Live

Live Text Toți civilii din Azovstal ar fi fost evacuați. Ucraina e convinsă că va elibera regiunea Herson, înainte ca ea să fie anexată de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Clădiri din Harkov bombardate de armata rusă. Foto: Profimedia Images

Rusia continuă să-și intensifice ofensiva în estul Ucrainei, unde lupta pentru orașul Izium continuă. De asemenea, se duc lupte la oțelăria Azovstal din Mariupol, unde se crede că sunt peste 1.000 de luptători ucraineni și peste 100 de civili. Oficial, de la începutul războiului, în Ucraina au fost uciși 3.300 de civili. ONU crede, însă, că numărul real al victimelor este mult mai mare. Totodată, Ucraina susține că a recucerit patru așezări din regiunea Harkov și că i-a împins pe ruși până aproape de graniță. În discursul său de azi noapte, președintele Zelenski a subliniat aceste vești bune și a spus că ar putea semnala începutul unei noi faze a războiului.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Situația frontului din Ucraina, 10 spre 11 mai. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Zelenski a discutat cu Olaf Scholz despre „creşterea presiunii sancţiunilor” asupra Rusiei

ACTUALIZARE 23.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz şi a discutat despre ajutorul defensiv, cooperarea în sectorul energetic şi creşterea presiunii sancţiunilor împotriva Rusiei, transmit dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Apreciem nivelul ridicat de dialog cu Germania şi sprijinul pentru lupta noastră!" a scris preşedintele ucrainean pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit a declarat că Olaf Scholz a subliniat în cadrul convorbirii că depinde de Rusia să pună capăt imediat ostilităţilor din Ucraina, să retragă trupele şi să restabilească integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei.

Preşedintele Zelenski l-a informat pe cancelarul Scholz despre statutul negocieri intermitente cu Rusia pentru a pune capăt violenţelor, a mai informat Hebestreit.

„Cancelarul şi preşedintele ucrainean au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la modalităţi foarte concrete şi practice de a continua să sprijine Ucraina şi au convenit să rămână într-un contact strâns”, a spus purtătorul de cuvânt într-o declaraţie, fără a oferi alte detalii.

Ucraina oferă Rusiei prizonieri ruși la schimb cu ucrainenii răniți din Azovstal

ACTUALIZARE 23:20 Ucraina a oferit Rusiei eliberarea unor prizonieri de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din oțelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, conform CNN.

Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a declarat că nu există încă un acord și că sunt în curs de desfășurare negocieri cu privire la această propunere.

General american: Faptul că Rusia folosește armele hipersonice în Ucraina nu schimbă jocul

ACTUALIZARE 22.14 Utilizarea de către Rusia a armelor hipersonice în Ucraina nu are „efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul”, a declarat miercuri președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, potrivit CNN.

„În afară de viteza armei, în ceea ce privește efectul acesteia asupra unei anumite ținte, nu vedem efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul până în prezent ținând cont și de livrarea unui număr mic de arme hipersonice pe care le-au folosit rușii”, a declarat Milley, în timpul unei audieri a Subcomisiei pentru apărare a Camerei Reprezentanților.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat marți că Rusia a lansat până acum între 10 și 12 rachete hipersonice împotriva Ucrainei.

Milley a confirmat că aceasta a fost prima dată când arme hipersonice au fost folosite în luptă și a spus că Departamentul Apărării a analizat fiecare atac hipersonic, dar a adăugat că nu poate detalia decât într-o sesiune clasificată.

Citește și: O femeie din Herson descrie orașul cucerit de ruși: „Pare o apocalipsă zombie”

Medvedev acuză Statele Unite că duc „un război prin interpuși” împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 22.12 Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat Statele Unite, miercuri, că poartă un „război prin interpuși” împotriva Rusiei, după ce Camera Reprezentanților a aprobat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, de 40 de miliarde dolari, relatează Reuters.

Într-un mesaj publicat pe Telegram, Medvedev, un colaborator foarte apropiat al dictatorului rus, a spus că pachetul de ajutor aprobat în Congresul american, marți, reprezintă „o încercare de a provoca o înfrângere serioasă țării noastre și de a-i limita dezvoltarea economică și influența politică în lume”.

„Nu va funcționa. Tiparnița cu care America își mărește datoria guvernamentală, deja foarte umflată, se va strica și mai repede”, a mai spus Medvedev, care a calificat administrația americană drept „rusofobă”.

Geoană: Putin nu și-a abandonat planul inițial de a ocupa Ucraina sau măcar de a decapita regimul de la Kiev

ACTUALIZARE 22.10 Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, spune că președintele rus Vladimir Putin nu a abandonat planul său inițial de a decapita regimul de la Kiev sau de cuceri capitala Ucrainei. Geoană mai spune că, pe de altă parte, există riscul luării unor decizii ad-hoc, care nu iau în calcul realitatea de pe teren, nici rezistența îndârjită a ucrainenilor.

Geoană a comentat declarația șefei spionajului SUA, Avril Haines, care a spus că Putin ar intenționa să meargă mai departe de regiunea separatistă Donbas din Ucraina, spre Transnistria.

„M-am întâlnit cu doamna Haines și avem analize foarte similare. Există o discrepanță semnificativă între nivelul ambiției politice a președintelui Putin - noi nu credem că și-a abandonat planul inițial de a ocupa Ucraina sau măcar de a decapita regimul de la Kiev. Nu a reușit să facă asta, așa că are ambiții politice la un nivel ridicat, în timp ce capabilitățile militare, trupele pe care le are la sol, înfrângerea suferită la Kiev, faptul că are probleme cu moralul trupelor, prin toate acestea vedem o discrepanță între ambițiile politice și capabilități”, a spus Geoană într-un interviu la CNN.

Citește continuarea AICI

Slovacia și Polonia cer ca Ucraina să primească statutul de candidată la aderarea la UE

ACTUALIZRE 22.05 Acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina este „un gest natural în situația dificilă în care este acum” această țară, au transmis, miercuri, Slovacia și Polonia, care au anunțat și că vor face eforturi comune pentru a o ajuta să atingă acest obiectiv. Declarațiile au fost făcute, la Bratislava, de președinta Slovaciei, Zuzana Caputova și de președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Cei doi lideri susţin că vor vizita împreună statele UE care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul european..

„Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.

„Asta nu înseamnă în mod automat calitatea de membru deplin, pentru care bineînţeles criteriile trebuie întrunite. Dar considerăm acordarea statutului de ţară candidată un gest natural în situaţia dificilă în care este acum Ucraina”, a spus preşedinta slovacă.

Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa „de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi” şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.

Kremlinul spune că nu există planuri pentru impunerea legii marțiale în Rusia

ACTUALIZARE 20.02 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că situația politică internă din țară este stabilă și a respins acuzațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar intenționa să declare legea marțială, relatează CNN.

