Live

Live Text Vicepremierul Ucrainei, mesaj pentru oamenii din estul țării: Plecați cât mai puteți! Primarul din Mariupol: 5.000 de civili uciși

Data actualizării: Data publicării:
„Bucha este doar una dintre multele comunități din Ucraina pe care trupele ruse au reușit să le cucerească”, a explicat președintele ucrainean, avertizând că a fost înștiințat de și mai multe crime de război comise de armata rusă în orașele eliberate. Foto: Profimedia Images

SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană. Noul pachet interzice toate investițiile noi în Rusia și crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia. Vizate de sancțiuni sunt și fiicele lui Vladimir Putin. Între timp, Rusia nu renunță la ofensivă în Ucraina, și se concentrează asupra preluării totale a regiunii Donbas. Miercuri, un spital de copii din Nikolaev a fost bombardat de trupele ruse, iar în regiunea Donețk rușii au ucis civili care așteptau ajutoare. Kievul le-a cerut locuitorilor din Donbas să plece din regiune cât încă mai pot.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Hartă realizată pe 5 aprilie 2022 de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază cea mai nouă evoluție a situației de pe câmpul de luptă.

Pentagon: E „imposibil” de spus cât va dura războiul 

ACTUALIZARE 23:48 Pentagonul spune că este „imposibil” de spus cât de mult va dura războiul din Ucraina, dacă nu se va ajunge la un acord diplomatic, dar că Ucraina poate câștiga „cu siguranță” războiul.

„Faptul că președintele rus Vladimir Putin se va concentra într-o zonă geografică mai mică prezintă cu siguranță posibilitatea ca violența să continue”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

„Ar putea chiar să se intensifice în acea parte a Ucrainei”, a adăugat el.

Kirby a reiterat că Ucraina poate câștiga „cu siguranță” războiul, deoarece Putin nu-și poate atinge obiectivele strategice.

„Mariupol încă nu este cucerit. Și-au retrat forțele din Kiev. Și-au mutat forțele din Cernihiv. Nu au luat Harkovul, nici Nikolaev”, a spus Kirby.

Primarul din Mariupol: Peste 5.000 de civili uciși

ACTUALIZARE 23:29 Primarul Mariupolului spune că peste 5.000 de civili, inclusiv 210 copii, au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian.

Vadim Boichenko a spus miercuri că 210 dintre morți erau copii. El a adăugat că forțele ruse au bombardat spitale, inclusiv unul în care 50 de oameni au murit.

Boichenko a mai  spus că peste 90% din infrastructura orașului a fost distrusă de bombardamentele ruseștiCucerirea orașului ar permite Rusiei să asigure un coridor terestru către Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

SUA cred că pot „identifica unitățile rusești” care au comis atrocitățile de la Bucha

ACTUALIZARE 22:11 SUA consideră că „vor putea identifica unitățile rusești” care au comis atrocitățile de la Bucha, potrivit unui oficial american citat de CNN.

Identificarea celor implicați „este o prioritate extrem de mare acum” pentru comunitatea de informații din SUA, a spus oficialul.

Nu este sigur că SUA își vor anunța public constatările. Acest lucru ar putea fi făcut de Ucraina. SUA analizează, de asemenea, posibile indicii că mai multe unități sau grupuri de luptători ruși s-au aflat în Bucha în perioada în care au avut loc atrocitățile.

FBI a oprit un atac cibernetic al unor hackeri militari ruși

ACTUALIZARE 22:07  FBI a anunţat că a oprit un atac cibernetic efectuat de hackeri militari ruși, relatează Reuters.

FBI a spus că a preluat controlul a mii de firewall-uri și routere care au fost deturnate de hackerii ruși, care au preluat aceeași infrastructură pe care o foloseau spionii ruși pentru a comunica cu dispozitivele piratate.

Roberta Metsola: Trebuie să oprim achiziția de energie de la dușmani

ACTUALIZARE 21:57  Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 despre faptul că vor urma luni foarte grele cauzate de criza energetică și de lipsa de alimente care proveneau din Ucraina și Rusia.

Joe Biden denunţă crime de război majore în Ucraina, după imaginile masacrului de la Bucha

ACTUALIZARE 21:54 Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat crime de război majore în Ucraina, făcând referire la cadavrele rămase pe străzi după retragerea forţelor ruse şi la civilii executaţi cu sânge rece la Bucha, lângă Kiev.

Nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore. Țările responsabile trebuie să se unească pentru a-i face pe cei vinovați de aceste acte să răspundă, a declarat preşedintele SUA la o conferinţă sindicală la Washington, promiţând, de asemenea, să înăbuşe pentru ani de zile dezvoltarea economică a Rusiei

3 rachete au lovit o gară din Ucraina. „Există victime”

ACTUALIZARE 20:31 Căile Ferate Ucrainene au anunțat miercuri că trei rachete au lovit o gară din estul Ucrainei, distrugând clădiri, șine și material feroviar, potrivit The Guardian.

Există victime”, a spus compania într-un comunicat, fără a oferi detalii despre numărul victimelor sau locul în care a avut loc atacul.

