Video Nouă reținuți în dosarul violențelor de la sediul BEC din ziua respingerii candidaturii lui Georgescu. Ce acuzații le aduc procurorii

Nouă suspecți au fost reținuți marți, după ce procurorii au efectuat mai multe percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, într-un dosar penal privind violenţele produse în 9 martie, în faţa Biroului Electoral Central. Atunci, susţinători ai lui Călin Georgescu s-au adunat în faţa sediului BEC şi au protestat violent, distrugând mobilier stradal, incendiind obiecte din zonă şi lovind jandarmi, după decizia BEC de a respinge candidatura lui la prezidențiale. Procurorii vor cere arest preventiv pentru 30 de zile pentru cei nouă reținuți, acuzați de ultraj, tulburarea liniștii publice și distrugere.
ACTUALIZARE 18.55 Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a precizat că, marţi dimineaţă, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, au făcut 11 percheziţii domiciliare la adrese din Bucureşti, judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, fiind puse în executare mandate de aducere emise pe numele a nouă suspecţi.
Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au pus în mişcare acţiunea penală împotriva a nouă inculpaţi: trei sunt cercetaţi pentru ultraj şi tulburare a ordinii şi liniştii publice, trei pentru distrugere şi tulburare a ordinii şi liniştii publice şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi pentru tulburare a ordinii şi liniştii publice.
„În baza probelor administrate s-a stabilit că în noaptea de 9-10 martie 2025 inculpaţii au participat la protestul desfăşurat în faţa sediului Biroului Electoral Central, împrejurare în care au aruncat cu obiecte contondente în direcţia forţelor de ordine, unele dintre aceste obiecte lovindu-i pe jandarmii din dispozitiv, au răsturnat şi degradat autovehiculul aparţinând unui post de televiziune, iar prin aceste violenţe au tulburat ordinea şi liniştea publică”, arată Parchetul.
În cauză sunt administrate şi alte probe pentru stabilirea tuturor urmărilor acţiunilor inculpaţilor, urmând a fi luate măsuri legale în consecinţă. De asemenea, se efectuează activităţi pentru identificarea tuturor persoanelor care au exercitat acte similare în contextul protestului amintit.
Procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor nouă inculpaţi, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a acestora pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul Grupuri Infracţionale Violente.
ACTUALIZARE 18.10 Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, nouă persoane acuzate de violenţe la protestul din 9 martie au fost audiate, iar în cursul serii de marţi au fost reţinute pentru 24 de ore.
Știrea inițială. Potrivit Poliţiei Capitalei, marţi, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigaţii Criminale, împreună cu Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru ultraj, tulburare a ordinii şi liniştii publice şi distrugere, potrivit News.ro.
În fapt, la data de 9 martie 2025, mai multe persoane ar fi participat la un protest spontan, pe o stradă din Sectorul 3, în zona sediului Biroului Electoral Central. În acest context, unii dintre participanţii la protest ar fi început să se manifeste violent, în sensul că au recurs la acte de violenţă fizică faţă de forţele de ordine, aruncând obiecte dure în direcţia acestora şi au provocat distrugeri stradale şi în daună mai multor societăţi situate în acea zonă.
Din cercetări, s-a stabilit că în timpul protestului violent suspecţii ar fi folosit obiecte contondente, iar distrugerile ar fi fost provocate şi prin incendiere.
În scopul administrării materialului probator, marţi, 25 martie 2025, au fost puse în executare 13 mandate de percheziţie domiciliară, fiind depistaţi nouă suspecţi. Aceştia vor fi conduşi la audieri, la sediul Parchetului Tribunalului Bucureşti, faţă de aceştia urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj, distrugere şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.
Violenţele din 9 martie au izbucnit în cursul serii, după ce Biroul Electoral Central a respins candidatura independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai. După anunţul privind respingerea candidaturii lui Georgescu, cele câteva sute de simpatizanţi ai săi strânşi încă de dimineaţă în faţa sediului BEC din Centrul Istoric al Capitalei s-au îmbrâncit cu jandarmii. Acţiunile lor au degenerat în proteste violente care au culminat cu incendierea unor obiecte din perimetrul respectiv, cu rănirea unor jandarmi şi cu distrugerea maşinii Digi24 şi a unor bunuri publice.
Protestatarii violenţi, printre care s-ar fi aflat şi suporteri ai galeriilor de fotbal, au smuls bucăţi de caldarâm şi au aruncat cu ele în jandarmi, dar şi cu alte obiecte din plastic şi cu ouă.
Circulaţia rutieră în Centrul Capitalei a fost blocată complet pe Bulevardul I. C. Brătianu, care leagă Piaţa Unirii de Piaţa Universităţii, iar în zonă au fost comasate forţe ale Detaşamentului special de intervenţie al Jandarmeriei, fiecare persoană care trecea prin zonă, inclusiv turişti, fiind legitimată.
Treisprezece jandarmi au fost răniţi şi au fost deschise mai multe dosare penale.
Editor : C.S.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.