Întrebat dacă Putin plănuiește să introducă legea marțială în Rusia, Peskov a răspuns: „Nu, acest lucru nu e luat în calcul”.

Șefa Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a declarat marți că actuala tendință din Ucraina sporește șansele ca Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv „impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare potențial escalatorii pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește”.

Fostul ambasador chinez la Kiev îl critică pe Putin și spune că „Rusia a pierdut de tot” Ucraina

ACTUALIZARE 20.00 Un fost ambasador chinez la Kiev a criticat ferm invazia Rusiei în Ucraina, într-o declarație neobișnuită, în condițiile în care Beijingul s-a ferit să condamne invazia declanșată de Vladimir Putin. Presa chineză a relatat despre discursul său, dar a eliminat imediat informația, relatează The Guardian.

Gao Yusheng, care s-a retras acum mai bine de 10 ani, după o carieră diplomatică în Rusia și Asia Centrală, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei este un eșec.

Gao a spus că, sub conducerea lui Putin, Moscova nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar frecventele sale „încălcări” ale teritoriilor lor sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

Citește continuarea aici

Guvernul ucrainean afirmă că va „elibera” regiunea Herson, înainte ca ea să fie anexată de Rusia

ACTUALIZARE 19.15 Guvernul de la Kiev şi-a exprimat miercuri convingerea că regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va fi "eliberată" în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate aici de către Moscova au anunţat anterior că plănuiesc să ceară alipirea la Rusia, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda, citate de Agerpres.

Mihailo Podoleak, consilier prezidenţial de la Kiev, a condamnat pe Twitter decizia noilor conducători ai administraţiei civile şi militare a regiunii Herson, pe care i-a numit „gauleiteri”, în aluzie la conducătorii de district nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Singura solicitare pe care vor putea să o formuleze va fi „cererea de graţiere după condamnarea lor în justiţie”, a afirmat Podoleak, subliniind că nu are prea mare importanţă dacă aceştia cer să se unească cu „Marte sau cu Jupiter”.

„Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte inventate de ocupanţi”, a subliniat el.

Kiril Stremousov, adjunct al şefului noii administraţii civile şi militare din Herson, a anunţat miercuri că, până la sfârşitul anului, regiunea intenţionează să adopte legislaţia Federaţiei Ruse, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti. După aceea, a spus el, conducerea regiunii Herson se va adresa preşedintelui Vladimir Putin de a include direct această regiune în componenţa Federaţiei Ruse.

Noua administraţie prorusă a regiunii a fost instalată la putere de Moscova la sfârşitul lunii aprilie şi de atunci circulă zvonuri despre o posibilă organizare a unui referendum privind autodeterminarea Hersonului.

Stremousov a exclus organizarea unui referendum privind crearea unei republici populare în regiune, după modelul autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk, care au fost recunoscute de Rusia ca state independente cu câteva zile înaintea invaziei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a nuanţat mai devreme aceste declaraţii, afirmând că locuitorii regiunii sunt cei care trebuie să „decidă” cu privire la posibila „alipire” a regiunii la Federaţia Rusă.

România trimite Ucrainei materiale şi echipamente de protecţie chimică şi împotriva radiaţiilor

ACTUALIZARE 18.52 România va trimite Ucrainei materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN), sub formă de asistenţă internaţională.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat miercuri, într-o şedinţă desfăşurată la MAI, o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina, potrivit unei informări a Guvernului, informează Agerpres.

Sursa menţionată precizează că prin HCNSU s-a decis acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina constând în materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear).

Zelenski critică UE pentru indecizia legată de aderare

ACTUALIZARE 18.50 Volodimir Zelenski a criticat, miercuri, indecizia europenilor cu privire la aderarea țării sale la Uniunea Europeană și faptul că nu există încă un termen concret pentru o eventuale intrare a Ucrainei în blocul european. „Ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă”, a spus președintele ucrainean.

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul european: „Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”.

Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat în Ucraina

ACTUALIZARE 18.48 Un militar rus în vârstă de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pentru crime de război pe teritoriul ucrainean, a anunţat miercuri procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova.

Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, va fi trimis pe banca acuzaţilor pentru presupusa ucidere a unui civil în regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei, a indicat Venediktova pe pagina sa de Facebook, potrivit EFE şi Ukrinform, citate de Agerpres.

La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

Oțelăriile din Ucraina oferă o șansă de supraviețurie în fața invadatorilor ruși

ACTUALIZARE 18.47 Un buncăr la câţiva metri sub pământ: rezerve de apă şi alimente, stive de saltele, toalete şi sobe cu lemne, oţelăria Zaporijstal din Ucraina este un exemplu de construcţie din perioada sovietică, proiectată în vederea unei invazii în URSS.

Ca şi uzina Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene la Mariupol, Zaporijstal a fost construită cu gândul la război, relatează miercuri AFP.

„Putem rămâne în adăposturi multă vreme”, susţine Ihor Buhlaev, un angajat al oţelăriei, în vârstă de 20 de ani, îmbrăcat în echipament de protecţie argintiu. „Cred că asta ne dă o şansă de supravieţuire”, spune el, având pe fundal scânteile care sar din metalul topit.

Complexul metalurgic din Zaporojie, în sudul Ucrainei, nu a fost cucerit de invadatorii ruşi, însă producţia s-a oprit treptat, pe măsură ce se apropia linia frontului.

„Nu-i lăsați să moară!” Mesajul soțiilor luptătorilor de la Azovstal pentru Papa Francisc

ACTUALIZARE 18.45 Soțiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni rămași să lupte în oțelăria Azovstal din Mariupol i-au cerut miercuri Papei Francisc să le ajute să-i ducă pe militari într-o țară terță. „Vă rugăm să să nu-i lăsați să moară”, a fost mesajul uneia dintre ele, relatează Reuters.

Katerina Prokopenko, 27 de ani, și Iulia Fedosiuk, 29 de ani, au vorbit cu Papa timp de aproximativ cinci minute la finalul audienței generale din Piața Sf. Petru, cerându-i, de asemenea, să intervină direct la președintele rus Vladimir Putin pentru a-i lăsa pe soldați să plece.

„L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu Putin, să-i spună „Lăsaţi-i să plece”, a spus Prokopenko, soţia unuia dintre liderii regimentului Azov, Denis Prokopenko.

„Sperăm că această întâlnire le va salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru o acţiune din partea Papei, a delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să lase jos armele în caz de evacuare într-o ţară terţă”, a adăugat ea.

„I-am spus papei că 700 dintre soldaţii noştri sunt răniţi, că suferă de cangrenă, amputări (...) Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa”, a spus la rândul său Iulia Fedosiuk, în vârstă de 29 de ani.

Rețelele secrete de voluntari ruși care îi ajută pe refugiații ucraineni să fugă în Occident

ACTUALIZARE 17.07 Refugiații ucraineni care ajung împotriva voinței lor în zone aflate sub controlul Moscovei primesc un ajutor neașteptat de la rețele de voluntari ruși care îi ajută să fugă din Rusia, relatează Reuters.

Când Bogdan Goncearov, soția sa și fiica lor în vârstă de 7 ani au fugit de bombardamentele din orașul lor natal, Mariupol, la mijlocul lunii martie, au ajuns pe teritoriul controlat de ruși din sud-estul Ucrainei. De teamă să nu fie duși la mii de kilometri depărtare, după ce a auzit că alți refugiați au fost trimiși în Siberia, Goncearov a contactat un voluntar rus care i-a ajutat să ajungă la granița cu Estonia.

„Este un miracol că am plecat.Voluntarii au făcut posibil acest lucru”, a spus Goncearov, în vârstă de 26 de ani, care a lucrat în construcții înainte de război și acum începe o nouă viață în Suedia.

Pentru ucrainenii refugiați precum Goncearov, care nu vor să rămână în Rusia sau pe teritoriul controlat de ruși, voluntarii oferă sfaturi privind rutele de călătorie, precum și ajutor cu bani, transport și cazare pe traseu, potrivit persoanelor intervievate de Reters care sunt fie implicate în rețelele secrete de voluntari, fie au primit ajutor de la acestea.

Citește continuarea AICI

Averile oligarhilor ruși vor putea fi confiscate mai ușor în UE. Comisia vrea să le folosească pentru reconstrucția Ucrainei

ACTUALIZARE 16.50 Comisia Europeană urmează să adopte noi reguli care vor permite guvernelor statelor membre să confiște mai ușor proprietățile oligarhilor sancționați din cauza legăturilor lor cu regimul de la Kremlin, relatează Reuters. Propunerile legislative ar urma să creeze un nou cadru legal pentru pedepsirea celor care încearcă să ocolească sau să încalce sancțiunile UE. Ele ar urma să fie făcute publice din 25 mai.

„Lucram la un instrument european prin care să putem confisca activele oligarhilor cu legături la Kremlin oriunde în Uniunea Europeană, în toate statele membre”, noua legislație urmând să se aplice tuturor indivizilor care se află pe lista de sancțiuni, a anunțat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Scopul final al acestor măsuri este de a folosi aceste bunuri confiscate pentru a redistribui și a le utiliza pentru reconstruirea Ucrainei.

Decizia face parte din strategia UE de a lovi în economia Rusiei și de a pedepsi elitele din jurul Kremlinului ca urmare a invadării Ucrainei de către armata rusă. Noile reguli se vor aplica și celor sancționați de Uniunea Europeană ca urmare a altor crize, inclusiv cele din Siria, Coreea de Nord sau Iran.

Zelenski: Aderarea la NATO ar fi prevenit războiul

ACTUALIZARE 16.33 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind în cadrul unui eveniment online la Universitatea Franceză Sciences Po din Paris, a declarat că războiul cu Rusia ar fi fost prevenit dacă țara sa ar fi fost membru NATO înainte de începutul invaziei ruse.

„Dacă Ucraina ar fi făcut parte din NATO înainte de război, nu ar fi existat niciun război”, le-a spus Zelenski studenților în cadrul unei intervenții prin legătură video, notează Reuters

Președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că riscul ca Ucraina să devină membră a NATO justifică invazia vecinului său, care a început în urmă cu mai bine de două luni, dar care își are originea încă din 2014.

Volodimir Zelenski, a avertizat că Kievul rămâne fără răbdare pentru a purta discuții cu Rusia, având în vedere tot mai multe dovezi ale atrocităților comise de forțele ruse în țara sa. Președintele ucrainean a spus că dorința Ucrainei de a negocia cu Rusia „dispare cu fiecare nou Bucha”, potrivit The Guardian.

 „Cu fiecare nou Bucha, cu fiecare nou Mariupol, cu fiecare nou oraș în care sunt zeci de morți, cazuri de viol, cu fiecare nouă atrocitate dispare dorința și posibilitatea de a negocia, precum și posibilitatea de a rezolva această problemă într-o manieră diplomatică”, a mai spus președintele ucrainean. 

Ungaria va accepta embargoul petrolier împotriva Rusiei numai dacă Bruxellesul oferă soluţii pentru „problema pe care a creat-o”

ACTUALIZARE 16.28 Guvernul ungar doreşte ca livrările de petrol prin conducte să fie exceptate de la aplicarea embargoului petrolier împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană, întrucât aceasta din urmă nu a venit cu nicio soluţie menită să atenueze efectele negative ale unui asemenea embargo asupra economiei ungare, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI şi postul CNN.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Szijjarto a subliniat că propunerile formulate de Bruxelles, dacă ar fi acceptate în forma lor actuală, ar „demola complet” actuala securitate energetică stabilă a Ungariei şi în plus ar provoca o creştere a preţurilor combustibililor cu 55-60%.

„Am spus clar că am putea vota propunerea numai dacă Bruxellesul propune o soluţie pentru problema pe care ei au creat-o”, a reafirmat şeful diplomaţiei ungare, potrivit Agerpres.

Șeful ONU nu crede că negocieri de pace cu Ucraina vor avea loc în viitorul apropiat

ACTUALIZARE 16.16 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu crede că negocieri de pace în privința conflictului din Ucraina vor avea loc în viitorul apropiat, relatează Reuters.

„Acest război nu va dura la nesfârșit. Va exista un moment în care vor avea loc negocieri de pace”, a spus Guterres la o conferință de presă comună cu președintele austriac Alexander Van der Bellen.

„Nu văd asta în viitorul apropiat. Dar pot spune un lucru. Nu ne vom da bătuți niciodată”, a adăugat el.

Ministerul Apărării de la Chişinău: Informațiile nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei

ACTUALIZARE 16.08 Ministerul Apărării de la Chişinău a transmis, miercuri, că informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei. Precizările vin ca reacție la o declaraţie făcută de șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit căreia Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova. 

Instituția a făcut apel la opinia publică să evite "orice speculaţii" şi "să nu scoată din context" declaraţiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA.

"Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare", a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău într-un comunicat, precizând de asemenea că prioritatea sa sunt "viaţa şi siguranţa cetăţenilor", notează Agerpres. 

Citește continuarea AICI

Al 7-lea oligarh mort în condiții bizare. Un fost manager de top de la Lukoil ar fi fost otrăvit cu venin de broască

ACTUALIZARE 16.00 Un fost manager de top al companiei rusești Lukoil a murit în împrejurări bizare, fiind suspectată otrăvirea cu veninul de la o specie de broască. Alexander Subbotin este cel de-al șaptelea oligarh rus care a murit în circumstanțe ciudate, după declanșarea războiului din Ucraina.