Stoltenberg: Războiul ar putea dura „luni, chiar ani”

ACTUALIZARE 20:16 Preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa sa de a pune stăpânire pe toată Ucraina şi războiul riscă să dureze luni, chiar ani, a avertizat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Nu avem indicii că Putin a renunţat la ambiţia sa de a controla toată Ucraina şi de a rescrie ordinea internaţională. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult timp, câteva luni, chiar ani. Şi acesta este motivul pentru care trebuie de asemenea să fim pregătiţi pentru un parcurs lung, simultan în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, menţinerea sancţiunilor şi consolidarea apărărilor noastre, a spus Stoltenberg, potrivit Agerpres.

El a reafirmat că Moscova pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei pentru a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas şi a realiza o punte terestră cu Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Vicepremierul Ucrainei, mesaj pentru oamenii din estul țării: Plecați cât mai puteți

ACTUALIZARE 20:15 Vicepremierul Ucrainei a avertizat oamenii estul Ucrainei să se evacueze cât timp mai pot face acest lucru, în condițiile în care sunt așteptate atacuri ale forțelor ruse, relatează BBC.

Irina Vereșciuk a spus că liderii din regiunile Harkov, Donețk și Lugansk le cer localnicilor să plece și că fac tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple „într-un mod organizat”.

Dacă oamenii nu pleacă, a spus ea, se vor trezi în curând sub tirul rușilor și sub amenințarea cu moartea.

„Nu putem face nimic împotriva acestui lucru și nu îi vom putea ajuta”, a adăugat ea.

Rusia a declarat că își reorientează operațiunile militare asupra Donbasului, care include provinciile separatiste Donețk și Lugansk.

Oficial american: Forțele ruse s-au retras complet din zonele Kiev și Cernihiv

ACTUALIZARE 19:25 Forțele ruse s-au retras complet din zonele din apropierea Kievului și Cernihivului pentru a se „reconsolida și realimenta în Belarus și în Rusia”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Oficialul a mai spus că Rusia încă nu a cucerit Mariupol, în ciuda izolării orașului.

Rusia a lansat până acum acum peste 1.450 de rachete împotriva Ucrainei, a mai spus oficialul.

SUA nu vor participa la reuniunile G20 alături de Rusia

ACTUALIZARE 19:11 Statele Unite nu vor participa la reuniunile G20 la care participă Rusia, a spus secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de CNN.

„Președintele Joe Biden a spus clar - și sunt de acord cu el - că Rusia nu poate fi tratată la fel ca înainte în niciuna dintre instituțiile financiare. A cerut ca Rusia să fie îndepărtată din G20 și le-am spus clar colegilor mei din Indonezia că nu vom participa la întâlniri dacă rușii sunt acolo”, a spus Yellen.

Biden a spus luna trecută la Bruxelles că Rusia ar trebui să fie exclusă din G20, dar e nevoie de un acord între alți membri ai grupului pentru a oficializa decizia.

Următorul summit al liderilor G20 este programat în noiembrie în Indonezia. Vor avea loc însă întâlniri la nivel de miniștri înaintea acestui summit.

Putin, despre masacrul de la Bucha: O provocare grosolană şi cinică

ACTUALIZARE 19:01 Preşedintele rus Vladimir Putin comentat imaginile dramatice din orașul ucrainean Bucha, unde sute de civili au fost uciși, spunând că este vorba despre o provocare grosolană şi cinică a autorităţilor ucrainene.

În cadrul unei convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban, Putin a vorbit despre „provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucha, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui rus în acest caz care a provocat o profundă indignare la nivel internaţional.

Înaintea preşedintelui Putin, alţi oficiali ruşi au negat orice abuz din partea forţelor ruse la Bucha, Kremlinul calificând drept falsificare imaginile cu cadavrele împrăştiate pe străzile acestui oraş publicate la sfârşitul săptămânii trecute, după retragerea forțelor ruse.

Imagini din satelit arată cadavrele pe străzi încă dinainte de retragerea militarilor ruși, așa că justificările Moscovei nu au fost crezute.

SUA anunță noi sancțiuni „devastatoare” împotriva Rusiei. De ce sunt vizate și fiicele lui Putin

ACTUALIZARE 18:27 Statele Unite au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană. Acestea vizeazăsectorul bancar rus, mai mulți oficiali şi fiicele preşedintelui Vladimir Putin, relaează CNN.

Statele Unite, împreună cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană, vor continua să impună costuri economice severe şi imediate asupra regimului Putin, din cauza atrocităţilor din Ucraina, inclusiv din Bucha. Vom face documentare şi vom transmite informaţii despre aceste atrocităţi şi vom folosi toate mecanismele adecvate pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a arătat Casa Albă într-un comunicat.

Administrația Biden anunță „măsuri economice devastatoare, pentru interzicerea noilor investiţii în Rusia şi pentru a impune cele mai severe sancţiuni financiare asupra celei mai mari bănci din Rusia şi a numeroase companii de stat esenţiale, a oficialilor guvernamentali din Rusia şi asupra membrilor familiilor acestora.

Aceste sancţiuni financiare masive intervin după acţiunile noastre de la începutul acestei săptămâni de eliminare din sistemul achitării datoriilor a fondurilor ruse blocate în Statele Unite. Este important de precizat că aceste măsuri sunt concepute pentru a se intensifica în mod reciproc şi a genera un impact care se intensifică în timp”, Se mai arată în comunicat.

Citește și: Cozi la mâncare în Mariupol. Femeie: Cum pot pleca? Casa mea a fost aruncată în aer. Stau în fața voastră, practic asta e tot ce mai am

CNN: Oficialii americani și europeni cred că Putin nu a renunțat la încercarea de a cuceri Kievul

ACTUALIZARE 18:00 Președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat neapărat la încercarea de a cuceri Kievul, chiar dacă Rusia s-a concentrat în ultimele zile pe sudul și estul Ucrainei, spun oficiali americani și occidentali citați de CNN.

