziţionat un număr de aproximativ 16.000 de telefoane mobile tip smartphone din spaţiul comunitar şi extracomunitar (Ucraina şi alte ţări din Asia) în calitate de persoane fizice, pe care ulterior le-au comercializat la preţuri subevaluate (aproximativ 5% din valoarea de piaţă a bunurilor) către o societate controlată de una dintre ele, fiind ulterior comercializate la preţuri mult superioare. De asemenea, s-a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor facturi care nu reflectau operaţiuni reale”, transmis procurorii.

Potrivit acestora, într-o altă cauză, se reţine că, în perioada 2022-prezent, făptuitorii au efectuat, prin intermediul a trei societăţi comerciale, importuri de marfă-mobilier din Turcia, Albania şi Vietnam, depunând la punctul vamal facturi mult diminuate în scopul scăderii TVA, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de aproximativ 1.300.000 lei.

  • 9 mandate de percheziţie în judeţul Dâmboviţa şi 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, respectiv deţinerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile nemarcate fiscal. „Într-una dintre cauze, se reţine că, la o societate comercială de pe raza judeţului Dâmboviţa, se produc băuturi alcoolice prin distilare în afara antrepozitului fiscal, fără plata accizelor aferente. În cealaltă cauză, se reţine că la domiciliul unei persoane fizice din judeţul Dâmboviţa sunt depozitate cantităţi de băuturi spirtoase peste limita admisă de lege”, se mai arată în comunicatul citat.
  • 7 mandate de percheziţie în judeţul Hunedoara în cadrul unei anchete privind infracţiuni de delapidare.
    „Se reţine că, începând cu 22 iulie 2021, primarul comunei Buhoci, judeţul Bacău, nu şi-a îndeplinit îndatoririle de serviciu prevăzute de lege, neconstatând încetarea raporturilor de serviciu cu un administrator public al unităţii administrativ teritoriale care fusese condamnat definitiv pentru comiterea unei fapte de corupţie, continuând să-i plătească drepturi salariale în valoare totală de 341.854 lei”, a arătat Parchetul General.
  • 7 mandate de percheziţie (Giurgiu-3, Ilfov-2, Olt-1, Dâmboviţa-1) şi 4 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de evaziune fiscală, constând în aceea că, în perioada iunie 2022-martie 2023, administratorul unei societăţi comerciale a omis, în tot sau în parte, să evidenţieze în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate.
  • 6 mandate de percheziţie în judeţul Arad şi 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale. În prima cauză, se investighează infracţiuni de abuz în serviciu şi delapidare, reţinându-se că directorul unei structuri din cadrul unei instituţii publice din Arad a folosit resursele logistice ale unităţii pentru a presta servicii în folosul societăţii administrate de o rudă. În cea de-a doua cauză, se constată că o societate comercială cu sediul în Arad oferă spre comercializare, prin intermediul unui cont de Facebook, parfumuri şi articole de îmbrăcăminte purtătoare de semne distincte ale mărcilor înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute.
  • 5 mandate de percheziţie în judeţul Călăraşi şi 6 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de abuz în serviciu şi spălare a banilor.
    „Se reţine că, în perioada 15 iunie 2021 – 15 septembrie 2022, directorul executiv al unei instituţii publice a contractat prestarea unor servicii sanitar-veterinare cu o firmă a directorului executiv adjunct, fără a respecta prevederile legale. În temeiul acestor acte adiţionale, DSVSA a virat către firma directorului adjunct suma de 1.540.000 lei, acesta din urmă disimulând prin transferuri către conturile mamei sale şi către alte conturi originea folosului ilicit”, se mai arată în comunicat.

5 mandate de percheziție în Bihor 

5 mandate de percheziţie în judeţul Bihor şi 1 mandat de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, respectiv infracţiuni de evaziune fiscală.