Alexander Subbotin, membru al consiliului de administrație al Lukoil, ar fi murit după ce a avut programare la un șaman din Mytishchi, oraș aflat la nord-est de Moscova, chiar în casa acestuia. Potrivit presei rusești, urmase o procedură anti-mahmureală, la care s-a folosit și venin.

Subbotin ar fi mers la casa șamanului „într-o stare severă de intoxicație alcoolică și cu droguri” cu o zi înainte de moartea sa, a declarat o sursă pentru TASS.

Șamanul și soția sa „au făcut o incizie în piele, au picurat veninul broaștei și după ce a vomitat, starea pacientului s-ar fi îmbunătățit”, potrivit The Independent.

Autoritățile din Mariupol: Toți civilii din Azovstal ar fi fost evacuați

ACTUALIZARE 15.50 La 9 mai, guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko a raportat că 100 de civili au rămas în subsolurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol. Miercuri, autoritățile locale din orașul-port de la Marea Azov au transmis că toți civilii au fost evacuați din Azovstal, potrivit publicației ucrainene The Kyiv Independent.

La rândul său, Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, că armata ucraineană nu poate întrerupe asediul rușilor în Mariupol la acest moment. „Dacă ar exista cel puțin o oportunitate de a debloca Mariupolul, conducerea țării ar folosi-o”, a spus oficialul de la Kiev.

Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia. Vicepremierul ucrainean: „Am decis că oamenii trebuie să fie treji”

ACTUALIZARE 14.57 Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia prin atacuri informatice, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov.

Printre lucrurile remarcabile cunoscute azi se numără atacul împotriva sistemului de accize (din Rusia - n. red.), cu ajutorul căruia s-a reuşit dezorganizarea vânzărilor de alcool în Rusia", a declarat într-o conferinţă la Paris oficialul ucrainean, ale cărui atribuţii în cadrul guvernului de la Kiev sunt legate inclusiv de domeniul informatic.

Citește continuarea AICI

Ministrul ucrainean de Finanțe prognozează o contracție cu 45% a PIB-ului în acest an

ACTUALIZARE 14.48 Economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 45% în acest an, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhiy Marchenko, adăugând însă că Guvernul de la Kiev este decis să asigure, în totalitate, serviciul datoriei, transmite Reuters.

Cifra avansată de oficialul ucrainean cu privire la contracţia economiei în 2022 este mai mare decât estimările Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cele ale Fondului Monetar Internaţional, care au prognozat că economia ţării vecine se va contracta cu 30% respectiv 35% din cauza invaziei ruseşti.

Populaţia Ucrainei plăteşte un preţ enorm iar acest preţ nu poate fi cuantificat", a spus Marchenko într-o intervenţie online la reuniunea anuală a BERD, care are loc la Marrakech, în Maroc. Ceea ce poate fi cuantificat este prognoza de declin a Produsului Intern Brut, care în acest an ar urma să fie de aproximativ 45%", a adăugat Marchenko.

Ucraina a continuat serviciul obligaţiunilor internaţionale după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. În data de 1 septembrie, Ucraina are de rambursat un miliard de dolari dintr-o emisiune de obligaţiuni în dolari şi, din cauza războiului, se confruntă cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari în fiecare lună, notează Agerpres.

Serhiy Marchenko a adăugat că Ucraina trebuie să găsească surse suplimentare pentru a acoperi deficitul fiscal, pentru că ţara poate să îşi acopere doar 62% din necesităţile bugetare primare", fără a include aici cheltuielile militare. Am strâns deja peste 2,2 miliarde de dolari sub formă de obligaţiuni de război", a mai spus Marchenko. Obligaţiunile de război sunt o investiţie importantă pentru a sprijini bugetul statului în perioade de război", a apreciat ministrul ucrainean al Finanţelor.

Trupele ruse au distrus complet 101 spitale în Ucraina

ACTUALIZARE 14.43 Trupele ruse au distrus complet 101 spitale în Ucraina şi au avariat sau confiscat aproape 200 de ambulanţe în toată ţara de la începerea invaziei, a acuzat miercuri Ministerul Sănătăţii ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Imagine cu maternitatea din Mariupol distrusă de bombardamentele rusești în luna martie. Foto: Profimedia Images

„În timpul celor 77 de zile (de invazie), teroriştii ruşi au bombardat cartiere rezidenţiale şi obiective civile'', a informat Ministerul Sănătăţii de la Kiev, adăugând că „proiectilele şi rachetele trase de ocupanţi au lovit 600 de instituţii medicale ucrainene''. „Circa 101 spitale au fost complet distruse şi nu mai pot fi reabilitate'', spune Ministerul de la Kiev.

Armata rusă a distrus şi 450 de farmacii în toată ţara. „În spatele fiecăreia dintre aceste cifre se află viaţa unui ucrainean, viaţa cuiva care nu a ajuns la timp la spital, sau a cuiva care nu avea unde să meargă, sau a cuiva căruia militarii ruşi nu i-au permis să intre'', a mai precizat Ministerul Sănătăţii ucrainean. 

Autoritățile ucrainene cer ONU și Crucii Roșii faciliteze evacuare răniților din Azovstal

ACTUALIZARE 14.41 Liudmila Denisova, membru al parlamentului ucrainean responsabil cu drepturile omului, a cerut miercuri ONU şi Crucii Roşii să intervină pentru a înlesni evacuarea militarilor răniţi care încă opun rezistenţă forţelor ruse în combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, transmite EFE.

„Cu plăgi deschise, fără medicamentele necesare, în condiţii insalubre şi în condiţii inumane sunt răniţi şi mutilaţi (...) apărătorii Mariupol, militarii din Garda Naţională Azov'', a declarat Denisova.

Ea a subliniat că militarii ucraineni din oraş „fac eforturi inumane în fiecare minut pentru a apăra ultimul avanpost şi nu au ezitat să se sacrifice pentru a salva Ucraina şi lumea. Acum, lumea trebuie să-i salveze''.

Serghei Lavrov, despre posibilitatea unui război în Europa: „Noi nu dorim deloc acest lucru”

ACTUALIZARE 14.38 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina.

„Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Muscat, alături de omologul său din Oman, Badr Albusaidi.

„Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile”, a adăugat Lavrov, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Autoritățile proruse din Herson vor solicita anexarea regiunii la Rusia

ACTUALIZARE 14.19 Un reprezentant al autorităţilor proruse din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a declarat miercuri că intenţionează să ceară anexarea regiunii la Rusia, a relatat agenţia de presă RIA Novosti, citată de EFE.

Va exista un decret pe baza apelului liderilor din regiunea Herson la adresa preşedintelui Rusiei şi o solicitare de a include regiunea în cadrul unei provincii cu drepturi depline a Federaţiei Ruse, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul şefului administraţiei civile şi militare din Herson, impusă de Rusia. 

Separatistul a exclus totodată posibilitatea organizării unui referendum privind crearea unei republici populare după chipul şi asemănarea autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, recunoscute de Rusia drept state independente cu câteva zile înainte de declanşarea invaziei asupra Ucrainei.

Stremousov anunţase încă de la sfârşitul lunii aprilie că, în mai, Herson, controlată de trupele ruse, va începe să folosească rubla şi a exclus posibilitatea ca regiunea să mai revină vreodată sub controlul Ucrainei.

Vicepreşedinte al Comisiei Europene: Războiul din Ucraina va încetini creşterea economică în UE dar nu o va opri

ACTUALIZARE 14.14 Războiul din Ucraina va încetini creşterea economică în UE dar nu o va opri, a afirmat miercuri vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la o reuniune a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Reuters.

UE este pregătită să extindă suspendarea cotelor şi taxelor pentru toate importurile ucrainene şi pregăteşte un plan pentru reducerea dependenţei de combustibili fosili din Rusia, a adăugat Valdis Dombrovskis, care este şi comisarul european pentru Comerţ, notează Agerpres.

Şi comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a avertizat recent că UE va reduce propriile previziuni privind creşterea economiei în 2022, de la ţinta precedentă de 4%. În data de 16 mai, UE va publica previziunile de primăvară privind evoluţia economiei blocului comunitar.

Luna trecută, FMI a înrăutăţit previziunile pentru zona euro, estimând în acest an un avans de doar 2,8%, faţă de 3,9% prognozat anterior, din cauza efectelor invadării Ucrainei de către Rusia. 

Fluxul de gaze din Rusia spre Europa a scăzut cu aproape 10% după ce Ucraina a oprit tranzitul printr-un nod unde nu mai avea control

ACTUALIZARE 14.10 În timp ce Kievul a raportat câștiguri pe câmpul de luptă asupra forțelor ruse invadatoare, într-o mișcare care ar putea semnala o schimbare a direcției de desfășurare a războiului, tranzitul de gaze rusești prin Ucraina la punctul de intrare Sokhranovka pentru data de 11 mai a scăzut la zero, au arătat miercuri datele operatorului de gazoducte din Ucraina, transmite Reuters.

Solicitările de tranzit de gaze rusești pentru 11 mai prin Sokhranivka au scăzut la zero, au arătat datele operatorului miercuri dimineața. Nodul care a fost închis marți gestiona de obicei între 8% și 10% din fluxurile de gaze rusești către Europa. 

Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina, dar că volumele au ajuns la 72 de milioane de metri cubi miercuri, în scădere de la 96 milioane, cu o zi în urmă, mai spune Reuters

Un bărbat misterios vorbește cu Putin de Ziua Victoriei, iar imaginile alimentează zvonurile că el ar fi un posibil succesor

ACTUALIZARE 14.05 Un bărbat care a stat în preajma lui Vladimir Putin la parada de Ziua Victoriei din 9 mai, de la Moscova, a alimentat zvonurile privind un posibil succesor al președintelui rus. Pe rețelele sociale au fost distribuite mai multe videoclipuri în care cei doi stau pe vorbă în timpul paradei.

Mai multe imagini cu președintele rus în timp ce vorbește cu un tânăr în timpul paradei de la Moscova au început să circule pe rețelele de socializare. Unii speculează că bărbatul misterios l-ar putea înlocui într-o zi pe Vladimir Putin. Imaginile au fost făcute publice de pilotul de curse ucrainean Igor Sushko, iar clipul a ajuns pe Twitter la peste 45.000 de vizualizări, scrie Newsweek.

Citește continuarea AICI

Șeful Dumei de Stat acuză SUA că vor să pună mâna pe cerealele Ucrainei: „Washingtonul vrea un Holodomor în Ucraina”

ACTUALIZARE 13.50 Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a acuzat miercuri Statele Unite că duc un război proxy cu Rusia, după ce Camera Reprezentanților a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, și a spus că economia SUA va avea de suferit, scrie Reuters. La rândul său, președintele Dumei de Stat afirmă că SUA vor să declanșeze un nou Holodomor în Ucraina.

Dmitri Medvedev a scris într-un mesaj pe rețeaua Telegram că legea aprobată marți de Camera Reprezentanților este o încercare de a „aduce o înfrângere gravă țării noastre și de a-i limita dezvoltarea economică și infuența politică în lume”.

„N-o să le meargă. Imprimanta de bani cu ajutorul căreia America își crește constant datoria guvernamentală, deja umflată, se va defecta mai repede”, a mai spus Medvedev.

El a condamnat prețurile „nebunești” ale combustibililor și alimentelor din SUA, vorbind despre autorități americane „rusofobe”.

La rândul său, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat Washingtonul că folosește pachetul de ajutoare pentru a „îndatora” Ucraina și a obține rezervele de cereale ale țării în locul plăților.

Șefa comunității de informații din SUA: Putin ar putea folosi arme nucleare, dacă simte că regimul său este amenințat

ACTUALIZARE 13.24 Vladimir Putin ar putea vedea perspectiva înfrângerii în Ucraina ca pe o amenințare existențială pentru regimul său, care l-ar putea împinge să folosească arma nucleară, a avertizat cel mai înalt oficial al serviciilor secrete americane, potrivit The Guardian.

Șefa comunității de informații SUA, Avril Haines, a avertizat marți Congresul american despre amenințările la nivel mondial. În legătură cu Ucraina, Haines a spus că urmează un război lung, de uzură, care ar putea duce la o escaladare din partea lui Putin, inclusiv prin mobilizarea completă, impunerea legii marțiale și, dacă liderul rus va simți că pierde războiul și că îi este pusă în pericol funcția, ar putea recurge chiar la utilizarea armelor nucleare.

Prognoza sumbră a venit într-o zi de lupte continue în estul și sudul Ucrainei unde rușii au lovit cu rachete Kinjal orașul-port Odesa.

Avril Haines a declarat în fața comisiei din Senat că Putin va continua să crească arsenalul nuclear al Rusiei, în încercarea de a descuraja SUA și aliații săi să sprijine suplimentar Ucraina. Schimbarea atenției către est și sud este cel mai probabil o tactică temporară, mai degrabă decât o renunțare permanentă la un război în restul Ucrainei, a spus ea.

Citește continuarea AICI

Jucătorii naționalei ucrainene de fotbal vor purta tricouri incripționate cu harta Ucrainei, care include și Crimeea

ACTUALIZARE 13.03 Federaţia ucraineană de fotbal a prezentat noile tricouri ale selecţionatei naţionale pentru meciurile amicale din acest an. Echipamentele au imprimate pe piept o hartă a Ucrainei, care include şi regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014. 

Pe cele două tricouri prezentate pe contul oficial de Instagram al Federaţiei de la Kiev - unul galben şi unul albastru -, este imprimată în partea frontală o hartă a Ucrainei, care include şi Crimeea, relatează cotidianul Ouest-France. Conturul hărţii este realizat din drapelele ţărilor care susţin Ucraina în conflictul cu Rusia, iar în centru este scris mesajul "Uniţi pentru Ucraina".

Citește continuarea AICI

Armata ucraineană: Luptele continuă să se concentreze în Donbas și Mariupol, fără schimbări majore

ACTUALIZARE 12.44 În cea de-a 77-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensiva rusă continuă să se concentreze în regiunea prorusă Donbas (est), regiunea vecină Herson şi în sudul Ucrainei, îndeosebi la Mariupol, a informat miercuri Statul Major general al forţelor armate ucrainene, transmite EFE.

Forţele ruse realizează operaţiuni ofensive în zona operaţională orientală pentru a stabili controlul total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk, plus în Herson, şi pentru a menţine coridorul terestru între aceste teritorii şi Crimeea ocupată.

Pentru a asigura aceste poziţii, ruşii folosesc sisteme de război electronic pentru a suprima semnalele radio, a declarat Statul Major ucrainean, conform Agerpres. Armata rusă îşi continuă ofensiva şi în Nikolaev, la est de oraşul-port Odesa, care a fost atacat marţi cu mai multe rachete.

Citește continuarea AICI

Lidera Pussy Riot a fugit din Rusia deghizată în curier. Ea era în arest la domiciliu după ce l-a criticat pe Putin

ACTUALIZARE 12.37 Lidera formației ruse Pussy Riot, cunoscută opozantă a lui Putin, a reușit să fugă din Rusia deghizată în curier. Maria Aliokina, în vârstă de 33 de ani, și colegele ei de trupă au intrat pentru prima dată în atenția autorităților ruse în 2012 când au organizat un protest față de președintele Vladimir Putin.

În ciuda faptului că au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru acțiunile lor, membrele grupului au continuat să vorbească împotriva liderului de la Kremlin.

Lidera formației ruse Pussy Riot, cunoscută opozantă a lui Putin, a reușit să fugă din Rusia deghizată în curier. FOTO: Profimedia Images

În aprilie, autoritățile ruse au plasat-o pe Aliokina în arest la domiciliu, în timp ce încercau să-i oprească pe cei care se opuneau războiului în Ucraina. Ulterior, i s-a ordonat să petreacă 21 de zile într-o colonie penală.

Cu toate acestea, lidera trupei a reușit să scape de poliția din Moscova deghizându-se în curier de alimente.

Ea a reușit să ajungă în Lituania după ce a cerut ajutorul unui artist din Islanda care i-a asigurat documentele de călătorie.

Serghei Lavrov: UE nu are o politică externă

ACTUALIZARE 11.46 Aflat într-o vizită în Algeria, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană ''nu are o politică externă'', ca reacţie la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, de a confisca rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite EFE.

''Borrell nu trebuie să uite că postul său este în diplomaţie şi că el nu este comandant militar. Cred că în viitor acest post de şef al diplomaţiei UE va fi eliminat, ştiut fiind faptul că reflectă poziţia SUA'', a susţinut Lavrov.

Ministrul rus a invocat situaţia din Afganistan, ţară ale cărei active din banca centrală sunt congelate, ''însă (Occidentul) nu foloseşte aceşti bani pentru a reconstrui Afganistanul, care a fost distrus ca urmare a acţiunilor NATO''. 

Într-un interviu publicat marţi, Borrell a arătat că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul. Washingtonul intenţionează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan şi să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanţilor islamişti acuzaţi de terorism, conform Agerpres.

Un grup de voluntari a asigurat eliberarea unui american capturat de Rusia

ACTUALIZARE 11.40 Un cetăţean american din Ucraina care fusese acuzat de spionaj şi capturat de forţele ruse a fost evacuat în Polonia împreună cu doi membri ai familiei sale, după ce eliberarea sa a fost asigurată de grupul de voluntari privat Project Dynamo, cu baza în Florida, transmite Reuters.

Kirillo Alexandrov, în vârstă de 27 de ani, soţia sa ucraineană şi mama acesteia sunt ultimii dintre cei peste 600 de oameni eliberaţi în zeci de asemenea misiuni începând din februarie, potrivit Project Dynamo, grup cu baza în oraşul american Tampa şi format iniţial anul trecut pentru a salva americani din Afganistan.

Originar din statul american Michigan şi ulterior mutat în Ucraina, Alexandrov a fost arestat, alături de soţia şi soacra lui, la finalul lunii martie în apropierea oraşului Herson, din sudul Ucrainei, în timp ce încerca să plece din regiune din cauza invaziei militare ruse, notează Agerpres.

Conform Project Dynamo, forţele ruse l-au acuzat pe Kirillo Alexandrov de spionaj în favoarea guvernului american, acuzaţie considerată de grupul american de voluntari drept o înscenare. Alexandrov a fost interogat şi apoi transferat la Moscova, unde se presupune că a fost folosit pentru propagandă şi apoi încarcerat, indică o declaraţie a Project Dynamo.

Project Dynamo a asigurat mutarea lui Kirillo Alexandrov, a soţiei şi a soacrei lui în Polonia după mai mult de o lună de negocieri, a declarat James Judge, purtător de cuvânt al grupului Project Dynamo. 

Bulgaria va primi din iunie gaze din Statele Unite, la preț mai mic decât cel pe care-l plătea la Gazprom

ACTUALIZARE 11.24 Bulgaria va primi începând cu luna iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, a anunţat, miercuri, Guvernul de la Sofia, relatează Reuters. Potrivit autorităţilor bulgare, prețul plătit va fi mai mic decât cel de la Gazprom. 

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.

Acordul prin care Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.

Războiul din Ucraina va şterge din economia mondială o sumă uriașă, echivalentă cu economia Australiei

ACTUALIZARE 10.43 Invadarea Ucrainei de către Rusia va şterge 1,1% sau 1.500 miliarde de dolari din economia mondială în 2022, aproximativ echivalentul unei economii de mărimea Australiei, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutului britanic de cercetare economică şi socială (NIESR), transmite Reuters.

Creşterea preţurilor la energie şi alimente, provocată de temerile privind securitatea aprovizionării în contextul războiului, va afecta semnificativ activitatea economică la nivel global. Băncile centrale vor trebui să răspundă prin majorarea dobânzilor la ceea ce se estimează a fi o rată anuală a inflaţiei de 8,2% în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar înăsprirea politicii monetare va influenţa negativ economia mondială, apreciază NIESR.

Instituţia susţine că guvernele vor trebui să accelereze sprijinul pentru gospodării şi companii pentru a compensa încetinirea semnificativă a activităţii economice, scrie Agerpres.

„Ţările care au spaţiu fiscal pentru a atenua impactul războiului asupra economiilor lor ar trebui să-l folosească pentru a atenua reducerea veniturilor reale”, adaugă NIESR.

Analiză CNN. Ce cale de ieșire din războiul din Ucraina ar putea găsi Putin? Discursul din Piața Roșie a dat prea puține indicii

ACTUALIZARE 10.35 Oficialii americani încearcă să-și dea seama ce cale de ieșire ar putea găsi președintele rus Vladimir Putin din războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, în cazul în care ar intenționa să facă acest lucru. Discursul liderului de la Kremlin din Piața Roșie din Moscova nu le-a dat prea multe indicii, arată o analiză CNN.

Oficialii din administrația SUA se gândesc la modalitățile în care Putin ar putea ieși din războiul său neprovocat, în condițiile în care conflictul se prelungește și Moscova pierde șansa unu triumf rapid.

Oficialii americani sunt convinși că Putin nu este descurajat de rezultatul slab al armatei sale și că încă dorește o victorie tangibilă în Ucraina. Dar ei nu știu ce măsură ar putea fi suficientă pentru ca Putin să declare victoria, a declarat un oficial pentru CNN.

Dificultatea în a evalua obiectivele lui Putin a fost subliniată de declarațiile președintelui american Joe Biden, care s-a declarat îngrijorat de faptul că liderul rus nu a găsit încă o cale de ieșire din războiul din Ucraina.

Citește continuarea AICI

„Soldații ucraineni blocați la Azovstal cer ajutorul. „Facem apel la ONU și la Crucea Roșie să-și arate umanitatea”

ACTUALIZARE 10.30 Regimentul Azov a publicat miercuri dimineață o serie de fotografii cu oameni răniți, spunând că este vorba despre militarii ucraineni ascunși sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupolul asediat de forțele ruse. Fotografiile cu soldații ucraineni, care evidențiază condițiile grele în care supraviețuiesc apărătorii ucraineni, au fost însoțite de un nou apel pentru salvarea acestora.

Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți, infirmi, din Mariupol și să acționeze! În condiții complet insalubre, cu răni deschise bandajate cu resturi nesterile, fără medicamentele necesare și chiar fără alimente.

Facem apel la ONU și la Crucea Roșie să-și arate umanitatea și să reafirme principiile pe baza cărora au fost create, prin salvarea răniților care nu mai sunt combatanți. Militarii pe care îi vedeți în fotografii și alte sute de la uzina Azovstal au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată cu prețul propriei sănătăți. Ucraina și comunitatea internațională nu sunt acum în măsură să îi protejeze și să aibă grijă de ei?”, notează Serviciul de presă al Regimentului Azov.

Câțiva dintre soldații Regimentului Azov. Colaj Foto: АЗОВ (azov.org.ua)/twitter

Ungaria nu va bloca aderarea Ucrainei la UE, susține ambasadorul ungar la Kiev

ACTUALIZARE 9.30 Ungaria nu va împiedica aderarea Ucrainei la UE, atunci când va veni momentul, a dat asigurări ambasadorul ungar la Kiev, Istvan Ijgyarto, într-un interviu acordat canalului de televiziune ucrainean Espreso.

"În final, aş dori să vă asigur că atunci când va începe evaluarea aderării Ucrainei la UE, Ungaria o va susţine (aderarea)", a declarat ambasadorul în interviul televizat difuzat marţi de portalul de ştiri European Pravda.

Aceeași sursă îl citează de asemenea pe Ihor Jovkva, consilier diplomatic al preşedinţiei ucrainene pe probleme de integrare europeană, conform căruia Kievul nu a primit până acum niciun semnal din partea Budapestei în sensul că premierul ungar Viktor Orban ar intenţiona să blocheze aderarea Ucrainei la UE, notează Agepres.

Portalul mai aminteşte că, potrivit unui sondaj Eurobarometru Flash difuzat săptămâna trecută, mai mult de jumătate din populaţia tuturor statelor din UE, cu excepţia Ungariei, susţine integrarea Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării: Luptele continuă pe Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 9.09 În analiza de miercuri dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite că luptele continuă pe Insula Șerpilor, Rusia încercând în mod repetat să își întărească vulnerabila garnizoană aflată acolo.

Londra spune că ucrainenii au reușit să lovească cu succes apărarea aeriană rusă și navele de reaprovizionare cu drone Bayraktar. Navele de reaprovizionare ale Rusiei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei rusești în Crimeea după pierderea navei Moskva, subliniază Ministerul britanic al Apărării.

Britanicii observă că eforturile actuale ale Rusiei de a-și spori forțele pe insula Șerpilor oferă Ucrainei mai multe oportunități de a ataca trupele rusești și de a distruge echipamente. 

Dacă Rusia își consolidează poziția pe insula Șerpilor cu apărare aeriană strategică și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre, mai notează Ministerul britanic al Apărării. 

SUA ajută Ucraina cu 40 de miliarde de dolari

ACTUALIZARE 8.50 Un pachet uriaș de sprijin american pentru Ucraina - în valoare 40 de miliarde de dolari - a fost aprobat de Camera Reprezentanților a Statelor Unite.

Legea merge acum în Senat, unde este de așteptat să fie adoptată. Din cele 40 de miliarde - 6 ar urma să permită echiparea Ucrainei cu blindate și să-i consolideze apărarea antiaeriană.

Alte 9 miliarde sunt pentru instituțiile democratice ucrainene. De asemenea, pachetul are o mare componentă umanitară. Până acum, Statele Unite au eliberat deja aproape 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina.

The Guardian: Romii care fug din calea războiului din Ucraina se lovesc de uși închise în Polonia

ACTUALIZARE 8.30 În timp ce o mare parte din refugiații care fug din Ucraina au fost primiți cu brațele deschise în Polonia și alte țări vecine, femeile și copiii romi își găsesc cu greu un adăpost din calea războiului lui Putin, scrie The Guardian, aceștia fiind discriminați atât de cei care ar trebui să îi ajute, cât și de alți refugiați ucraineni.

De-a lungul zilei, femei cu părul strâns în coc ies pe o ușă verde pe trotuarul îngust din afara pieței medievale a Cracoviei. În timp ce bărbați tineri în uniforme ale armatei americane se mișcă în apropiere încercând să înțeleagă hărțile de pe telefoanele lor mobile, femeile se adună în colțul unei clădiri înalte și gri ca să fumeze țigări rulate de mână și să stea de vorbă.

Înainte de invazia Ucrainei, clădirea era un hostel în care tinerii din Europa își găseau locuri ieftine de cazare când călătoreau în străinătate. Acum, stau 80 de refugiați romi din Ucraina, aproape toți femei cu copii.

„Mi-aș dori ca proprietarii să se întâlnească cu noi înainte să ne refuze”, a spus Nadia, o femeie în vârstă de 42 de ani care a fugit din calea bombelor rusești când armata lui Putin i-a atacat satul din apropiere de Donețk în luna martie.