În următoarele câteva săptămâni, oficialii se așteaptă ca forțele ruse să se realimenteze și să se repoziționeze pentru a lansa o nouă ofensivă brutală în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Vor fi reînarmați, pentru că au folosit multă muniție, și vor fi aprovizionați cu combustibil și toate lucrurile de care au nevoie pentru a lansa o nouă ofensivă de amploare”, a spus el.

Încă nu este clar care sunt obiectivele pe termen lung ale lui Putin, a spus un înalt oficial din domeniul apărării. Dar, în ciuda recentei schimbări de strategie și a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, SUA și aliații săi se pregătesc pentru posibilitatea ca Putin să încerce să invadeze din nou regiunea Kiev după ce își va îndeplini obiectivele în provinciile estice Donețk și Lugansk. Aceasta, presupunând că mai are suficiente forțearmate și echipament pentru a face acest lucru, au declarat oficiali americani și europeni pentru CNN.

Viktor Orban în dezacord cu UE. Ungaria spune că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele rusești

ACTUALIZARE 17:24 Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei, transmite Reuters.

Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, ca răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist Reuters, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti dacă Moscova o va cere.

Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Reprezentantul Ucrainei în România: Dacă Odesa cade, rușii vor fi la gurile Dunării. Putin se va opri doar acolo unde va fi oprit

ACTUALIZARE 17:20 Paun Rahovei, însărcinatul cu afaceri a.i (n.red. ad interim) de la ambasada Ucrainei în România, a declarat la Interviurile Digi24.ro că Putin „se va opri doar acolo unde va fi oprit”. Acesta spune că planurile rușilor ar fi acum de capturare a Donabsului și a culoarului terestru spre Crimeea.

De asemnea, rușii vor porturile Odesa și Mariupol. „Dacă Odesa cade, România îi va avea pe ruși la gurile Dunării, Republica Moldova ar fi următoarea victimă”, spune diplomatul ucrainean. 

Câteva dintre principalele declarații:

  • Putin nu a înțeles un lucru, credea că va lupta cu o armată, dar luptă cu întreg popor.
  • Rușii s-au retras pentru că au fost împinși de armata ucraineană. Planurile lor cred că sunt de a se stabili ferm în regiunile Donețk și Lugansk. Se vor concetra să se stabilească la Mariupol. Sunt planuri mai vechi pentru crearea unor condiții pe uscat pentru Crimeea.
  • Mariupolul le oferă rușilor o cale strategică în Crimeea pe uscat. Sunt și alte orașe, Herson. Ei aveau în planurile lor inițiale ocuparea țărmului Mării Negre în întregime. Odesa e punctat în acest set de planuri pe care le au ei. Ei vorbea despre Novorossiya care cuprindea tot sudul Ucrainei. Pericolul există. Regiunea Nikolaev rezistă și asta îi încurcă pe ei în atacarea Odesei.
  • Cea mai mare problemă a forțelor ucrainene este cerul deschis. În aer ei prevalează și în fiecare zi sunt bobardamente. Odesa este cea mai vizată acum. Am văzut astăzi că au căzut câteva bombe foarte, foarte aproape de infrastructura civilă.
  • Pentru a ne ajuta, noi avem nevoie de închiderea cerului. Aici ar fi vorba și de armament anti-aerian, nu neapărat implicarea NATO. 

Zelenski: Pentru ruși, foametea este o armă. O armă împotriva noastră, oamenii de rând, pentru a ne domina

ACTUALIZARE 17:15 Rusia folosește foametea ca peo armă” în Ucraina, a spus miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor irlandezi, potrivit CNN.

El a spus că forțele ruse au țintit echipamentele și terenurile agricole și au blocat împiedicat produsele agricole pregătite pentr export să părăsească porturile ucrainene.

De ce fac asta? Pentru că pentru ei foametea este o armă. O armă împotriva noastră, oamenii de rând, pentru a ne domina”, a spus el.

„Ucraina este una dintre principalele țări furnizoare de alimente din lume... Nu este vorba doar de deficit și de amenințarea foametei pentru zeci de țări, pentru Asia și Africa. Dar e chiar mai mult, pentru că va fi o penurie de alimente și prețurile vor crește”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a dat exemplu orașului asediat Mariupol, care este cel mai grav afectat, iar situația locuitorilor este dramatică.

Consiliul UE aprobă plata a 3,5 miliarde de euro către ţările care primesc refugiaţi ucraineni

ACTUALIZARE 16:34 Ambasadorii statelor membre la UE au aprobat miercuri o propunere care le permite statelor membre să aibă acces imediat la o finanţare iniţială mai importantă din partea REACT-EU (Asistenţa de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei). Programul facilitează acordarea de sprijin pentru a se răspunde nevoilor de bază ale refugiaţilor din Ucraina.

În total, în acest an va fi plătită o sumă de 3,5 miliarde de euro ca prefinanţare iniţială suplimentară din partea REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe de redresare post-pandemie, care urmăreşte să consolideze fondurile politicii de coeziune şi Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Cea mai importantă parte a finanţării va fi plătită statelor membre în care s-a înregistrat un număr mai ridicat de sosiri, fie ca ţări de tranzit, fie ca ţări de destinaţie finală, informează un comunicat al Consiliului UE, citat de Agerpres.

Propunerea permite reducerea presiunii asupra bugetelor publice ale statelor membre, astfel încât acestea să poată gestiona afluxul de refugiaţi din Ucraina.

Ruşii, acuzaţi că folosesc crematorii mobile şi „brigăzi speciale” care adună cadavrele, pentru a sterge dovezile crimelor din Mariupol

ACTUALIZARE 15:50 Rusia foloseşte crematorii mobile în Mariupol pentru a şterge dovezile crimelor de război făcute de militarii ruşi în Mariupol, informează Kyiv Independent, care citează un comunicat al consiliului local din acest oraş.

Conform consiliului local din Mariupol, armata rusă foloseşte „brigăzi speciale” care adună şi incinerează cadavrele civililor ucişi.

Josep Borrell: UE îi plătește lui Putin 1 miliard de euro pe zi pentru importurile de energie

ACTUALIZARE 15:20 Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit The Guardian.

„1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru importurile de energie. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Comparați asta cu 1 miliard de euro pe care l-am dat Ucrainei pentru armament”, a spus Borrell.

În Bucha sunt atât de multe cadavre, că nu se poate stabili numărul exact. Poliție: Sunt pe străzi, în pădure. Încă n-am intrat în case

ACTUALIZARE 14.46  Numărul civililor uciși în Bucha este în continuă creștere, polițiștii găsind tot mai multe cadavre pe străzi și în pădure. Șeful poliției spune că este greu de stabilit câte victime sunt, deoarece încă nu s-a intrat în case, dar a apreciat că "sunt foarte multe", scrie Sky News.

Rușii au intrat în Bucha încă din primele zile ale invaziei și au comis atrocități care acum sunt anchetate drept crime de război.

"Nu există încă un număr total [de cadavre]", a spus șeful poliției Andriy Nebitov.

"Lucrăm în fiecare zi. Trebuie să spun că sunt foarte mulți oameni. Mai ales în zona împădurită. Pe străzi. Și nu ne-am uitat încă la case și apartamente.", a adăugat el.

Peste 20% dintre soldații ruși uciși în Ucraina sunt ofițeri 

ACTUALIZARE 14.44 Surse oficiale ruse au publicat în urmă cu o zi numele a cel puţin 1.083 de militari ruşi care şi-au pierdut viaţa în Ucraina, dintre care 217 sunt ofiţeri - de la sublocotenent la general - iar aceasta constituie un procent de peste 20%, potrivit BBC în limba rusă, care deşi a suspendat temporar activitatea jurnaliştilor săi în Rusia din cauza legislaţiei punitive în contextul războiului din Ucraina continuă să producă ştiri în afara ţării.

Dar aceste date privind pierderile suferite de armata rusă sunt departe de a fi complete, notează în acelaşi timp Radio Svoboda (RFE/RL), care aminteşte că ultimul bilanţ al pierderilor ruse a fost dat publicităţii la 25 martie, când Ministerul rus al Apărării a raportat 1.351 de militari ucişi în Ucraina.

Forţele armate ale Ucrainei dau un număr mult mai mare de soldaţi ruşi ucişi pe teritoriul ţării lor, circa 18.300, dar aceste date sunt extrem de dificil de confirmat în mod independent în contextul ostilităţilor în curs de desfăşurare, transmite Agerpres.

La ora actuală, pe lista cu pierderi ruseşti a Ministerului rus al Apărării figurează 10 colonei, 20 de militari cu grad de locotenent-colonel, 31 cu grad de maior şi 155 cu grad de sublocotenent. Kievul susţine, de asemenea, că forţele sale au eliminat şapte generali ruşi, dar Moscova a confirmat doar decesul general-maiorului Andrei Suhoveţki.

În opinia experţilor, proporţia mare de pierderi "vizibile" în rândul ofiţerilor nu înseamnă neapărat că fiecare al cincilea rus care a murit pe câmpul de luptă în Ucraina a fost ofiţer. Aceasta poate fi explicat prin faptul că trupurile comandanţilor ruşi sunt trimise acasă cu prioritate, iar decesele lor sunt mai des anunţate în public.

În afară de aceasta, în armata rusă, ofiţerii sunt nevoiţi să-şi asume mai multe funcţii de dirijare a luptei în prima linie, un motiv ce explică numărul mare de pierderi în rândul personalului de comandă, consideră Sam Cranny-Evans, de la Institutul regal britanic pentru studii de apărare şi securitate.

La o primă examinare a listei pierderilor confirmate de partea rusă se întrevede o altă tendinţă: aproximativ 15% din totalul militarilor morţilor identificaţi provin din forţele aeropurtate.

De asemenea pe lista cu pierderi figurează 15 militari din trupele speciale ale GRU (Serviciul de informaţii al armatei), inclusiv cinci ofiţeri, precum şi 10 reprezentanţi ai forţelor speciale ale Gărzii Naţionale (Rosgvardia).

Trei dintre aceştia sunt deţinători de "berete maro", ceea ce relevă că aceştia au aparţinut trupelor speciale subordonate Ministerului de Interne (Rosgvardia). Bereta maro este un semn de calificare şi se acordă unui luptător numai după ce a urmat o pregătire specială şi şi-a câştigat dreptul de a purta o astfel de beretă.