„Într-una dintre cauze se reţine că în perioada martie 2022 – aprilie 2023, în mod repetat şi în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, administratorul unei societăţii comerciale, în numele şi interesul acesteia, a reţinut contribuţiile cu reţinere la sursă pe care nu le-a vărsat la bugetul de stat în termenul legal, figurând astfel cu obligaţii fiscale restante în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, toate în valoare totală de 284.430 lei”, a mai transmis Parchetul General.

Totodată, în perioada 2021 – august 2023, reprezentanţii societăţii şi-ar fi însuşit din disponibilităţile acesteia suma de 1.300.000 lei, evidenţiată în balanţele de verificare în contul 461 „Debitori diverşi”, sumă pentru care nu s-a prezentat niciun document justificativ din care să reiasă eventuale plăţi efectuate în numele şi pentru societatea deţinută, situaţie în care, s-a apelat la compensarea sumei de 1.300.000 lei reprezentând dividende nete de încasat cu suma de circa 1.300.000 lei, bani ridicaţi din societate şi nejustificaţi de către reprezentanţii acesteia, fiind însuşită astfel de reprezentanţii societăţii suma de circa 1.300.000 lei.

De asemenea, potrivit procurorilor, în perioada iunie 2022-aprilie 2023 societatea comerciala, prin reprezentant, s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului prin neînregistrarea în actele contabile a sumelor de bani încasate de la clienţi, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de circa 200.000 lei. Prejudiciu total cauzat bugetului consolidat este de 1.800.000 lei.

„În cealalta cauza, se retine ca în perioada 2016-2024 o persoană fizică a efectuat operaţiuni de vânzare de bunuri pe platforma de comerţ online OLX, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, consecinţa fiind prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma de 500.000 de lei”, se mai arată în comunicat.

  • 4 mandate de percheziţie în judeţul Mehedinţi şi 15 mandate de aducere în cadrul unei anchete privind infracţiuni de înşelăciune şi fals.
  • 3 mandate de percheziţie în judeţul Bacău şi 2 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de înşelăciune. Se reţine că, în perioada 2 februarie 2023 – 29 noiembrie 2023, mai multe persoane au încheiat contracte în numele societăţii Telekom S.A. pentru obţinerea unor subvenţii acordate de companie, pe care le-au folosit ulterior în scopul dobândirii de bunuri, producând un prejudiciu de cel puţin 9.576 euro.
  • 4 mandate de percheziţie (2 în Alba, 1 în Braşov, 1 în Mureş) în cadrul unei anchete privind infracţiuni de mediu şi fals. Se reţine că două persoane juridice din judeţul Alba au poluat prin eliberarea în atmosferă a unor deşeuri şi substanţe periculoase la parametrii care depăşesc cu mult limitele admise, punând în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor din zona judeţului Alba.
  • 3 mandate de percheziţie în judeţul Caraş-Severin şi 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de evaziune fiscală. Se reţine că administratorul unei societăţi comerciale a reţinut şi nu a plătit, în termen de 60 de zile de la scadenţă, contribuţia individuală de asigurări sociale, contribuţia pentru asigurări de sănătate, contribuţia asiguratorie pentru muncă, precum şi impozitul pe veniturile din salarii. Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada 1 martie 2022 – prezent, societatea a desfăşurat activităţi comerciale şi are înregistrat în Sistemul Informatic Integrat – Inspecţia Muncii un număr de 8 angajaţi activi.
  • 2 mandate de percheziţie în municipiul Bucureşti şi 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de evaziune fiscală. Se reţine că titularul unui cabinet medical individual, în perioada 2017 – 2022, a creat şi implementat un mecanism infracţional prin care a diminuat semnificativ taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, omiţând înregistrarea în evidenţa contabilă şi nedeclarând veniturile realizate în cuantum de 289.736,34 lei, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 43.346 lei, reprezentând impozit pe venit şi contribuţii sociale datorate.
  • 3 mandate de percheziţie în judeţul Vaslui şi 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de abuz în serviciu.
  • 2 mandate de percheziţie în judeţul Satu-Mare şi 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de evaziune fiscală.
  • 3 mandate de percheziţie în judeţul Ialomiţa şi 2 mandate de aducere, în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni de delapidare şi contrafacere.
  • 3 mandate de percheziţie în judeţul Neamţ şi 2 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de înşelăciune şi fals.
  • 3 mandate de percheziţie în judeţul Harghita şi 1 mandat de aducere, în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni de înşelăciune şi contrabandă.
  • 5 mandate de percheziţie domiciliară şi 5 mandate de aducere. Începând cu ora 06.00, în cadrul dosarului penal 1208/180/P/2023, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, poliţiştii efectuează percheziţii în comuna Buzescu, unde sunt investigate infracţiuni de înşelăciune.

