Percheziții de amploare la hackeri care au înșelat sute de oameni prin anunțuri false. Prejudiciul depășește 100 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
perchezitii
Percheziții de amploare la hackeri care au înșelat sute de oameni prin anunțuri false

Treisprezece percheziţii au fost făcute, marţi, în judeţele Olt, Vâlcea şi în Capitală, într-un caz vizând operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, fals informatic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, toate în formă continuată. Simultan, procurorii Parchetului General din Bamberg au efectuat două percheziţii pe teritoriile Germaniei şi Austriei, informează Poliţia Română. Presupuşii infractori ar fi preluat controlul a 120 de conturi ale unor utilizatori ai unei platforme internaţionale de comerţ online, care ar fi avut un istoric mare de tranzacţii comerciale efectuate fără incidente.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 



Potrivit Poliţiei Române, marţi, 17 decembrie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au pus în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Vâlcea şi Olt şi în municipiul Bucureşti. Activităţile s-au desfăşurat într-o cauză penală vizând destructurarea unei grupări de criminalitate organizată constituită în vederea săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (120 de acte materiale), acces ilegal la un sistem informatic (120 de acte materiale), alterarea integrităţii datelor informatice (120 de acte materiale), fals informatic (708 acte materiale) şi înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave (708 acte materiale), toate în formă continuată.

Simultan, procurorii Parchetului General din Bamberg au efectuat două percheziţii domiciliare, pe teritoriile Germaniei şi Austriei.

Din cercetările efectuate, cu sprijinul Eurojust, în cadrul unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Germania, a reieşit că, în anul 2022, trei persoane ar fi constituit, pe teritoriul României, un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat ulterior şi alţi membri, scopul fiind obţinerea de beneficii materiale importante din săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, se arată în informarea Poliţiei Române.

„Astfel, în perioada august 2022 – decembrie 2024, membrii grupului de criminalitate organizată, folosind metode specifice de phishing, ar fi preluat controlul asupra a 120 de conturi aparţinând unor utilizatori ai unei platforme internaţionale de comerţ online, care ar fi avut un istoric mare de tranzacţii comerciale efectuate fără incidente.

Ulterior, persoanele cercetate, beneficiind de credibilitatea persoanelor vătămate pe respectiva platformă, le-ar fi utilizat conturile postând anunţuri fictive de vânzare, bunuri pe care, în realitate, nu le deţineau.

În acest mod, ar fi indus în eroare mai multe persoane (cetăţeni străini), pe care le-ar fi determinat să vireze, în conturi bancare ce ar fi fost deschise de către interpuşi ai grupării, sume de bani aferente unor produse comandate, dar care, în fapt, nu existau.

Până în prezent, au fost identificate 708 persoane vătămate din Europa, care au înregistrat prejudicii totalizând peste 106 milioane de euro.

Amploarea deosebită a fenomenului infracţional în Germania, determinată de numărul mare de sesizări înregistrate pe teritoriul întregii ţări, modul de operare complex precum şi caracterul transnaţional a determinat desfăşurarea investigaţiilor împreună cu autorităţile judiciare române în cadrul unei Echipe Comune de Anchetă, înfiinţată în scopul identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor la comiterea infracţiunilor.

Sunt puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, precum şi un mandat european de arestare emis de autorităţile din Germania.

Audierile se desfăşoară la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...