China spune că imaginile masacrului de la Bucha sunt „profund tulburătoare”, dar refuză să condamne sau să acuze Rusia

ACTUALIZARE 14.30 China spune că imaginile atrocităților comise de invadatorii ruși în Ucraina sunt „profund tulburătoare” însă refuză să condamne sau să incrimineze Rusia pentru comiterea masacrelor de la Bucha și Irpin.

În timp ce imaginile cu oraşul eliberat de sub ocupaţia rusă au atras condamnarea generală a Moscovei şi apeluri la sancţiuni internaţionale mai dure, Beijingul s-a abţinut să dea vina pe aliatul său rus.

„Informaţiile şi imaginile cu civili morţi la Bucha sunt profund tulburătoare”, a recunoscut în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Dar „orice acuzaţie trebuie să se bazeze pe fapte” şi nu ar trebui „să se amestece situaţia umanitară cu politica”, a adăugat el.

Civili uciși în Donețk. Rușii au tras în oamenii care așteptau ajutoare umanitare

ACTUALIZARE 14.05. Presa din Ucraina a transmis că trupele ruse au tras asupra unei zone în care se distribuiau ajutoare umanitare, în Ugledar.

Șeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko, a spus că, potrivit primelor informații,  doi civili au fost uciși, iar cinci au fost răniți.

Ursula von der Leyen: Acum trebuie să ne uităm la petrol

ACTUALIZARE 14.00 Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei, probabil cu privire la gaz și petrol, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "În acest moment critic al războiului, trebuie să creștem din nou presiunea asupra lui Putin", a spus von der Leyen în Parlamentul European, citată de CNN.

Declarațiile ei vin după ce în urmă cu o zi Uniunea Europeană a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, printre care embargo pentru cărbunele rusesc, interzicerea navelor în porturile UE, sancțiuni pentru bănci.

"Acestea nu vor fi ultimele noastre sancțiuni. După cum am spus deja ieri, am interzis cărbunele, dar acum trebuie să ne uităm la petrol", a spus ea.

UE trebuie să analizeze, de asemenea, "veniturile pe care Rusia le obține din combustibilii fosili", a adăugat ea. "Sancţiunile noastre sunt pertinente, pentru că ele afectează Rusia mai puternic decât cuvintele noastre", a afirmat preşedinta Comisiei în plenul PE.

Masacrul din Bucha. Iuri, un copil de 14 ani, povestește cum rușii i-au ucis tatăl

ACTUALIZARE 13:18 Apar tot mai multe mărturii despre masacrul din Bucha, unde rușii au executat sute de civili. Oficialii ruși neagă acuzațiile și spun că ar fi de fapt înscenări ale ucrainenilor, însă declarațiile celor care au reușit să scape cu viață sunt cutremurătoare. Este și cazul lui Iuri Neciporenko, un copil de 14 ani, căruia rușii i-au executat tatăl pe stradă, iar pe el l-au împușcat însă a scăpat cu viață.

Papa Francisc a condamnat Masacrul de la Bucha ținând în mână un steag al Ucrainei adus din oraș

ACTUALIZARE 13:10 Papa Francisc a condamnat Masacrul de la Bucha ținând în mâini un steag ucrainean trimis chiar din orașul în care invadatorii ruși au comis crimele odioase împotriva civililor, relatează Reuters.

„Știrile recente din Ucraina, în loc să aducă alinare și speranță, au adus noi atrocități, precum Masacrul de la Bucha”, a spus suveranul pontif în fața credincioșilor. Anterior, Papa a întâmpinat un grup de refugiați ucraineni, printre care și mai mulți copii.

„Cruzime care este tot mai cumplită, chiar și împotriva civililor, împotriva unor femei și copii lipsiți de apărare. Ei sunt victimele ale căror sânge nevinovat strigă spre rai și imploră «Opriți acest război! Armele să fie reduse la tăcere! Nu mai semănați moarte și distrugere»”, a spus Papa.

Papa Francisc a condamnat Masacrul de la Bucha ținând în mâini un steag ucrainean chiar din orașul în care invadatorii ruși au comis crimele odioase. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii au reuşit să doboare un elicopter de atac al Rusiei cu o rachetă antitanc

ACTUALIZARE 12:05 Militarii ucraineni au reuşit să distrugă un elicopter rusesc de atac Ka-52 „Aligator” cu ajutorul unei rachete antitanc. Racheta folosită este Stugna, un model de fabricaţie ucraineană, informează Ukrinform, care citează un comunicat al Forţelor Aeriene Ucrainene.

Într-o înregistrare video postată de armata ucraineană, se observă cum un operator ucrainean lansează o rachetă antitanc în direcţia elicopterului rusesc. Militarul urmăreşte apoi pe un monitor traseul şi impactul rachetei care distruge complet elicopterul.

Pentru prima oară de la începutul războiului, India schimbă atitudinea și condamnă masacrul din Bucha

ACTUALIZARE 12:02 Ambasadorul Indiei la Națiunile Unite a condamnat uciderea civililor din Bucha, ceea ce reprezintă o schimbare vizibilă în abordarea publică a oficialilor indieni cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În timpul reuniunii de marți a Consiliului de Securitate al ONU, TS Tirumurti, Reprezentantul Permanent al Indiei la ONU, a descris rapoartele despre crime "profund tulburătoare", scrie CNN.

"Condamnăm fără echivoc aceste crime și sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă", a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.

"Situația din Ucraina nu a prezentat nicio îmbunătățire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima oară această problemă. Situația doar s-a deteriorat, precum și consecințele umanitare", a spus el. 

În declarațiile anterioare emise de guvernul său, India nu a condamnat agresiunea Rusiei. În schimb. prim-ministrul Narendra Modi a făcut apel la încetarea violenței.

Armata Ucraineană: un nou bilanţ al pierderilor suferite de armata rusă

ACTUALIZARE 11:56 Statul Major al armatei ucrainene a publicat miercuri ultimul bilanţ al pierderilor suferite de armata rusă de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, şi până în prezent. Astfel, potrivit Kievului, ruşii au înregistrat următoarele pierderi:

  • 18.600 de militari
  • 684 de tancuri
  • 1.861 de transportoare blindate sau diverse vehicule de luptă ale infanteriei
  • 332 piese de artilerie
  • 107 lansatoare multiple de rachete (de tip Katiuşa)
  • 55 de sisteme antiaeriene
  • 150 de avioane
  • 135 de elicoptere
  • 1.324 de camioane sau vehicule de transport
  • 7 nave de patrulare
  • 76 de cisterne de combustibil
  • 96 de drone
  • 25 de „echipamente” ori „instalaţii speciale”
  • 4 lansatoare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune

MApN-ul ucrainean susţine că aceste cifre sunt constant actualizate, iar calcularea pierderilor armatei ruse este dificilă, în contextul intensităţii sporite a luptelor. 

Autoritățile ucrainene din Lugansk îi îndeamnă pe locuitori să plece. Rușii pregătesc ofensiva

ACTUALIZARE 11:20 Autoritățile din regiunea Lugansk din estul Ucrainei speră să evacueze civilii prin cinci „coridoare umanitare” miercuri și au îndemnat locuitorii să plece „cât timp mai sunt în siguranță”.

Ucraina a declarat că trupele ruse se regrupează și se pregătesc pentru o nouă ofensivă în zona Donbas, care include Lugansk.

„Vom scoate pe toată lumea dacă rușii ne vor permite să ajungem la locurile de întâlnire (pentru evacuare). Pentru că, după cum puteți vedea, ei nu respectă întotdeauna încetarea focului”, a scris guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Facem apel la fiecare rezident al regiunii Lugansk - evacuați-vă cât timp sunteți în siguranță... În timp ce există autobuze și trenuri - profitați de această oportunitate”, a transmis acesta.

Reuters relatează că Gaidai a spus că conexiunile feroviare din regiunea Donețk din Donbas au fost avariate în această săptămână și a durat câteva ore pentru a fi reparate. „Acesta este un alt semnal de alarmă”, a spus el.

Gaidai a spus separat, într-un mesaj video, că forțele ruse nu au reușit să treacă prin apărarea ucraineană din regiunea sa, ci distrug „totul în calea lor” și „nu se vor opri de la nimic”.

Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili, deși primarul Kievului a susținut ieri că a fost informat că cel puțin 5.000 de civili au fost uciși în orașul Mariupol, din sudul Ucrainei.

Uciderea unui biciclist în Bucha a fost filmată cu drona

ACTUALIZARE 11:00 Noi imagini filmate cu o dronă la Bucha arată momentul în care forțele ruse trag asupra unui biciclist. S-a întâmplat pe 3 martie, într-o zonă în care au fost găsite și filmate mai multe cadavre pe stradă, după retragerea soldaților ruși. 

Clipul arată un bărbat mergând cu bicicleta. Când camera dronei se rotește putem vedea pe o stradă paralelă o coloană de vehicule militare rusești. Când biciclistul face la stânga pe o stradă, unul dintre tancuri deschide focul asupra lui. (VIDEO)

Citește și Pentru prima oară de la începutul războiului, India schimbă atitudinea și condamnă masacrul din Bucha: "Crimele, profund tulburătoare"

Depozit de petrol din Dnipro, distrus de ruși

ACTUALIZARE 10.56 Un depozit de petrol din apropierea oraşului Dnipro, în estul Ucrainei, a fost bombardat şi distrus de armata rusă în noaptea de marţi şi miercuri, au anunţat miercuri autorităţile locale. Nu au existat victime. „A fost o noapte dificilă.

Inamicul a atacat pe cale aeriană şi a lovit un depozit de petrol şi o uzină de prelucrare. Depozitul este distrus, iar un incendiu puternic a cuprins uzina”, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe contul său Telegram, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Din fericire, nu sunt răniţi”, a precizat el, indicând după aceea că „incendiul a fost stins de pompieri”, care „au luptat cu flăcările mai bine de opt ore”.

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, a precizat că bombardamentul armatei ruse a avut loc „marţi seara târziu” la Novomoskovsk, 25 km nord-est de Dnipro.

„Inamicul vizează cu cinism ţinte civile”, a deplâns Lukaşuk, potrivit căruia „nu existau soldaţi ucraineni la obiectivul” vizat de armata rusă.

Oraş industrial cu un milion de locuitori, Dnipro este traversat de Nipru, fluviul care separă estul Ucrainei de restul ţării.

Rusia acuză Ucraina că a tras tiruri de de mortiere asupra grănicerilor ruşi, în regiunea Kursk

ACTUALIZARE 10.47 Un oficial regional rus a declarat miercuri că grănicerii din regiunea Kursk, la frontiera cu Ucraina, au fost vizaţi de tiruri de mortiere.