„Se reţine că, prin postarea de anunţuri fictive pe internet, făptuitorii au indus în eroare mai multe persoane vătămate pe teritoriul României, cauzând un prejudiciu total estimat la aproximativ 50.000 lei, stabilit până la data prezentei comunicări. Acţiunea vizează clarificarea implicării persoanelor suspecte şi recuperarea prejudiciului cauzat prin aceste activităţi ilegale”, au mai transmis procurorii.

  • 1 mandat de percheziţie domiciliară şi 1 mandat de aducere. Poliţiştii efectuează percheziţii în municipiul Bucureşti pentru investigarea unor infracţiuni de înşelăciune. În fapt, se reţine că, în cursul anului 2022, făptuitorul a indus în eroare persoana vătămată, determinând-o să investească în criptomonede suma de 5.200 euro, promiţându-i că îşi va dubla investiţia, aspect care nu s-a confirmat. Scopul acţiunii este de a strânge dovezi şi de a clarifica implicarea persoanelor în aceste activităţi ilegale, care au provocat prejudicii financiare victimei.
  • 1 acţiune operativă de amploare, 5 mandate de percheziţie domiciliară - organele de poliţie execută aceste mandate, vizând infracţiuni grave precum braconaj cinegetic, trafic de produse sau substanţe toxice şi contrabandă calificată. Această acţiune are ca scop destructurarea unor reţele infracţionale implicate în activităţi ilegale cu impact negativ asupra mediului şi siguranţei publice.
  • 2 mandate de percheziţie domiciliară, înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa. Acest dosar vizează infracţiuni legate de regimul deşeurilor, reţinându-se că, în perioada 2023-2024, la o adresă din apropierea municipiului Piatra Neamţ, au fost desfăşurate activităţi de dezmembrare a autovehiculelor ieşite din uz, existând indicii privind depozitarea a aproximativ 50 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase.
  • 1 mandat de percheziţie domiciliară. Cercetările se concentrează asupra infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, infracţiune ce prezintă un risc ridicat pentru siguranţa publică şi pentru combaterea traficului ilegal de arme.
  • 25 de percheziţii domiciliare - acţiunea vizează infracţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice, furt, tăieri ilegale de arbori şi alte activităţi ilegale din domeniul silvic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Războiul electronic împotriva României. Ce sunt ”țintele aeriene de mici dimensiuni” de la Constanța
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Pro FM
CRBL urmează să-și facă prima intervenție estetică. Artistul a explicat tot: „Odată cu trecerea timpului, se...
Film Now
David Hasselhoff, după moartea colegului său din „Baywatch”: „A fost un luptător, mi-a salvat viața de cel...
Adevarul
Secretele unei călătorii memorabile în Japonia, pe cont propriu: costuri și experiențe. „Am avut un șoc...
Newsweek
Cum pot primi pensie mai mare pensionarii care au lucrat în grupele de muncă? De când?
Digi FM
O influenceriță din Italia a murit într-un accident bizar: un pește spadă i-a străpuns pieptul în timp ce era...
Digi World
Sunt sucurile cu îndulcitori o alternativă mai bună decât cele cu zahăr? Un medic gastroenterolog explică de...
Digi Animal World
Au crezut că patrupedul lor e în casă, însă au rămas surprinși când au auzit soneria. Ce au văzut când au...
Film Now
Denzel Washington, fascinat de ce a reușit Ridley Scott cu Gladiatorul II: "A construit Roma, vorbesc serios...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit