Fluxul de gaze din Rusia spre Europa a scăzut cu aproape 10% după ce Ucraina a oprit tranzitul printr-un nod unde nu mai avea control

Data publicării:
Building a gas pipeline connecting with the Nord Stream Pipeline between Russia and Western Europe.
Statele europene sunt dependete de gazul rusesc. Foto: Profimedia Images

În timp ce Kievul a raportat câștiguri pe câmpul de luptă asupra forțelor ruse invadatoare, într-o mișcare care ar putea semnala o schimbare a direcției de desfășurare a războiului, tranzitul de gaze rusești prin Ucraina la punctul de intrare Sokhranovka pentru data de 11 mai a scăzut la zero, au arătat miercuri datele operatorului de gazoducte din Ucraina, transmite Reuters.

Ucraina a rămas o rută majoră pentru gazele rusești către Europa chiar și după ce Rusia a început invazia, la 24 februarie, pe care Vladimir Putin o numește „operație militară specială”.

Puterile vestice încearcă zilele acestea, printr-un nou val de sancțiuni occidentale, să interzică sau să elimine treptat utilizarea energiei rusești, o sursă cheie de generare a resurselor pentru continuarea efortului de război al lui Putin și în același timp o vulnerabilitate pentru Europa, în special pentru Germania.

Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, susținând că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor.  Învinovățind prezența forțelor de ocupație pentru suspendare, operatorul gazoductului ucrainean a declarat marți seară că va redirecționa gazul de la punctul de tranzit Sokhranivka, care se află într-o zonă ocupată de forțele ruse, către un altul dintr-o zonă controlată de Ucraina. 

Solicitările de tranzit de gaze rusești pentru 11 mai prin Sokhranivka au scăzut la zero, au arătat datele operatorului miercuri dimineața.

Nodul care a fost închis marți gestiona de obicei între 8% și 10% din fluxurile de gaze rusești către Europa. 

Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina, dar că volumele au ajuns la 72 de milioane de metri cubi miercuri, în scădere de la 96 milioane, cu o zi în urmă, mai spune Reuters

De când Rusia a fost forțată să abandoneze un asalt asupra capitalei Kiev la sfârșitul lunii martie, soldații ruși au încercat să încercuiască trupele ucrainene în regiunea Donbas, folosind ca bază Izium, aflat în apropiere de cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkov.

Dar trupele ucrainene au rezistat în cea mai mare parte a atacurilor, iar în ultimele zile au recucerit patru așezări la nord de Harkov, a declarat marți Tetiana Apatchenko, ofițer de presă al autorităților ucrainene.

Forțele ruse încercau să împiedice trupele ucrainene să se deplaseze mai departe spre granița din regiunea Harkov și să încerce să captureze complet orașul Rubijne, a declarat miercuri dimineața Statul Major al Ucrainei.

De peste graniță, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat pe canalul său Telegram că o alertă de securitate „galbenă”, a doua din punct de vedere al gravității, va fi menținută acolo până pe 25 mai. Zona a fost atacată sporadic din forțele ucrainene.

Un contraatac ucrainean lângă Harkov ar putea semnala o nouă fază a conflictului, făcând ca liniile de aprovizionare în Rusia să fie potențial vulnerabile.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că succesele ucrainene împing treptat forțele ruse din Harkov, oraș care a fost bombardat încă de la începutul războiului.

Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei precum și 46% din cele de cărbune. Luate la un loc, comerțul valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

Citește și: HARTĂ. Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Polonia și Bulgaria sunt țări de tranzit

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”