„Ieri, 5 aprilie, (ucrainenii) au încercat să tragă cu mortiere asupra poziţiilor grănicerilor noştri în districtul Sudjanski”, a afirmat Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Grănicerii ruşi au ripostat (...) Nu au existat victime sau pagube de partea noastră”, a adăugat oficialul rus.

WSJ: Fiicele lui Vladimir Putin ar putea fi incluse pe lista sancțiunilor impuse de SUA și UE împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 10.35 Uniunea Europeană a propus instituirea de sancţiuni împotriva celor două fiice ale preşedintelui rus Vladimir Putin, despre a căror existenţă se cunoaşte, într-un gest care se presupune că ar adăuga presiune asupra celor mai apropiate rude ale liderului rus, ca răspuns la invazia în Ucraina, relatează miercuri The Wall Street Journal (WSJ), citat de EFE. Potrivit sursei citate, Statele Unite intenționează să urmeze exemplul oficialilor europeni.

Aceste măsuri, conform WSJ, fac parte din noul pachet de sancţiuni pe care statele membre ale UE mai trebuie să-l aprobe şi care cuprinde interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru oameni de afaceri, politicieni, oficiali ruşi şi familiile lor.

La rândul lor, SUA ar putea să anunţe chiar miercuri măsuri similare, care să includă două mari bănci ruse, precum şi pe cele două fiice ale preşedintelui rus - Maria Putina şi Katerina Tihonova, cele două fete ale liderului de la Kremlin din prima căsătorie, cu Liudmila Şkrebneva.

Citește și: Uciderea unui biciclist în Bucha a fost filmată cu drona. Imaginile în care rușii trag în el dintr-un tanc au ajuns virale

Ungaria îl cheamă pe ambasadorul ucrainean la explicații pentru „afirmații ofensatoare” legate de poziția sa în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 10.17 Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a chemat la explicații pe ambasadorul ucrainean la Budapesta, miercuri, pentru ceea ce diplomația ungară a numit „afirmații ofensatoare” legate de poziția țării față de războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„E momentul ca liderii ucraineni să înceteze cu insultele la adresa Ungariei și să accepte voința poporului ungar”, a spus Szijjarto într-un comunicat, referindu-se inclusiv la victoria detașată a lui Viktor Orban în alegerile parlamentare de duminică.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a afirmat că Ungaria are o poziţie clară în privinţa războiului din Ucraina: „Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii”.

În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, susține Szijjarto. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat el.

Citește și: Ororile din Bucha. Un bătrân povestește cum rușii i-au executat ginerele în stradă: „Oleg n-o să te mai ajute” (BBC)

Criză de microcipuri în Rusia. Moscova apelează la firmele producătoare de semiconductori din China

ACTUALIZARE 09.47 Rusi se vede nevoită să apeleze la firmele producătoare de microcipuri din China, după ce sancţiunile occidentale au provocat o mare cerere de carduri bancare conectate la sistemul de plăţi Mir al Moscovei, informează Reuters.

În prezent, Rusia se confruntă cu o criză de microcipuri, după ce producătorii asiatici au suspendat producţia acestor componente în urma crizei economice provocate de pandemia de coronavirus şi după ce furnizorii europeni au oprit orice astfel de colaborare cu Moscova, a declarat Oleg Tişakov, membru în boardul Sistemului Naţional de Plăţi cu Cardul al Rusiei (NSPK).

CNN: Cultura cruzimii curge adânc prin venele soldaților ruși. Invazia Ucrainei, o umbră a războaielor din Siria și Cecenia

ACTUALIZARE 09.44 Pentru cei care sunt la curent cu războaiele purtate de Rusia lui Putin, imaginile grotești din Bucha, o suburbie a Kievului recent eliberată de armata ucraineană, prezintă un tipar îngrozitor de familiar, scrie CNN. Cultura cruzimii și disprețul pentru regulile războiului se regăsesc din plin în trecutul nu foarte îndepărtat al incursiunilor militare rusești.

Imaginile din Bucha sunt printre cele mai puternice dovezi de până acum ale crimelor de război ce ar fi fost comise de trupele ruse în Ucraina. Printre civilii care zac morți pe străzile orașului, unii dintre ei par să fi fost executați, iar alții uciși la întâmplare.

În primele săptămâni ale războiului, comunitatea internațională a reacționat cu oroare la bombardamentele fără oprire care au țintit orașele ucrainene. Infrastructura civilă a fost lovită în același fel în care bombardierele rusești loveau spitalele și școlile din Siria. 

Scenele de groază din localități precum Bucha amintesc de războiul Rusiei din Cecenia. În timpul celui de-al doilea război cecen, care a coincis cu venirea lui Putin la putere, au apărut dovezi ale multelor abuzuri comise de trupele rusești.

Cu mult înainte de invazia din Ucraina, armata rusă era deja cunoscută pentru cruzimea cu care acționează atât în teritoriile ocupate, cât și în rândul propriilor soldați. Armata Rusiei funcționează după un sistem hibrid de soldați profesioniști și recruți, iar, în ciuda spuselor oficialilor, încă mai există o tradiție brutală în care recruții cu vechime îi bat și chiar violează pe recruții mai tineri, scrie CNN.