Citește continuarea AICI

Un mercenar din Grupul Wagner explică de ce a refuzat să lupte în Ucraina: Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”

ACTUALIZARE 8.20 Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți rușii nu s-au antrenat niciodată în mod direct în eventualitatea confruntării cu un inamic puternic, potrivit unui fost mercenar din Grupul Wagner, cu legături la vârful regimului de la Kremlin, care a luptat alături de armata rusă, scrie Reuters.

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private secrete.

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la activitatea de mercenar de război în Ucraina.

Gabidullin a refuzat, în parte pentru că, a spus el, știa că forțele ruse nu au un antrenament puternic, chiar dacă și-au expus arsenalul de noi arme și succesele lor în Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost prinși complet prin surprindere de faptul că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat. Nu le-a venit să creadă că se confruntă cu armata reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina.

El a precizat și că oamenii cu care a vorbit din tabăra rusă i-au spus că se așteaptau să se confrunte cu o armată vulnerabilă și lipsită de forță atunci când au invadat Ucraina, nu cu trupe organizate și bine antrenate.

„Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”, a spus Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale ca luptător în Grupul Wagner.

Citește continuarea AICI

„Și bogații plâng”: oligarhii sancționați și-au pierdut „jucăriile” de lux

ACTUALIZARE 7.50 Sancțiunile extrem de drastice care au fost impuse în urma invaziei ruse în Ucraina i-au lovit din plin pe mulți oligarhi favorizați de Kremlin - unii dintre cei mai bogați oameni din lume - care au rămas acum fără jucăriile lor de lux - iahturi, conace, avioane private, opere de artă - și cu conturile blocate.

Oligarhii au mai fost vizați și în trecut de sancțiuni, însă niciodată acestea nu au fost atât de aspre și nu au vizat un număr atât de mare de persoane care au adunat averi de multe miliarde de euro în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

În Marea Britanie, peste 100 de oligarhi, precum și familiile acestora, au fost vizați de sancțiuni. Statele Unite au sancționat 140 de ruși bogați, iar UE, peste 30, potrivit The Moscow Times, care citează agenții de presă occidentale.

Secretarul de stat pentru Transport din Marea Britanie, Grant Shapps, a spus că mișcarea a fost concepută pentru a-i lovi acolo unde îi doare cel mai mult - interzicerea „accesului la jucăriile lor de lux”.

Capitala britanică a fost numită de ani de zile „Londongrad”, după ce a devenit o destinație preferată a rușilor bogați, care au încercat să-și securizeze averile aici și și-au înscris copiii la cele mai bune școli.

Chiar și celebrul Roman Abramovici a fost vizat de sancțiuni, fiind forțat să scoată la vânzare clubul de fotbal Chelsea, pe care l-a cumpărat în 2003.

Dar a acționa împotriva unui număr atât de mare de bogați, într-o economie extrem de globalizată, este „un teritoriu total neexplorat”, spune cercetătorul Alex Nice. Iar când războiul se va termina, va rămâne o ruptură profundă între Occident și Rusia, chiar dacă activele oligarhilor sunt doar înghețate, nu confiscate, a mai spus el. „Nu pare să existe nicio perspectivă ca aceste sancțiuni să fie ridicate în viitorul apropiat”, a apreciat Nice.

La Moscova, analistul politic independent Konstantin Kalacev a spus că „operațiunea specială” a lui Putin în Ucraina ar putea dura „de ani de zile” și chiar ar putea fi extinsă pentru ca acesta să-și îndeplinească visul de a recrea imperiul rus.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Facem totul pentru a elibera toate orașele

ACTUALIZARE 7.30 Volodimir Zelenski: Forțele armate ale țării noastre ne-au oferit tuturor vești bune din regiunea Harkov. Ocupanții sunt îndepărtați treptat din Harkov.

Dar vreau să-i îndemn pe toți cetățenii noștri să nu răspândească emoții excesive. Nu ar trebui să creăm o atmosferă de presiune morală, în care sunt așteptate victorii săptămânal și chiar zilnic.

Forțele armate ale Ucrainei fac totul pentru a elibera pământul și poporul nostru, pentru a elibera toate orașele noastre - Herson, Melitopol, Berdiansk, Mariupol și toate celelalte.

Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti îndreptate către Europa Occidentală în regiunea Lugansk

ACTUALIZARE 7.20 Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa, citată de Agerpres.

Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.

Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de "violenţă crescută".

Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că "nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută". A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.

Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.

Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.

Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:

  • Primăria din Mariupol, unul dintre cele mai atacate orașe din Ucraina, a adunat peste 800 de rapoarte privind crime de război de la locuitorii care au reușit să fugă din orașul asediat, transmite BBC.
  • Potrivit informațiilor din presa ucraineană, regimul lui Vladimir Putin a ordonat presei de propagandă a Rusiei să concentreze atenția rușilor asupra „opoziției armatei ruse față de toate țările Uniunii Europene și NATO”.
  • Un val neobişnuit de demisii în rândul guvernatorilor regionali a avut loc marţi în Rusia. În numai cinci ore, cinci guvernatori regionali din diferite părţi ale ţării au anunţat fie că vor demisiona, fie că nu vor mai candida pentru un nou mandat.
  • România susţine declaraţia UE şi se alătură SUA şi altor parteneri internaţionali care au acuzat autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra reţelei de sateliţi Viasat cu o oră înainte de invadarea Ucrainei, pentru a pregăti terenul pentru asalt.
  • Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană a devenit o chestiune de război sau de pace, a spus, marți, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Șeful diplomației ucrainene a făcut declarația în timpul unei conferințe de presă alături de Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, la Kiev.
  • Cerealele furate de ruși din Ucraina se află deja în Mediterană, spun serviciile de informaţii ucrainene. Cea mai probabilă destinație este Siria.
  • Mihailo Podoliak, consilier prezidențial principal al Ucrainei și reprezentantul acesteia în negocierile de pace cu rușii, a criticat propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a crea o structură paralelă Uniunii Europene pentru țările din afara acesteia, inclusiv pentru Ucraina - el a spus că „mii de ucraineni au plătit cu viețile lor pentru decizie de a fi în Europa” și a cerut ca Ucraina să primească statutul de stat-candidat la aderare.
  • Serviciile de informații americane cred că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni „mai imprevizibil” și că va escalada în lunile următoare, a declarat marți directoarea comunității de informații din SUA, Avril Haines, citată de CNN. Ea spune că o victorie a Rusiei în Donbas s-ar putea să nu pună capăt războiului și că Putin ar putea încerca să ajungă în Transnistria.

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski, furios că aliații nu-l lasă să atace trupele lui Kim din Rusia. „America se uită, Marea Britanie se uită, Germania se uită”

Israelul și Vaticanul sunt implicate într-un scandal de piraterie informatică. Mâna dreaptă a lui Putin este pe lista țintelor

Lavrov îl ceartă pe Erdogan pentru ajutorul oferit Ucrainei: „Nu poate decât să ne surprindă”

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de 425 de milioane de dolari. Armele provin direct din stocurile armatei americane

Partenerii noștri