Boris Johnson s-a adresat rușilor cu un mesaj în limba rusă: „Căutați să vedeți ce atrocități se comit în numele vostru”

ACTUALIZARE 09.38 Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, le-a transmis cetățenilor ruși să nu se mai lase păcăliți de propaganda lui Vladimir Putin și să ocolească cenzura impusă de statul prin folosirea VPN-urilor pentru a cerceta pe internet despre crimele de război comise de armata rusă în Ucraina. Johnson s-a adresat rușilor chiar în limba rusă, într-un mesaj publicat pe rețele sociale, scrie The Guardian.

Într-un mesaj video adresat cetățenilor ruși, Boris Johnson le-a transmis acestora „să caute să vadă ce crime se comit în numele lor”. Premierul britanic a vorbit de scenele groaznice ale Masacrului de la Bucha – cadavrele lăsate în stradă sau femeile violate în fața copiilor lor, imagini care au îngrozit lumea.

Vorbind în limba rusă, Johnson a spus că „poporul rus merită să știe adevărul, merită să afle faptele” – „imaginile cu trupurile arse, aruncat în gropi comune sau lăsate pe drumuri de forțele ruse în retragere la Bucha și Irpin au fost atât de șocante, atât de revoltătoare încât nu e de mirare că guvernul vostru caută să le ascundă de voi”, a continuat premierul britanic în limba engleză.

Serviciile britanice de informații: Situația umanitară din Mariupol continuă să se înrăutățească

ACTUALIZARE 08.40 Luptele grele și atacurile aeriene continuă și miercuri în orașul-port Mariupol, puternic bombardat de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit serviciului de informații al armatei britanice, citat de BBC.

Conform sursei citate, situația umanitară se înrăutățește pe zi ce trece. „Majoritatea celor 160.000 de locuitori ai orașului nu au lumină, linii de comunicare, medicamente, căldură sau apă potabilă. Trupele ruse au blocat ajutoarele umanitare, și este foarte probabil să pună presiune pentru a-i face pe ucraineni să se predea”, se arată în ultima actualizare a britanicilor.

Armata ucraineană anunță că trupele ruse se concentrează pe Donețk și Lugansk

ACTUALIZARE 08.28 Armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe o operațiune „agresivă” care vizează preluarea controlului complet asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene în actualizarea sa zilnică, conform BBC.

Potrivit sursei citate, au existat atacuri continue și în zonele de est ale țării, dar fără succes.

Forțele ruse își continuă, de asemenea, atacurile asupra orașului-port Mariupol, unul dintre cele mai puternic bombardate și avariate orașe din Ucraina. Trupele ucrainene au respins atacurile asupra orașului în cele peste 40 de zile de război.

De asemenea, armata ucraineană precizează că Rusia continuă să folosească în mod activ muniția interzisă de dreptul internațional.

Sute de locuitori din Hostomel sunt dați dispăruți

ACTUALIZARE 7.30. Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale, transmite miercuri dpa, citată de Agerpres.

Taras Dumenko a declarat că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă.

Au dispărut fără urmă soţul şi fiul unui medic local care au fost răpiţi în urmă cu 12 zile, iar cadavrele unor persoane despre care se ştie că au fost ucise, de asemenea, nu pot fi găsite, a spus el.

Localitatea Hostomel se află la nord-vest de capitala Kiev, în apropierea unui aerodrom. Suburbia a fost puternic disputată de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit.

În urmă cu câteva zile, trupele ucrainene au reluat controlul asupra suburbiilor Hostomel, Bucea şi Irpin.

ACTUALIZARE 7.20. Un spital de copii din Nikolaev a fost bombardat de trupele ruse. Un proiectil a căzut fix lângă o ambulanță și a distrus-o.

Un alt obuz a lovit locul de joacă din curtea clinicii.

Atacul a fost surprins de camerele de supraveghere, iar imaginile au fost publicate de guvernatorul din Nikolaev, Vitali Kim.

Procurorul general al Ucrainei a spus că au fost folosite obuze cu fragmentare, interzise de normele internaționale.

Spitalul nu a fost singura țintă. În total, în Nikolaev, 12 oameni au fost uciși și 41 au fost răniți în bombardamente dintr-o singură zi. 

SUA vor anunța azi un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 6.50 SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, a spus un oficial al administrației Biden. Noile sancțiuni „vor impune costuri semnificative Rusiei și o vor împinge mai departe pe drumul izolării economice, financiare și tehnologice”, a adăugat el, potrivit CNN.

Noul pachet de sancțiuni va interzice toate investițiile noi în Rusia, va crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia și va sancționa noi oficiali ai guvernului rus și membrii familiilor acestora.

„Aceste măsuri vor degrada instrumentele cheie ale puterii de stat ruse, vor impune un prejudiciu economic acut și imediat Rusiei și vor trage la răspundere cleptocrația rusă care finanțează și sprijină războiul lui Putin. Aceste măsuri vor fi luate împreună cu aliații și partenerii noștri, demonstrând hotărârea și unitatea noastră în a impune Rusiei costuri fără precedent pentru războiul său împotriva Ucrainei”, a spus oficialul.

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un soldat nord-coreean a fost capturat de forțele ucrainene, anunță Seulul. Care este situația pe front

Armata ucraineană a început testarea posturilor de comandă mobile pentru unitățile de drone

Nord-coreenii mor pe capete în războiul lui Putin: au probleme de aprovizionare și au rămas și fără apă, spun spionii Kievului

Apelul președintelui ucrainean către SUA, după atacurile rușilor. „Frontul. Aprovizionarea. Măriți acum livrările!”

Partenerii noștri